Borsa İstanbul, Darphane tarafından basımı gerçekleştirilen Cumhuriyet altınlarının Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda işlem görmesini istiyor. Darphane’ye altın bastırılması işleminin, BIST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyelerince yapılabilmesi hedefleniyor. Dünya'nın haberine göre, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu, İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi çerçevesinde Nisan 2013 öncesinde İstanbul Altın Borsası’na atıfl a belirlenen birçok eylem bulunduğunu ve bu eylemlerin artık BIST çatısı altında gerçekleştirilmeye çalışılacağını ifade etti. İFM Projesi kapsamında öngörülen Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası’nın 4 Nisan 2011’de faaliyete geçirildiğini anımsatan Aloğlu, konuyla ilgili başta vergi mevzuatı olmak üzere birkaç noktada yeni düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Aloğlu, Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası açısından elmas, platin ve paladyuma ilişkin vergi düzenlemelerinin, genel olarak da BSMV’ye ilişkin iyileştirmelerin bir an önce hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını, Merkez Bankası desteğinin de son derece önemli olduğunu vurguladı.
Sahte ve düşük ayarlı altın dolaşımı arttı Cumhuriyet altını formunda yatırım yapılan altınların önemli oranda yastık altında saklandığını, bu nedenle ekonomiye kazandırılamadığını, dolayısıyla kayıt dışında kalmaya devam ettiğini dile getiren Aloğlu, son yıllarda altın fiyatlarının, buna paralel olarak Cumhuriyet altını fiyatının önemli oranda yükselmesiyle piyasada sahte ve düşük ayarlı altınların dolaşımının arttığının ifade edildiğini söyledi. Yine Darphane tarafından salı günleri altın kabulü, perşembe günleri ise basılan Cumhuriyet altınlarının tesliminin yapıldığını hatırlatan Aloğlu, şöyle devam etti: “Bu faktörler dikkate alındığında, Darphane tarafından basılacak Cumhuriyet altınlarının Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda işlem görmesini arzu etmekteyiz. Böyle bir yapı içerisinde ayrıca Darphane’ye altın bastırılması işleminin, kuyumculuk sektörüyle işbirliği içinde, sektörden daha fazla sayıda şirketin üye olduğu ve bazı yetki kısıtlamalarına da bağlı olmak şartıyla üyelik giriş aidatının daha düşük olarak belirlenebileceği BIST Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası üyelerince yapılabilmesini hedefl iyoruz. Cumhuriyet altınlarının borsamızda işlem görmesinin yanı sıra Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası’nın aktifl eştirilmesi ve Kıymetli Madenler Piyasası’nda müşteri işlemlerinin artırılması da bir yıl içinde gerçekleştirmek için çalıştığımız projelerdir.”
Aylık altın ithalatı 2014’ün ilk 2 ayında son 10-11 yılın gerisinde 2003-2012 dönemini kapsayan 10 yılda Türkiye’nin ithal ettiği altının yıllık ortalama 160-170 ton civarında olduğunu, 2013’te ise son 10 yılın ortalamasından çok daha yüksek rakamlara ulaşıldığını bildiren Aloğlu, aylık ortalamalar dikkate alındığında, bu yılın ilk 2 ayında geçmiş 10-11 yılın oldukça gerisinde olunduğunu söyledi. Fiyatların yükselmesinin yurtiçi talebi ve dolayısıyla ithalatı olumsuz yönde etkilediğini, ancak bu etkinin sınırlı düzeyde kaldığını dile getiren Aloğlu, “Çok bilinmeyenli bir yapı var ve altının fiyatında olduğu gibi, ithalat seviyesini de öngörebilmek kolay bir iş değildir. Özellikle uluslararası piyasalardaki gelişmeler ile mayıs, haziran ve temmuz aylarındaki ithalat rakamları belirleyici olacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Elmas ve kıymetli taş işlemlerine vergi istisnası sağlanması Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu, Türkiye’de elmas ve kıymetli taşların 2004 yılında yapılan bir düzenlemeyle KDV’den istisna tutulduğunu, 2005 yılında yapılan bir düzenlemeyle de kıymetli taşların konu edildiği ÖTV’nin yüzde 6.7’den yüzde 20’ye çıkarıldığını hatırlattı. Aloğlu, “Diğer ülkelerdeki henüz mücevhere dönüşmemiş kıymetli taşlara uygulanan vergisel teşvikler ve vergi istisnaları yüzünden aynı kalitedeki bir takı daha yüksek fiyata veya daha yüksek maliyetle satılmak zorunda kalmaktadır” dedi.
Saklama kasasıyla yurtdışındaki altınlar Türkiye’de saklanabilecek Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Müdürü Oğuzhan Aloğlu, Kuyumcukent’te inşasına başlanan ve 1.5 yıl içinde bitirilmesi öngörülen büyük hacimli, yüksek güvenlik ve teknolojiye sahip saklama kasasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Aloğlu, “Büyük hacimli bir saklama kasasının inşasıyla bölgesel anlamda bir kıymetli maden saklama ve transfer merkezi meydana getirmeye yönelik çalışmalarımız başlayacaktır. Büyük hacimli bir saklama kasasında, şu anda büyük çoğunluğu yurtdışında altın olarak tutulan zorunlu karşılıkların ülkemizde tutulması da kolaylaşacaktır” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.