E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakDairenizin arsa payı ne kadar---

Dairenizin arsa payı ne kadar

Dairenizin arsa payı ne kadar
24 Eylül 2011 - 02:12 borsagundem.com

Metar Grup Başkanı Mehmet Tatar, konut alanların ilerde mağduriyet yaşamamaları için tapudaki arsa paylarına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi

Bağcılar’daki Çınar Olimpia Park projesiyle ismini duyuran Metar Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tatar, gayrimenkul sektöründe bugüne kadar pek gündeme gelmeyen özel bir konunun altını çizdi. Konut sahibi olmayı planlayanlara satın alacakları konutun ‘arsa payları’na dikkat etmeleri uyarısında bulunan Tatar, şöyle konuştu:
“Bilindiği gibi kat irtifakında her daireye arsa payı düşer. Bu pay, konutlar yıkılıp yenisi yapılacağı zaman önem kazanır. Çünkü, her yapının bir ömrü vardır. Belki 50 yıl sonra bu siteler yıkılıp yenileri yapılacak. Mesela projenin içinde dükkânlar varsa arsa payları daha çok bölünür. Hatta dükkânlara daha çok arsa payı verilebilir. Bu durumda da konut başına düşen arsa payı azalacağı için sitenin yeniden yapılması durumunda daha küçük bir daireyle karşılaşılabilir.”
‘Arsa payını açıkça yazıyoruz’
Kendi çalışma yöntemleri hakkında konuşan Mehmet Tatar, temelden sonra hemen kat irtifakı kurduklarını ve inşaat başladıktan sonra yapı kullanım belgesi aldıklarını belirterek, müşteriye kat mülkiyetli bir şekilde konutları teslim ettiklerini söyledi. Burada konut sahiplerinin arsa paylarının da açıkça yazdığını vurgulayan Tatar, ayrıca kaba inşaatı tamamlayarak satışa çıkmaya özel bir önem verdiklerinin altını çizdi. Özkaynaklarıyla inşa ettikleri projelerinin tüketiciye güven verdiğini belirten Tatar, böylece müşterinin, ‘İnşaat biter mi bitmez mi’ gibi soru işaretlerini ortadan kaldırdıklarını kaydetti.
Konut satışı ihracattan da kârlı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yabancı ülkelerin vatandaşlarına Türkiye’den gayrimenkul alımında uygulanan mütekabiliyet (karşılıklılık) esasının esnetilmesine yönelik attığı ‘yasa tasarısı’ adımına Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit
Özçiçek’ten de destek geldi.
Özellikle Türk cumhuriyetleri, Rusya ve Körfez ülkeleri vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul almalarına engel olan mütekabiliyet esasının aşılması yönünde yapılan yasa tasarısının ekonomi adına çok faydalı olacağını belirten Özçiçek, yabancılara konut satmanın ülke ekonomisi açısından ihracattan bile daha kârlı olacağını vurguladı. Düzenlemenin Türkiye’nin en önemli sorunu olan cari açığın kapatılmasında da büyük faydası olacağını belirten Özçiçek, şöyle devam etti:
‘İhracatın yarısı ithalat’
“Türkiye’nin ihracatındaki her 100 dolarlık gelirin, çeşitli sektörler ortalamasında her 50 doları ithal ikamesi olarak know-how, hammadde ve ara mamullere gidiyor. Yabancılara gayrimenkul satışında ise 100 dolarlık satışın tümü ülke içinde kalıyor. Bunun yanında gayrimenkulü kullanmak için ülkemize gelen yabancıların kendi evlerinde konaklamaları esnasında yaptıkları harcamalar, evlerine aldıkları beyaz eşya, mobilya ve gıda gibi alışverişler de ekonomimiz içinde kalıyor.”
Uluslararası diplomasi teamüllerinin bir gereği olarak karşılıklılık ilkesinin tamamen kaldırılmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Özçiçek, ancak bu adımın yine de heyecan verici ve pozitif bir gelişme olduğunu belirterek, “Elbette mevcut kanunda olan sınırlamaların, stratejik bölge, adet ve yüzölçümü kısıtlamalarının olması doğrudur. Kanunda stratejik bölgelerle ilgili alım sınırlamaları getirilmesi muhtemel. Bu da önemli bir noktadır” dedi.
