E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırım dünyası yüzlerce kendine has terim içeren özel bir dile sahiptir. Sürekli olarak yeni ürünleri ve kavramları tanımlamak için yeni terimler de icat edilir. Yatırım terimlerinin incelenmesi, bir yatırımcının piyasalardaki faaliyetlerini devam ettirdiği sürece ihtiyaç duyabileceği bir çalışmadır. SmartAsset yazarı Mark Henricks yatırım yapmak isteyenlerin başlangıç için bilmesi gereken 21 yatırım terimine dikkat çekiyor. Borsa uzmanı hedeflerine ulaşmak için bir yatırım planı geliştirmek isteyen yatırımcıların bir mali müşavirle çalışmasının en doğru yöntem olacağını da sözlerine ekledi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Henricks’in dikkat çektiği 21 terim ise şöyle:
1. Varlık
Yatırım dünyasında varlık kavramı iş dünyasında veya başka bir alanda olduğu ile aynı anlamı taşır ve ekonomik değeri olan herhangi bir şeyi temsil eder. Nakit bir varlıktır. Bunun dışında hisse senetleri ve tahviller gibi menkul kıymetlerin yanı sıra gayrimenkuller de varlık olarak nitelendirilir. Satın alınması için talep olan herhangi bir yatırım da varlık olarak kabul edilir.
2. Varlık Tahsisi
Bir yatırım portföyü için seçilen varlıkların karışımı, o portföyün toplam varlık tahsisi olarak adlandırılır. Varlık tahsisi nakit, hisse senetleri, tahviller ve gayrimenkul gibi diğer alternatif varlıklarla karma bir şekilde oluşturulabilir. Uygun bir varlık tahsisi, bireysel yatırımcının finansal hedeflerini dikkate alır.
3. Tahvil
Tahviller, bir yatırımcı tarafından bir hükümete veya işletmeye ihraç edilen sabit getirili menkul kıymetlerden oluşan önemli bir varlık sınıfıdır. Tahviller yatırımcıya faiz öder, ancak yatırılan para miktarı tahvil döneminin sonuna kadar kilitlenebilir ve erişilemez. Tahvil vade süresi bir gün ile 100 yıl arasında olabilir. Kısa vadeli tahviller üç yıl içinde olgunlaşır.
4. Sermaye Getirisi
Sermaye getirisi, bir yatırıma ödediğinizden daha fazlasına satarak elde ettiğiniz kârdır. Ödediğinizden daha düşük bir fiyata bir şey satarsanız ‘sermaye kaybı’ oluşur.
5. Nakit
Nakit; kağıt paraların ve madeni paraların yanı sıra hesaplarda ve para piyasası fonlarında tutulan para birimini ifade eder. Nakit, likit bir varlık olarak kabul edilir, zira erişimi kolaydır.
6. Bileşik Faiz
Bileşik faiz, hem anapara hem de faiz tutarlarına dayanan bir kredi veya mevduattan kazanılan faizdir. Bileşik faiz sebebiyle tasarruf edilen miktardan daha fazla getiri elde edilebilir veya aynı sebepten bazı kredilerde alınan borç daha pahalıya mal olabilir.
7. Çeşitlendirme
Çeşitlendirme, yatırım için ayrılan varlıkların farklı varlık sınıflarına ve varlık sınıfları içerisinde farklı varlıklara yayan önemli bir yatırım stratejisidir. Bu yaklaşım, getiriyi en üst düzeye çıkarırken riski azaltmaya yardımcı olur.
8. Temettü
Temettü, bir şirketin kârının bir kısmını şirketin hissedarlarına ödemesi anlamına gelir. Borsalardaki birçok şirket temettü öder. Diğer bir deyişle yatırım yaptığınız şirketten elde edilen kârın bir kısmının aylık, üç aylık veya yıllık olacak şekilde ödemesini bekleyebilirsiniz.
9. Borsa yatırım fonu (ETF)
Bir borsa yatırım fonu, birçok yatırımcıdan toplanan ve yatırımları bir yönetici tarafından yönetilen bir para havuzudur. Fonun performansı bir endeks oluşturur. ETF hisseleri hisse senetleri gibi işlem görür.
10. Mali Müşavir
Bir mali müşavir, insanların paralarını yönetmelerine yardımcı olan deneyimli bir profesyoneldir. Mali müşavirler, finansal planlar oluşturma, yatırımları ve varlık tahsisini yönetme gibi uygulamalarda veya çeşitli diğer finansal alanlarda müşterilerine danışmanlık sağlayarak yardımcı olur. Vergi planlaması gibi belirli alanlarda uzmanlaşabilirler veya müşterilere bir dizi farklı finansal faaliyette yardımcı olmayı amaçlayan genel kapsamlı mali müşavir de olabilirler.
11. Endeks
Bir endeks, bir varlık grubunun genel performansını ölçer. ABD borsalarındaki Dow Jones ve S&P 500 tanınmış endeksler arasında sayılabilir.
