E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cevdet Yılmaz, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki "Orta Vadeli Program ve Makroekonomik Görünüm" programında, gazete ve ajansların ekonomi haberleri müdürleri ile bir araya geldi.
Yeni döneme 100 yıllık birikimle girildiğinin altını çizen Yılmaz, Türkiye Yüzyılı vizyonu ile daha büyük hedeflere doğru yürümek istediklerini dile getirdi.
Demokrasiden teknolojiye, şehirleşmeden afetle mücadeleye, huzur ve güven ortamına varıncaya kadar Türkiye'yi her alanda daha farklı bir seviyeye taşımak istediklerini ifade eden Yılmaz, geçen yıl 12'nci 5 yıllık Kalkınma Planı'nın Meclis'te kabul edilip yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Yılmaz, "Orada 2053 hedeflerini de ilk defa biraz daha somutlaştırarak ortaya koymuş olduk, bir taraftan da 5 yıllık hedeflerimizi ortaya koyduk. Dolayısıyla Türkiye Yüzyılı'nda adım adım bu hedefleri gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Dünya Bankasının kişi başı gayrisafi milli hasılaya göre yaptığı sınıflamanın verilerini paylaşan Yılmaz, Türkiye'nin "Üst-Orta Gelirli Ekonomiler" kategorisinde yer aldığını, yıllık ortalama büyümenin 5,4 olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yılmaz, "Orta Vadeli Program (OVP) sonunda 2026 beklentimiz kişi başı gelir 15 bin dolar. Bu hedefimize ulaştığımız takdirde orta vadede Türkiye yeni bir eşik atlamış olacak. Üst-orta gelirli ekonomilerden yüksek gelirli ülkeler ligine terfi etmiş olacak. Eşikler zordur. Ama inşallah Türkiye bu sıçramayı yapacak ve yüksek gelirli ekonomi ligine önümüzdeki dönemde orta vadede dahil olmuş olacak" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE OLDUKÇA İYİ BİR NOKTADA"
İşsizlik oranına değinen Yılmaz, istihdamı artıracaklarını söyledi. İstihdamın 32 milyona yaklaştığını belirten Yılmaz, işsizliği tek haneli rakamlarla kapatmış olacaklarını kaydetti.
Büyüme konusunda iyi bir performansla devam ettiklerini söyleyen Yılmaz, "İlk 3 çeyreğe baktığımızda Türkiye, büyüme performansı açısından G20 ülkeleri arasında 4. sırada. OECD ülkeleri arasında 2. en iyi büyüme performansı gösteren ülke konumda. Birçok ülkeyle mukayese edildiğinde büyümede Türkiye oldukça iyi bir noktada. Ama dünyanın genelinde büyüme hızında bir düşüş var" değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yaz aylık bazda enflasyonda ciddi yükselme yaşandığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Fakat bir taraftan da yeni bir politika çerçevesi ortaya kondu, uygulamalar başladı. Bunların etkileri de biraz zaman alıyor. Yeni politikaların etkisi hemen bir günde ortaya çıkan bir etki değil. Bu etkiler devreye girdi bir taraftan. Şu anda bu etkilerin artık daha verimleştiğini görüyoruz. Aylık bazda ciddi bir ivme kaybolduğunu, enflasyonda bir gerileme olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Yıllık bazda değil, aylık bazda henüz. Yıllık bazda etkiyi de 2024'ün ortaları gibi bekliyoruz. Hızlı bir şekilde enflasyonda gerileme olacak."
"KKM'DEN KADEMELİ BİR ÇIKIŞ STRATEJİSİYLE HAREKET EDİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduatın (KKM) bir dönem geçici olarak yapıldığını, bunun belli bir tarihe kadar geçerli olduğunu aktararak,"Başlangıcından itibaren geçici bir mevzuat olarak yapıldı. O dönemki şartların ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılmış bir uygulamaydı. Görevini ifa etti ve buradan çıkış sürecine girmiş durumdayız. Çok ciddi bir büyüklüğe ulaştığı için ani bir çıkışın finansal piyasalarda risk oluşturmasını istemediğimiz için yine tasarruf sahiplerinin haklarını gözeten bir yaklaşım sergilediğimiz için kademeli bir çıkış stratejisiyle hareket ediyoruz ve son dönemlerde çıkışın hızlandığını da görüyoruz" şeklinde konuştu.