‘Komutanlıklarda 6 ay beklenmesin’
Özçiçek, ancak, bu noktada önemli olanın bugün gayrimenkul alması mümkün olmayan ve kanunla yasaklanmış olan ülke vatandaşlarının da alım yapabilir hale gelmesi olduğuna vurgu yaptı. Yeni kanunda yabancılara satış prosedüründe de iyileştirmeler yapılması gerektiğini belirten Özçiçek, tapu izin müracaatının ilgili ordu komutanlıklarına gönderilmesi ve altı ay gibi bekleme süresinin de kısaltılması gerektiğini kaydetti.Özçiçek’in bir diğer önerisi de yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türk bankalarından gayrimenkul alımı için kredi kullanma imkânlarının genişletilmesi oldu.
Mütekabiliyet esasının yarattığı olumsuzluklar için kendi satışlarından örnek veren Özçiçek, “Bize de her hafta çeşitli ülke vatandaşlarından projelerimizle ilgili bilgi talebi geliyor. Ancak birçoğuna şahsen alım yapamadıklarını söylüyoruz. Bunun aşılması, ülkemize büyük bir döviz girişi sağlayacak ve özellikle büyük şehirlerdeki gayrimenkul fiyatlarını yükseltecektir” diye konuştu.
GAYRİMENKUL MÜ YOKSA İHRACAT MI?
Gayrimenkul satışının ihracattan daha kârlı olduğunu savunan Can Reşit Özçiçek, bu tespiti şu ana formül üzerine kurdu:
100 DOLARLIK MAMUL SATIŞI: Türkiye’nin ihracatındaki her 100 dolarlık gelir, çeşitli sektörlerin ortalamasına göre 50 dolarlık ithal ikamesine dayanıyor. İthal ikamesindeki unsurlar ise know-how, hammadde ve ara mamullerden oluşuyor.
100 DOLARLIK GAYRİMENKUL SATIŞI: Satışın tümü ülke içinde kalıyor. Ayrıca, evlerini kullanmak için Türkiye’ye gelen yabancılar, konaklama için yaptıkları harcamalarla ekonomiye özel bir katkı sağlayabiliyorlar.
İzmir’de ‘Yaşam’ için ‘Park’ edenler tanıştı
İzmir Karşıyaka’da projelendirilen ‘Park Yaşam Mavişehir’de daire sahipleri için bir tanışma partisi düzenlendi. 32 dönüm içinde geliştirilen proje için organize edilen partide daire sahiplerine tapuları da teslim edilirken, gecenin finalinde sahneye çıkan isim ise Candan Erçetin oldu.
Türkerler-Durmaz-İzka Konsorsiyumu ve Emlak Konut GYO işbirliğindeki proje hakkında konuşan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, ev sahiplerini tapularıyla buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını da kaydetti.
Park Yaşam Mavişehir’i İzmirlilerin beklentilerini dikkate alarak geliştirdiklerini vurgulayan Türker, projenin temel özelliklerine dikkat çekti. Depreme dayanıklılık, güvenlik, kapalı otopark ve kapalı havuzu önemli özellikler olarak nitelen diren Türker, “En önemli özelliklerimizden birisi de tamamen yaşamak için tasarlanmış olması. Bu nedenle projede geniş daireler, yüksek tavanlar, ferah salon, mutfak, balkon ve teras gibi detaylar var. Yüzde 78’lik bölümün yeşile ayrılması, yürüyüş alanları, spor kompleksleri ve peyzaj diğer önemli unsurlar” dedi.
