E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDaha güçlü bir dolar enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir---

Daha güçlü bir dolar enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir

Daha güçlü bir dolar enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir
17 Nisan 2024 - 08:23 borsaningundemi.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Powell’ın Washington’da dün merakla beklenen konuşmasında , “Son veriler açıkça bize daha fazla güven vermedi ve bunun yerine bu güvene ulaşmanın muhtemelen beklenenden daha uzun süreceğini gösteriyor.” dedi. Bu, enflasyonun merkez bankasının % 2’sine doğru düşmediğine dair dünyaya bir işaretti. Beklenildiği kadar hızlı hedef alınacağı için faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması gerekecek. Daha uzun süre daha yüksek’ ifadesi aynı zamanda ABD doları, Hazine bonosu getirileri ve finansal koşullar endeksleri için de geçerli olacak gibi görünüyor.

ABD’den gelen veriler, bu yıl faiz indirimi beklentilerine ilişkin soru işaretlerini artırdı; birçok küresel aracı kuruluş, ABD Merkez Bankası’nın Haziran ayından itibaren eylül ayına kadar faiz indirimine başlayacağı yönündeki beklentilerini geri çekti. CME FedWatch Tool’a göre piyasa eylül ayında faiz indirimi olasılığını %68 olarak fiyatlıyor.

İnatçı enflasyonun Fed’in diğer merkez bankalarına kıyasla bu yıl ne kadar agresif faiz indirimi yapabileceğine dair şüpheleri artırmasıyla ABD dolarındaki yükseliş hızlanıyor. Vadeli işlem piyasaları, yılın başında fiyatlanan 150 baz puana kıyasla, cuma günü geç saatlerde yatırımcılar 2024’te sadece 50 baz puanlık faiz indirimi fiyatlıyorlardı. Buna karşın piyasalar, aralarında Avrupa Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası ve İsveç’in Riksbank’ının da bulunduğu bazı küresel merkez bankalarının para politikasını gevşetme konusunda daha özgür davranabileceğine inanıyor. Avustralya, İngiltere ve Norveç’teki merkez bankaları ise para politikasını gevşetme konusunda daha az istekli görünüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın Haziran ayında faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini vermesinden bir gün sonra, Cuma günü sonlarında iki yıllık ABD-Almanya tahvil farkının 2022’den bu yana en geniş seviyesine ulaştığını gösterdi.

ABD ile diğer ekonomiler arasındaki getiri farkları son haftalarda genişledi ve yüksek getiriler dolar cinsinden varlıkların cazibesini artırırken doların yükselişine katkıda bulundu. Daha güçlü bir dolar, diğer ekonomilerin para birimlerini aşağı çekerek enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir ve ABD’nin finansal koşulları sıkılaştırarak tüketici fiyatlarını aşağı çekmesine yardımcı olabilir. ABD para birimi, son günlerde Orta Doğu’da genişleyen bir çatışmaya ilişkin korkular nedeniyle keskinleşen jeopolitik belirsizlik dönemlerinde yatırımcılar için popüler bir destinasyondur.

Doların gücü, IMF ve Dünya Bankası Bahar toplantılarına katılan maliye bakanları ve merkez bankacıları arasındaki tartışmalarda mutlaka ortaya çıkacak. IMF dün ABD’nin büyüme görünümünü keskin bir şekilde yükselterek revize etti ve Çin’in beklenenden daha güçlü ilk çeyrek büyümesinin görünümde yukarı yönlü bir revizyona yol açabileceğini söyledi.

Altın fiyatları, Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin tetiklediği güvenli liman talebinin yüksek ABD doları ve Hazine tahvil getirilerinden kaynaklanan baskıyı kısmen dengelemesiyle geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.431 usd’ye ulaştıktan sonra ons başına 2.381 seviyesinde. Dolar endeksi beş ayın zirvesi yakınında sabit kalarak, dolar ile fiyatlanan külçeyi diğer döviz sahipleri için daha az çekici hale getirmeye devam ediyor. Altın fiyatları, yüksek Hazine getirileri ve güçlenen ABD doları karşısında direnç gösterirken, piyasa katılımcılarının İsrail’in İran’ın saldırılarına tepkisi konusunda hala gergin olmasıyla birlikte, artan jeopolitik riskler ışığında güvenli liman akışlarında bir miktar destek buluyor. Gösterge ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri %4,6591 seviyesinde geçen gün gördüğü beş ayın en yüksek seviyesine yakın seyrediyor.

Petrol fiyatları kayıplarını genişletti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)