Bütçe açığından söz eden Yılmaz, "OVP'de beklentimiz 2023'te 6,4. Bunun 3 puanı deprem etkisi, 3,4 puanı normal açık gibi görünüyor. Yüzde 6,4'ün 1 puan altında bütçe açığı bekliyoruz. Bütçe açığımız öngördüğümüzden oldukça düşük seviyede gerçekleşecek gibi gözüküyor." diye konuştu.
Bankalara yönelik toplumsal yatırım notundaki amaçlarını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Amacımız daha nitelikli kredilerin verilmesini sağlamak ve bunu sistematik bir şekilde yapmak. İnsanları notlandırma değil bu, toplumdan ziyade bankaların notu bu. Bankalar kredileri nereye veriyorlar? Sosyal açıdan, toplumsal açıdan daha faydalı yerlere mi gidiyor, daha az faydalı yerlere mi gidiyor buna bakılacak. Yatırıma, ihracata, kadın ve genç girişimciliğine destek olan, daha fazla kredi veren bankaların toplumsal yatırım notu daha yüksek olacak."
“EMEKLİ MAAŞLARINA İLİŞKİN ÇALIŞMA KABİNE TOPLANTISINDA ELE ALINACAK"
Cevdet Yılmaz, “En düşük emekli alanlara dönük olarak da ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. Bunlar Hükümetimiz Kabinede tartışılacaktır önümüzdeki günlerde, Kabinede bir ele alınacaktır diye düşünüyorum, ardından da Meclis’imizin takdirine sunulacaktır. Henüz bir tarih bilmiyorum doğrusu ama uygun bir zamanlamayla yapılacaktır elbette. Kabinede bu konular ele alınabilir, dolayısıyla bir şekilde bu karar verilir Hükümet tarafından ve daha sonra asıl Meclis’te tabii bu düzenlemeler söz konusu olacak, orada da Çalışma Bakanlığımızın bir paketi var. Yani bu konular dışında da kurumsal ihtiyaçlarından kaynaklanan, yine işgücü piyasalarına ilişkin bazı tedbirler içeren paket de söz konusu. Bu paketle birleştirilerek Meclis’imizin gündemine gelir diye düşünüyorum, gerisi tabii Meclis’imizin takdiri, o konuda bizim yorum yapmamız doğru olmaz. Dolayısıyla bugüne kadar nasıl çalışanların, emeklilerin yanında olduysak bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” dedi.
“YASTIK ALTINDA 300 MİLYAR DOLAR VAR”
Cevdet Yılmaz yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasının son derece önemli olduğunu belirterek, “Geçmiş diyelim 40 yıla, 50 yıla baktığınızda ithal ettiğimiz belli, ürettiğimiz belli, ihraç ettiğimiz belli rakamlar. Bunları biraz netleştirdiğinizde ciddi anlamda bir stok birikimi olduğunu görüyoruz Türkiye’de. Değişik hesaplamalar var, ama kabaca bunu yüzde 100 hesaplamak çok zor bu rakamları. Kabaca 300 milyar dolar civarında belli bir ton rakamı da veriliyor, bir hesaplamalar yapılıyor. Bunların bir kültürel boyutu var tabii, ziynet, süs anlamında kullanılması, edilmesi ona tabii bir diyeceğimiz bir şey yok. Altında da, dövizde de aynı şey söz konusu. Aslında bu sadece makroekonomi için bir kayıp değil, o tasarruf sahipleri için de bir kayıp. Tasarruf sahipleri altınlarını, evde tuttukları zaman hiçbir getirisi olmuyor ne dövizin, ne altının, tasarruf sahibine bir defa bir getirisi olmuyor. Makroekonomi anlamında da bu tasarrufların üretken alanlara destek olmasına engel olmuş oluyoruz. Ben bazen söylüyorum, Amerika dolarını evinizde tutuğunuzda Amerika’ya sıfır faizle kredi açmış oluyorsunuz, yani hiçbir bedel almadan Amerika’ya sonuçta sıfır faizle bir kredi vermiş oluyorsunuz. Bu diğer dövizler için de geçerli, altın için de geçerli. Burada sorunumuz şu: İnsanlar altın alır, döviz alır, başka bir şey alır onunla ilgili bir yorum yapmıyorum. Sisteme dahil olmalı bunlar, bir şekilde bu tasarruflar üretken alanlara kanalize edilebilmeli ve bu yolla hem makroekonomimize katkıda bulunmalı bu kaynaklar hem de bunları elinde tutan tasarruf sahiplerine daha fazla getiri sağlamalı, ikisini aynı anda gözeten bir yaklaşım olmalı” diye konuştu.