12. Faiz
Faiz tipik olarak, bir borçlunun para kullanımı karşılığında borç verene ödediği bir ücreti ifade eder. Bununla birlikte, faiz sadece borç para alındığı zaman tahsil edilmez. Zira getiri her iki yöne de gidebilir. Yatırımcılar, bankaların mevduat hesabı gibi faizli bir hesaba para yatırdıklarında faiz getirisi alırlar.
13. Yatırım ortaklığı
Yatırım ortaklığı, birçok yatırımcıdan toplanan ve profesyonel bir yönetici tarafından hisse senetlerine, tahvillere ve diğer varlıklara yatırılan bir para havuzudur. Her yatırımcı yatırım ortaklığı fonunda hisse sahibidir. Yatırım ortaklıkları, varlıklardaki çeşitlilik nedeniyle emeklilik hesaplarının yatırım yapılması için piyasadaki en güvenli yatırımlardan biri olarak kabul edilir.
14. Portföy
Bireysel bir yatırımcının veya fonun sahip olduğu nakit, hisse senetleri, tahviller ve diğer varlıklar portföy olarak adlandırılır. Uzmanlar varlık tahsisine ve çeşitlendirmeden bahsederken, genellikle bir portföydeki tüm yatırımlara bütünlüklü bir yatırım stratejisi olarak atıfta bulunurlar.
15. Gayrimenkul
Arazi veya binalardan oluşan taşınmaz mülkiyetler, topluca gayrimenkul olarak adlandırılır. Gayrimenkul, birçok yatırım portföyünde, doğrudan yatırım yoluyla veya bir gayrimenkul yatırım ortaklığının (GYO) yatırımı yoluyla çeşitlendirme için kullanılan popüler bir varlık sınıfıdır.
16. Getiri
Getiri, belirli bir süre boyunca bir yatırımın kârı veya zararıdır. Uzun vadeli olarak düşündüğünüz bir yatırımın tarihsel açıdan güvenli olup olmadığını belirlemek için yatırımın geçmişteki getirilerini analiz edebilirsiniz.
17. Emeklilik Hesabı
Bir emeklilik hesabı tipik olarak, yatırımcının finansal olarak güvende hissedebileceği bir emekliliği finanse etmek için kullanılacağı varlıkları yerleştirdiği vergi açısından avantajlı bir hesap türüdür. Bireysel emeklilik hesapları (BES) ve ABD’deki 401 k emeklilik planı popüler emeklilik hesapları arasındadır.
18. Risk Profili
Bireysel bir yatırımcının yatırım yaparken almak istediği risk seviyesi, risk profilini belirler. Her yatırımcı, bireysel finansal hedeflerine ve yatırım hesaplarını büyütmek istedikleri hıza yönelik iştahlarına bağlı olarak farklı bir risk toleransına sahip olacaktır. Bu sebeple yatırımların farklı risk profili, portföy yöneticilerinin her bir müşteri için farklı yatırım stratejileri oluşturma eğiliminde olmalarının ana nedenlerinden sayılır.
19. Menkul kıymetler
İşlem görebilen bir hisse senedi, tahvil veya başka bir yatırım aracı menkul kıymet olarak bilinir. Menkul kıymetlerin satışları, bir bütün olarak ülkelerin menkul kıymetler ve borsa komisyonları tarafından düzenlenir.
20. Hisse senedi
Hisse senedi, bir şirketteki mülkiyet payını temsil eden bir menkul kıymettir. Hisse senetleri, ana varlık sınıflarından biridir ve birçok portföyde düzenli olarak işlem görmektedir. Kısaca hisse olarak adlandırılabilen, pay ve kağıt olarak da bilinen hisse senetleri bugün piyasadaki en popüler yatırımlardan biridir. Bir işletme borsada işlem görmek için halka arz olduğunda, işletmesinden belli bir miktar payı diğer bir deyişle Hisse senedini satar.
21. Borsa
Borsa, tezgah üstü piyasalarda ve bilgisayarlı ticaret ağlarında hisse senetlerinin organize alım satımı için kullanılan bir sistemdir. İnsanlar büyük endeksleri topluca borsa olarak adlandırırlar. Bu platformlar, hisse senetlerinin halka açık bir şirketten Hisse satın alınabileceği tek yerlerdir. Bu sayede tüm işlemler ve satışlar hükümetler tarafından düzenlenebilir.
Deutsche Bank: Wall Street borsaları yüzde 25 düşecek
2023 yılının dirençli ve zayıf sektörleri
ABD ekonomisi için bomba uyarı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
lale denen toplama aynayi bakiptami yorum yaptin
tl ye yatırım yaptık çok kaybettik bu ülkede paranı dövizde tutacan zarar etmezsin.
Bunadikca eli yükseltiyor. Ne turizm mi ne ustalığı? Göçmen kabulünde ustalık desen bir çeşit
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:05)