‘Planın önündeyiz’
Projeye gösterilen ilginin altını çizen Kazım Türker, 8 Nisan 2011 tarihinde satışa çıkan Park Yaşam Mavişehir’de şu ana kadar 521 dairelik projenin 345’inin satıldığını söyledi. Satışın yüzde 90’ının İzmirlilere yapıldığını belirten Türker, inşaatın hızlı ilerlemesininin de altını çizdi. Türker, “Eylül 2011 itibariyle inşaat programı planlanan sürenin önünde. Kasım 2011 itibariyle de 24 ve 21 katlı yüksek binaların kaba inşaatları tamamlanacak” dedi.
21 ve 24 kat arasında değişen dört adet blok, her biri beşer katlı üç blokta toplam 521 daire olarak projelendirilen Park Yaşam Mavişehir’de yedi blokta toplam 27 ayrı mimari tipte daire seçeneği mevcut. 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve 5+1 olarak planlanan daireler için özel kredilendirme imkânı geliştirildi. Yüzde 25 peşin, 120 aya kadar özel kredi faiz oranı bunlardan bazıları.
BAĞCILAR’A ‘HAVUZ OLUR?MU’?DEDİLER
Mehmet Tatar, hayata geçirdikleri projeler ve planlamaları hakkında konuştu. Bağcılar’da 2007 yılında Çınar Olimpia Park’ın inşaatına başladıklarını ve şimdi ikinci etabı satışa sunduklarını ifade eden Tatar, “Bölgedeki ilk projeyi biz yaptık. ‘Bağcılar’da havuz mu olur’ dediler. Ama oldu” dedi.
Belediyenin bölgedeki ilk çalışma olmaları ve kentsel dönüşüme öncülük etmeleri nedeniyle projenin arkasında durduğunu belirten Tatar, Çınar Olimpia Park’ın belediye tarafından en iyi site seçildiğini vurguladı.
Metar Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haldun Özbak da, Çınar Olimpia Park’ın yoğun talep görmesi üzerine projenin hemen karşısındaki arsada inşa ettikleri Çınar Olimpia Park 2’yi satışa sunduklarını anlatarak, şu bilgileri verdi:
“12 bin metrekare alana inşa edilen Çınar Olimpia Park projesinde 508 konut yer alıyor. 11 katlı, dokuz blokta 196 konuttan oluşan proje bölgenin en özel projesi. 117 metrekare ile 150 metrekare arasında değişen dairelerin olduğu projede 2+1, 3+1 ve 4+1’ler yer alıyor. Fiyatlar ise 215 bin lira ila 255 bin lira arasında bulunuyor.”
EDİRNE’YE KÖY BEYKOZ’A VİLLA
Mehmet Tatar, yeni yatırım planları bulunduğunu ve bu çerçevede portföylerinde bulunan Beykoz’daki 44 dönüm arazide villa yapmayı planladıklarını söyledi. Edirne’de 1.027 dönüm arsaları bulunduğunu ve burada da projeler geliştireceklerini aktaran Tatar, şunları söyledi: “Otoyola cepheli olacak bu proje Edirne’nin en büyüğü olacak. Konut, villa, AVM ve yurt gibi farklı unsurları içinde barındıran bir köy planlıyoruz. Projelendirmemiz sürüyor. 2012 yılında başlamayı planlıyoruz.”
Nurol, TOKİ hesabını kapattı
Nurol GYO, Mecidiyeköy’deki arsanın tapu devir işlemlerini tamamladığını açıkladı. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndaki (KAP)açıklamasında 11 Mart 2011 itibariyle TOKİ, Nurol GYO&Nurol İnşaat Ortak Girişimi arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda 111 milyon 800 bin liranın yüzde 50’sine isabet eden 55 milyon 900 bin liralık kısmın 11 Nisan’da TOKİ hesabına yatırıldığı hatırlatılarak, diğer kısmın ise 13 Eylül 2011 itibariyle TOKİ hesaplarına aktarıldığı dile getirildi.