Cevdet Yılmaz'dan kentsel dönüşüm mesajı
Cevdet Yılmaz'dan enflasyonda kararlılık vurgusu
Cevdet Yılmaz'dan yeni yıl mesajı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
16 milyon emekli mutlu. Zam olmasada olur :D
Bu emekli maaşları insan haklarına aykırı. Herseyden önce En düşük emekli maaşı asgari ücretten % 20 sinden daha az olamaz diye yasa konmalı
Onlar yastık altın da değil, yandaş ve akrabaların devletin malı denizden edindiği ve ne olur be olmaz diye yurtdışına taşıdıkları
Sayın bakanım lütfen 20 önce si ve 2000 sonrası emekli maaşları mı eşitleyin 7100 gün ile maaşım zam ile 7800 TL. 2000 öncesi emekli maaşı en az alan 11 bin TL alıyor ben maaş adaleti istiyorum. 2000 öncesi ve sonrası intibak ben sadaka istemiyorum 2000 sonra sı emekli maaşım ne ise onu verin. Sadakaya ihtiyacım yok
Memur emeklisi in 8.000 TL si verilmedi ilk önce o verilsin memur emeklisi kandırıldı
Akp başa geldiğinde emekli maaşı asgari ücretin % 28 üstündeydi. Aradan geçen yirmi yılda % 36 aşağıya geldi. 7500 lira verdiğin emekliye % 50 versen ne olur , % 100 versen ne yazar. Daha adı konulmamışken zamlar,vergiler vs fiyatlara yansıtıldı ve verilecek ücret farkı şimdiden yok oldu. Kira olmuş 10-15000 neyin hesabını yapıyorsunuz. İnsanları açlığa mahkum ettiniz
Örneği olmayan bir şekilde kendi insanına ekonomik sosyal kültürel olarak bu kadar eziyet eden onları önemsiz gören bir yapının hala rağbet görebiliyor olması fiziksel gerçekliğin ne olduğu konusunda tekrar tekrar sorgulamalara götürüyor insanı her anlamda bir ilizyonun içinde olmayız çünkü yaşadıklarımız bir gerçekliğe ait olabilecek seviyede değil
Emekli bunları avucu patlayıncaya kadar alkışlıyordu. Dolar yakıyor ve kola döküyorlardı. Ettiklerini buluyorlar. Telefonunu göster diye avaz avaz bagırıyorlardı.
cek ve cak ayrıca 2073 kadar bekleyin gene aynı cek ve cak
Bu ınsanlara oy veren emekliler mutlumusunuz göbek atıp halaylar çekiyordunuz çok iyi oldu bunlar dsha iyi günler dahaha güzel günleriniz gelecek 2056 ya ne kaldıki yaşarsanız tabii 2023 de uçtuk şimdi uzaya gidiyoruz halaya devammm
normal zam yapılacak.. Oacak ek zammı.. şubat ek zammı martta verilecek seçim öncesi ki 3 aylık ek zam cebe girsin :D seçimlerde önemli bunlar...
Kira zammı aynı seviyeye gelecekmiş. Dişimden tırnağımdam artırıp bir yer aldık yıllarca onu da elaleme yediriyorum. Kiralar İzmir'de 15-25 bin olmuş. Benim kiracı 2600 TL oturuyor. Çıkartamıyorumda. Sanki ona almışım gibi. Katil mi olalım bu yaşta. Avukatlar bile olmaz amca diyor. İstediği gibi kira artırıyor. Yazık değil mi bunca yıl çalışmamıza. Kira sözleşmesi de fayda vermiyormuş. O zaman neden sözleşme yapıyoruz bir hükmü yoksa. Keşke ev alacağıma dolar yapsaydım. Vay halimize ki ne vayyyy.
