E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDalio: FED’in başka çaresi yok---

Dalio: FED’in başka çaresi yok

Dalio: FED’in başka çaresi yok
22 Eylül 2022 - 11:21 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Ray Dalio ABD’nin enflasyondan kurtulmak için FED’in yüksek faiz artışlarından başka çaresinin olmadığını söyledi. Dalio 2023 veya 2024 yılında ABD’de resesyon başlamasını öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD merkezli dev yatırım yönetimi şirketi Bridgewater Associates’in Kurucusu Ray Dalio ABD hisse senetlerinin yakın zamanda geri dönüş yapması umutlarının boşa çıkacağını söyledi. MarketWatch’un haberine göre Dalio, ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonu kontrol etme hedefinde başarılı olmayı umduğu sürece faiz oranlarını önemli ölçüde artırmaya devam edeceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED Çarşamba günü gösterge faiz oranlarını üçüncü kez üst üste 75 baz puan yükselttiğini açıkladı. FED Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole’da verdiği mesajları koruduğunu ve enflasyonla mücadelenin devam edeceğini açıkladı. Açıklamanın ardından Wall Street endekslerinde sert düşüşler gözlemlenirken FED’in sıkı para politikasını yakın zamanda değiştireceğine dair umutlar da boşa çıktı. Ray Dalio ise faiz artışlarının devam edeceğini ve Ukrayna savaşı gibi diğer faktörler de göz önünde bulundurulduğunda ABD ekonomisinin resesyona gireceğini öngörüyor.

Dalio ABD hisse senetleriyle ilgili açıklamasında, “Şu anda yıllık %0 getiriye çok yakınız. Bana kalırsa 2023 ve 2024’te seçimin etkilerinin de oluşmasıyla çok daha kötü bir hal alacak” dedi.

FED Başkanı Powell, merkez bankasının enflasyonu frenlemek için elinden gelen her şeyi yapacağına dair söz verdi ve bu sözü yerine getirmek için piyasaları ve ekonomiyi çökertmeyi bile göze aldığını gösteriyor. Ancak Dalio, bunu başarmak için FED’in gösterge faiz oranlarını %4 ila %5 arasında yükseltmesi gerektiğine inanıyor. FED’in Çarşamba günkü 75 baz puanlık faiz artışıyla birlikte gösterge faiz oranı Küresel Finans Krizi’nden bu yana ilk kez %3’ün üzerine tırmanmış oldu.

“Kısa vadeli ve uzun vadeli faiz oranlarını %4,5 civarına yükseltmeleri gerekiyor. Bu daha bile yüksek olabilir” diyen Dalio, FED’in enflasyonla başarılı bir mücadele yapabilmesinin tek yolunun bir miktar ekonomik sıkıntıya yol açmak olduğunu söyledi.

CME FedWatch göstergesine göre, vadeli işlem yatırımcıları FED'in trilyonlarca dolarlık varlığın temelini oluşturan gösterge faiz oranını Temmuz ayına kadar% 4,5'e kadar yükseltebileceğini tahmin ediyor. Ancak yatırımcılar, FED’in faiz oranlarını tekrar düşürmeye karar vermeden önce oranın %5'e ulaşması düşük bir ihtimal olarak görüyor.

Enflasyon raporu dengeleri değiştirdi

ABD'de enflasyon, yaz boyunca 40 yılı aşkın süredir en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kısa bir süreliğine hafifledi. Ancak ağustos ayı tüketici fiyat endeksi raporu, konut maliyetleri gibi "çekirdek" enflasyon unsurları geçen ay ekonomistlerin beklediğinden daha inatçı bir şekilde yükseldiğini gösterdi. Enflasyon rakamları geçen hafta ABD borsalarında şok etkisi yarattı. Ayrıca Avrupa'da devam eden enerji krizi, ısınmadan tüketim mallarına kadar her şeyin maliyetinde daha da ciddi artışların gerçekleşeceği endişelerine yol açıyor.

Kurumsal finansın en temel ilkelerinden bazılarına işaret eden Dalio yüksek faiz oranlarının neden finansal varlıkların yanı sıra konut piyasası gibi reel varlıklar için de sorun oluşturduğunu açıkladı.

Basitçe söylemek gerekirse, faiz oranları yükseldiğinde, belirli bir hisse senedine veya tahvile parasını bağlayan yatırımcılar gelecekteki nakit akışlarının veya faiz ödemelerinin bugünkü değerini belirlemek için kullandıkları iskonto oranını artırıyor. Daha yüksek faiz oranları ve enflasyon esasen bu gelecekteki gelir akışları üzerinde görünmez bir vergi niteliği taşıdığından, yatırımcılar genellikle daha düşük bir değerli hisselere geçiş yaparak telafi sağlıyorlar.

Dalio, “Bir yatırım yapıldığında, gelecekteki nakit akışları için toplu ödeme yapılır, daha sonra değerlerinin ne olduğunu söylemek için bugünkü değeri alırız ve bir iskonto oranı kullanırız. Tüm bu yatırımların birlikte yükselip düşmesini sağlayan şey de budur” dedi.

Ünlü yatırımcı, “Faiz oranlarını sıfıra veya sıfıra yakın bir seviyeye getirdiğinizde olan şey tüm varlık fiyatlarının yükselmesidir. Aksi yönde ilerlediğimizde ise bunun tam tersi bir etki oluşur” açıklamasında bulundu.

Tahvil piyasasında büyük kriz

Dalio, hisse senetlerinde daha fazla düşüş beklediğine söylerken tahvil piyasasına ayrı bir parantez açtı. Borsa uzmanı FED’in artık federal hükümet tarafından ihraç edilen tahvilleri paraya çevirmediğine dikkat çekti. FED daha önce eylül ayının başından itibaren hazine ve mortgage destekli tahvillerde bilanço sıkılaştırmasını iki katına çıkaracağını açıklamıştı. Dalio “Bu tahvilleri kim alacak?” sorusunu soruyor.

Ünlü borsa uzmanı “Tahvil piyasalarında 40 yıldır devam eden bir boğa piyasası rallisi var. Tahvil sahibi olan herkes fiyatlarının yükselmesine sebep oldu ve bu 40 yıldır kendi kendini besliyordu. Şimdiyse tahvillerde negatif reel getiriler var ve düştüklerini görüyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

Dalio söz konusu ortamda nakit tutmanın hala yanlış yatırım olduğunu zira faiz oranlarının enflasyonun etkisini tamamen telafi edecek kadar yüksek olmadığını söyledi.

Dalio, piyasaların nereye gidebileceği konusundaki düşüncelerini paylaşması istendiğinde ise mizahi bir cevap verdi:

"Bir deyiş vardır: 'Kristal kürenin yanında yaşayan kişi, buzlu cam yemeye mahkumdur'."

NYSE Fed'in faiz kararının ardından sert düşüşle kapandı

 

Fed sonrası dolarda son durum

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • EXSTRİKS22 Eylül 2022 19:33

    Trilyonlarca doları basıp piyasalara verince dolar çöp olacak diye faizleri artırma ayağına doların silinmesini önlemeye çalışma operesyonları bunlar olup dolarında sonu gelecektir.

  • ZABİR KÖMÜŞ22 Eylül 2022 11:35

    Bize bir şey olmaz çünkü bize yıllarca enflasyon ve döviz astronomik olarak girmiş durumda  olup, biz efsunluyuz.hangi hükümet gelsede bu değişmediği ve değişmeyeceği için  gelecemiz hakkında hiç bir beklentimiz yoktur.