E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar için en tatsız zamanlar sert hareketlerin sonrasında yaşanan uzun soluklu yatay hareketlerdir. Bu dönemler işlem yapanlar açısından adeta kâbustur. Çünkü hareket alanları daralmıştır. Ancak piyasalardaki dalgalanmalar hisse senetlerinin çıkışı içi engel değildir. Yükseliş ve düşüşlere rağmen günün sonunda yükselen trendde kalabilmektir önemli olan.
Bu hafta en çok kazandıran hisseler
Borsa İstanbul’da Temettü 25 Endeksi’nde 10 hisse 190 gün içerisinde ortalama 94 gün değer kaybederken 93 gün yükseldi. 3 gün fiyatlarında değişim yaşanmadı. Ancak yılbaşından bu yana yıllık enflasyon oranı olan yüzde 19,58’in üzerinde değerlendiler. Bu hisseler: Tofaş Otomobil, Kordsa, Aksa, Enka İnşaat, Coca Cola İçecek, Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik, Yeni Gimat GMYO, Ford Otosan ve Vestel Beyaz Eşya oldu.
Tofaş Otomobil yılbaşından bu yana yüzde 67,25 oranında değer kazanırken Kordsa yüzde 54,98, Aksa ise yüzde 46,37 oranında değerlendi. Enka İnşaat’ın getirisi yüzde 43 oldu. Coca Cola İçecek yüzde 32, Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik yüzde 29, Yeni Gimat GMYO yüzde 27, Ford Otosan yüzde 26 ve Vestel Beyaz Eşya yüzde 25 prim yaptı.
Kavcıoğlu'nun yerine Tümen mi gelecek?
Borsada yılbaşından bu yana 190 gün işlem gerçekleşti.
BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana 100 gün yükseldi, 90 gün düştü.
Yılbaşından bu yana endeksin en yüksek günlük getirisi yüzde 3,81 oldu. (1 Mart 2021)
Endekste en düşük getiri yüzde 9,8 oldu. (22 Mart 2021)
Endeks yılbaşından bu yana yüzde 5,33 oranında değer kaybetti.
Borsa bu süreç içerisinde en düşük 1.256 seviyesini gördü, en yüksek 1.589’a çıktı.
Endeks yıl boyunca yatay hareket etti.
İlk çeyrekte 8, 20 ve 50 günlük ortalamaların üzerinde tutunmayı denedi ancak mart sonrasında ağırlıklı olarak ortalamaların altında kaldı.
Mart ayından bu yana satıcılı seyir hisse senetlerini baskıladı.
JP Morgan, gelişen piyasalar raporunu yayınladı
1-Piyasalarda belirsizlikler her zaman vardır.
2-Öngörülebilirlik azaldığında; uzun vadeli güçlü yatırımlar sıkıcı olabilir. Bu dönemleri yönetenler kazanır.
3-Yeni trendler mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Finansal şirketlerin güçlerini alan reel ve teknolojik firmalar portföylerde bulundurulmalı.
4-Pasif gelir yani yüksek temettü geliri yaratan şirketler stresli dönemde de talep görür.
5-Yatırımlar belirsizliklerin arttığı dönemlerde yüksek getiri potansiyelini de içerisinde barındırır. Bu dönemleri hisse seçimi ile değerlendirmeli.
Borsalardaki satış dalgası sona mı eriyor?
1- Üçüncü çeyrek bilançolarına odaklanılmaya başlandı. Şirketlerin bilançoları açıklandıkça seçici hareketleri gündeme getirecek.
2-11 Ekim haftasında işsizlik ve sanayi üretim verileri açıklanacak. İşsizlik verileri istihdamdaki gelişmeleri, sanayi üretimi ise sanayi şirketlerinin seyrini göstermesi açısından önemli veriler.
3- Dolar kurundaki yukarı yönlü volatilite yüksek kaygı üretiyor. Seyri izlenecek.
4- Türkiye’nin büyüme tahminlerindeki beklentiler yukarı revize edilmeye devam ediyor: Dünya Bankası 2021’de Türkiye büyümesinin yüzde 8,5 olmasını öngörüyor. JP Morgan ise Türkiye’de bu yıl yüzde 8,4, gelecek yıl yüzde 3,4 büyüme tahmin ediyor.
5- ABD’de eylül ayında Tarım Dışı İstihdam beklentilerin çok altında kaldı. ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, geçen ay Tarım Dışı İstihdam 194 bin olarak açıklandı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 500 bin olacağı yönündeydi. Son 2 aydır Tarım Dışı İstihdam verilerinde azalış kaydedilmekte. İstihdam verisi sonrası piyasalarda risk algısı artabilir.
Dolar kuru 8 günlük hareketli ortalamanın üzerindeki güçlü seyrini korumaya devam ediyor. Dolar/TL 8,96 seviyesinde. TCMB’nin çekirdek enflasyonu baz alacağını işaret etmesiyle başlayan süreç, 100 baz puanlık faiz indirimiyle hızlandı. Dolar kurunun seyrini faiz indirimlerinin hızı ve seyri belirleyecek. Faiz yüzde 18 seviyesinde ve çekirdek enflasyon yüzde 16,98. Bu nedenle TCMB’nin faiz indirimini sürdürmesi bekleniyor.
Dolar/TL’de yükseliş seyrinin devam etmesi kuru 9,40-9,50 bandına doğru taşıyabilir. TCMB’den yeni aksiyonların gelmesi halinde zaten olumsuzluklar fiyatlandığı için düzeltme süreci söz konusu olabilecektir. Böylesi bir durumda takip edilecek destekler ise 20 ve 50 günlük ortalamalar olan 8,76 ve 8,73 seviyeleri olacaktır.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)
Bireysel yatırımcılar için borsa düşüşüne karşı 3 önlem
Merkez Bankası açıkladı: Piyasalar ters düz olabilir
Merkez bankalarının büyük hatası
Enerji fiyatlarındaki tırmanış sürecek mi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:21)