Sözleşme geçerliliğini yitirdi
Açıklamada 26 Eylül itibariyle tapu devir işlemlerinin tamamlandığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:
“Arsa bugün (dün) itibariyle tümüyle ortaklığımız malı olup, ihale çerçevesinde teklif edilerek kabul görmüş olan ’260 milyon lira hasılatın aşılması durumunda, aşan kısmında yüzde 43’ünün 111 milyon 800 bin TL’ ye ek olarak ödenmesi’, ’toplanan hasılatın yüzde 57’sinin inşaat hakedişleri oranında ortaklığımız hesabına aktarılması’ hükümleri de dahil olmak üzere diğer tüm sözleşme maddeleri geçerliliğini kaybetmiştir. Arsa üzerinde planlanan ’Nurol Tower’ projesi için süreçler kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Sekiz ayın satıştaki şampiyonu Atakent 3
Emlak Konut, işbirliği yaptığı 46 projenin yer aldığı satış listesinin 2011 yılı toplam sonuçları ve ağustos ayı satış rakamlarını açıkladı. Avrupa Konutları Atakent 3, 356 milyon 150 bin 346 liralık hasılat rakamıyla yılın ilk sekiz aylık bölümünün şampiyonu oldu. Proje, bu dönemdeki 356 milyon 150 bin 346 liralık cirosuyla en yakın rakibine yaklaşık iki kat fark atmış oldu. Atakent 3 aynı dönemde, 1.133 adet konut satış rakamına ulaştı.
Bosphorus City dünyada en iyi olmak için yarışıyor
Bosphorus City, en prestijli gayrimenkul ödüllerinden biri olarak nitelendirilen ‘European Property Awards’da finale kalarak Avrupa’nın en iyi projeleri arasında yer aldı. Proje, bundan sonraki aşamada ‘dünyanın en iyisi’ olmak için Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Arabistan bölgesinden kazanan diğer projelerle yarışacak. Bosphorus City, hem ’En iyi Mimari’ hem de ’En iyi Pazarlama Yönetimi’ dallarında aday gösterildi.
Gebze’deki konutlarda ikinci etapta perde açıldı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iştiraki olan Emlak Konut, Gebze Emlak Konutları’nda 2’nci etabın satışlarına başladı. Yapılan açıklamaya göre, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde 818 adet konut ve dokuz adet ticari ünite olarak projelendirilen çalışmada yer alan daireler, 2+1, 3+1, 3+1 dubleks ve 4+1 dubleksden oluşuyor. Açıklamada yer alan bilgilere göre, fiyat aralığının 92 bin 500 ila 218 bin lira arasında değiştiği projede satış bedelinin yüzde 20’sini peşin ödeyen teslime kadar taksit ödemeyecek.
Mecidiyeköy’de Rönesans dönemini başlatıyor
Rönesans İnşaat, İstanbul ulaşım ağının merkezi Mecidiyeköy’de yeni ofis projesinin inşaatına başladı. Toplam 12 bin metrekare kiralanabilir ofis alanı bulunan Rönesans, Mecidiyeköy’de kat alanları yaklaşık 609 - 2.546 metrekare arasında değişiyor. 2012 yılının üçüncü çeyreğinde tamamlanacak projenin pazarlaması ise Propin tarafından yapılıyor. Proje, kullanıcıların ve ziyaretçilerin sayısı öngörülerek planlanan otopark kadar teknolojik altyapı, modern mimari ve kullanıcıların konforu için düşünülmüş ayrıntılarıyla dikkat çekiyor.
Merkez Kayaşehir’in Business’i satışa çıkıyor
İnşası devam eden Merkez Kayaşehir’de otel bölümünün Hilton’a verilmesinin ardından, ofis bölümü Merkez Kayaşehir Business da satışa çıkıyor. Projeyi yürüten Makro İnşaat’ın açıklamasına göre 5 bin 300 metrekare kiralanabilir alanda 82 adet bağımsız bölümden oluşan Merkez Kayaşehir Business, 1 Ekim’de satışa çıkacak. Merkez Kayaşehir Business, bölgenin tek iş merkezi olma özelliğini de taşıyor. Merkez Kayaşehir, ayrıca, 63 bin metrekare kapalı, 36 bin 700 metrekare kiralanabilir alanda 172 mağaza olarak planlanmış durumda.
Yavuz Karaman milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)