E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın önde gelen rüzgâr türbini üreticisi Danimarkalı Vestas, Türkiye’de yeni enerji yatırımları için düğmeye bastı. Türkiye’de 1.2 gigavatın (GW) üzerinde rüzgar santralı kurduklarını hatırlatan Vestas’ın Ürün Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Grup Başkanı Johnny Thomsen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamındaki ihalelerin son dönem dünyada uygulanan yeni örneklerle örtüştüğünü söyledi. İhalelerde Türkiye’de yatırımlar yapılmasına ilişkin şartların benzerinin Brezilya’da uygulandığına dikkati çeken Thomsen, “Vestas olarak Brezilya’da yaptık. Türkiye’de de yaparız. Bizim için Türkiye önemli bir pazar” dedi.
Bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Thomsen, Türkiye’de 1984 yılından bu yana faaliyetlerinin devam ettiğini anlattı. Thomsen, “Türkiye’de 1.2 GW’ın üzerinde rüzgar santralı kurulumu yaptık. Önümüzdeki aylarda kesinleşen kurulumumuzla birlikte bu rakam 1.55 GW’a ulaşacak. 150’den fazla çalışanımızla Türkiye’de 3 ayrı noktadan servis ve bakım hizmeti de veriyoruz. Bu yılın ilk yarısında 100 MW’lık santral kurulumu sözleşmesi yaptık” açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR PİYASA
Türkiye’nin kendileri için çok büyük ve önemli bir piyasa olduğunu kaydeden Thomsen, yarışma şeklinde yapılan yenilenebilir enerji ihaleleri ve yatırım şartı ile ilgili olarak ise “YEKA gibi ihale sistemleri dünyanın gittiği yön. Diğer ülkelerde de yaptık, Türkiye’de de yaparız. YEKA vari ihaleler, fiyatları aşağı çektiği için bizim de maliyetleri düşürmek adına alt yüklenicilerle ortak çalışıp sinerji yaratmamız gerekiyor. Mevzuat net ortaya konduğunda Türkiye’de de şartların gereğine uyarız” dedi.
TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ 48 BİN MEGAVAT
DANİMARKA’DA rüzgâr türbinlerinin yanı sıra güneş panelleri de kullanılıyor. Danimarka’nın 2020 hedefi, elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini, yenilenebilir kaynaklardan karşılamak. 2015 sonunda elektrik üretiminin yüzde 42’sini rüzgârdan karşılayan ülkenin 2050 hedefi ise elektrik üretiminde yüzde 100 yenilenebilir enerji. 2015 sonu itibari ile Türkiye’de tüketim karşılama oranı ise yüzde 5’ler seviyesinde. Son hazırlanan Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası’na göre Türkiye’de rüzgâr enerjisi potansiyeli 48 bin megavat. Türkiye’nin 2020 hedefi ise elektrik üretiminde rüzgâr enerjisinin payını yüzde 20’lerin üzerine taşımak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:31)