Emeklinin yanında olduk derken insan sıkılır bu nasıl yanında olmak geçen yıl 7500 TL maaşı olanlara hiç zam vermediniz kök maaş dediniz 3500 TL alanları 7500 yaptınız 7500 TL alanlar bir yıl aynı maasda kaldı yüzde elliyi hiç vermediniz no nasıl bir kandirmaca çalışanlar la emekliler arasındaki maaş farkını üçe çıkardınız şayet ülke zorda ise diğer lerine neden zam yaptınız emekliyi ölmeden öldürdünüz emekliyi keriz yerine koydunuz yıllarını hizmetlerini hiçe saydiniz onurunu ayaklar altına atıp alay konusu yaptırdınız bumudur emeklinin yanında olmak pes doğrusu
Emekliye gelince bütçe devlet zamları yapınca satıcı zamları yapınca bütçeyi milleti emekliyi duşünen yok fakat emeklinin en az 2008 yılındaki duruma bakarak en az 10 bin lirasını gasp ederken bugün yine emekli meselesi yine bütçe devleti devlet yapan çalisan bok temizledim emekli oldum hakkımı yiyenlere hakkım haram zıkkım olsun
Sayın baskanım sizden ricam kredi kartı komisyon 1 yapın. Hele bizim market kredi kartını sigara 3 komisyon aliyor birde bizim market Müslüman market olarak biliyorum dur. Ama Müslüman. Önce para olmüş
Bu Güne Kadar Yastığın Altına Ne Koydurdunuz da Bu Gün İstiyorsunuz Sizlerde Hiç mi Utanma Yok Emekli Karşısında Sizin Saygı Duyduğunuz Hiç mi Emekli Yakınınız Yok Bir Sorun HaliniEmekli Sizden İnsanca Yaşamın Bedelini İstiyor Servet İstemiyor Biz Sizleri ALLAHA Çoktan Havale Ettik Islah Etsin Sizleri Emekli Duası Olarak Kabul Edin.
Adamlar takmış yastık altına soyacaklar illaki
Çalışmayan emekliye ayrıcalık tanınmalı.
Oy moy yok.siz işe aldığınız yalakalarınıza seyyanen verin
memur işçi emeklilerini farkını giderin ,ne üstünlükleri var memur olmanın.ikiside aynı yaşa geliyor ihtiyarlıyor.
Bence vermeyin.
Yastık altındaki altın vatandaşın ölüm dirimlik güvencesi,,,,,, Asıl ucuz kredi ile ALTIN VE DÖVİZ alan yalakaları arayın .......... Ama onlar çakaldır YEM olmazlar............
Yüce Rabbimin gazabı üzerinize olsun...Emeklilere bu zulmün sebebi nedir..kimden talimat alıyorsunuz?
Emekliye gelince bütçe diyor 7 ay önce aynı maaşı aldığımız memur bu zamlarla benden 14000 tl fazla alacak 7 ayda oluşan farka bak susunda küfür yemeyin..
yastık üstünü sıfırladınız şimdede vatandaşın yastıl altındakileremi göz diktiniz. 2056 diye hayal satıyor. 2023 te rezil rüsvay rttiniz milleti şimdide 2056 yersen
Ne yaparsanız yapın oy moy yok artık kusura bakmayın
Emekliye zam yoksa OY da YOK. Belediye parti yardimlari da bitti
Yahu kardeşim 2013 mart ayında emekli oldum 1253 tl maaş bağlandı tam 33 yıl çalıştım 9876 prim günüm var o zaman 8 çeyrek altın aliyordu maaşım şimdi 3 çeyrek almıyor bu nasıl bir rezalettir bu ne kepaze bir duzendir lanet olsun böyle devlet yönetme anlayışına nefret ediyorum bu ulkede emekli olduğum için dilenci durumuna duşürduşurdüler bütün emeklileri ama bazilarina ooooohhhh ooooohhhh diyorum ama bende yanıyorum
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:08)