E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinDa Vinci ile kanser ameliyatı---

Da Vinci ile kanser ameliyatı

Da Vinci ile kanser ameliyatı
18 Mayıs 2012 - 00:00 borsaningundemi.com

Baş ve boyun bölgesindeki kanser hücreleri hassas neşter teknolojili Da Vinci robotuyla alındı.

''Da Vinci'' robotuyla bu alanda yapılan ilk ameliyat, 80 yaşındaki gırtlak kanseri tanılı hastaya, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Eğitim Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Murat Karaşen'in başkanlığındaki ekip tarafından yapıldı. Ameliyatta hastanın boynuna müdahale yapılmadan, sadece ağzından robotla girilerek tümör başarıyla çıkarıldı.
İkinci ameliyatta da bademcikte gelişen derin yerleşimli kanserli tümör, robot sayesinde çeneye dokunmadan alındı. Prof. Dr. Karaşen, robotik cerrahi ameliyatlarının Türkiye'de üroloji, kadın doğum, genel cerrahi gibi belli branşlarda olduğu gibi kulak, burun ve boğazda da yapıldığını ifade etti.
Karaşen, 80 yaşındaki hastaya ''Da Vinci'' robotuyla yapılan gırtlak kanseri ameliyatının ise baş boyun kanserleri alanında İstanbul'un ardından Ankara'daki ilk uygulama olduğunu bildirdi.
HASTA KISA SÜREDE AYAĞA KALKIYOR
Baş-boyun kanserlerinden bademcik kanseri gibi bazı tümörlerin klasik yöntemlerle ulaşılması zor derin yerleşimli olduğunu ve çenenin ortadan ikiye ayrılarak yapıldığını ifade eden Karaşen, ameliyat süresinin de doğal olarak çok uzun olduğunu anlattı.
''Da Vinci'' robotuyla gerçekleştirilen ameliyatların hastanın kısa sürede ayağa kalkmasını sağladığını belirten Karaşen, robotun ''hassas neşteri'' sayesinde, tümöre ulaşmanın çok kolay olduğunu, sağlam ve tümörlü dokunun birbirinden hassas şekilde ayrılabildiğini söyledi.
Karaşen, ''Robotik cerrahi sayesinde 5-6 saatlik ameliyat yerine, hastanın çenesine dışarıdan müdahale olmadan, ağız içine girerek 40 dakika gibi kısa sürede ameliyatı tamamlıyoruz'' diye konuştu.
Prof. Dr. Karaşen, ''Da Vinci'' robotunun, genellikle baş boyun bölgesinde normal cerrahi yöntemlerle ulaşımı zor bademcik, dil kökü, gırtlak kanserlerindeki derin tümörlerin çıkarılmasında hem hasta hem de doktora büyük konfor sağladığını kaydetti.
İKİ HASTANE İŞBİRLİĞİNE GİTTİ
Prof. Dr. Karaşen, Sağlık Bakanlığı'na bağlı iki hastane Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi ile Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında robotik cerrahi alanında önemli işbirliğinin sağlandığını ifade etti. Karaşen, şunları kaydetti:
''Robotik cerrahi teknolojisi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde olduğu için kendi hastanemizdeki hastamızı buraya getirerek ameliyat ettik. Bu işbirliği, Türkiye'de sağlık hizmetleri açısından çok önemli ve bu işbirliğinin gerçekleşmesine katkısı olan başta Sağlık Bakanı Recep Akdağ olmak üzere tüm yöneticilere teşekkür ederim.''
Baş-boyun kanserlerine yönelik ilk iki ''robotik cerrahi'' uygulamasının kendi ekipleri tarafından yapıldığını dile getiren Karaşen, ''Ameliyatlarımız çok başarılı. Hastalarımız inanılmaz hızla iyileşiyor. Ağrıları çok az, rahat konuşuyorlar ve beslenmeye başladılar'' dedi.
Karaşen, Türk tıp camiasının dünya standartlarını her yönü ile yakaladığını belirterek, ''Türkiye'nin tıp alanında bu aşamaya gelmesi biz hekimleri son derece gururlandırıyor'' diye konuştu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)