E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiÇukurova’ya yurtdışında haciz geliyor---

Çukurova’ya yurtdışında haciz geliyor

Çukurova’ya yurtdışında haciz geliyor
22 Aralık 2011 - 08:27 borsaningundemi.com

Türkiye’de Turkcell’in ortağı olan Avrupa’nın 5. büyük operatörü İskandinav TeliaSonera, Avrasya bölgesini keşfetmenin keyfini yaşıyor

Cep telefonu operatörü Turkcell’in kurucu ortaklarından İskandinav TeliaSonera, 2010 yılının ilk dokuz ayında ekonomide çalkantılı bir dönem yaşayan Avrupa pazarlarında küçük oranlı büyüme yakalarken, Avrasya bölgesindeki operasyonlarında ciddi çıkışa imza attı.
Bu dönemde İsveç’te yüzde 4.3 büyüme yakalanırken, Danimarka pazarı yüzde 7, Finlandiya’da yüzde 5 küçülme yaşandı. Şirketin Avrasya bölgesindeki operasyonlarına bakıldığında Nepal yüzde 104, Özbekistan yüzde 37, Kazakistan yüzde 20 büyüme rakamlarını yakaladı. Türkiye pazarında Turkcell’in ulaştığı büyüme ise yüzde 1.6’da kaldı.
Turkcell’de yüzde 37 hissesi bulunan TeliaSonera’nın yatırım yaptığı iki ülke olan Nepal-Kazakistan seyahatinde bilgi veren Avrasya bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Erim Taylanlar, Avrasya operasyonlarının merkezin gelirlerine, özellikle kârına önemli katkı yaptığını belirterek, grubun yaptığı en kötümser senaryoda dahi Avrasya’nın Avrupa’yı destekleyeceğini ifade etti.
İlk 9 aylık büyümede Avrasya batıyı solladı
TeliaSonera, Avrasya bölgesinde Kazakistan (Kcell), Azerbaycan (Azercell), Gürcistan (Geocell), Moldova (Moldcell), Tacikistan (Tcell), Özbekistan (Ucell) ve Nepal’de (Ncell) çoğunluk hisseye sahip. Rusya’da MegaFon’un Türkiye pazarında Turkcell’in azınlık hissedarı durumunda.
3G dünyanın zirvesinde
TeliaSonera’nın kontrolündeki Ncell’in altyapısıNepal’in şehir ve köylerinin yanı sıra dünyanın en yüksek noktası (8.848 metre) Everest’e kadar uzanıyor. Şirket Everest’te zirveyi gören 5.200 metre yükseklikteki bir konuma neredeyse tüm parçaları “Sherpa” adlı dağ köylüleri tarafından katırlarda taşınarak götürülen bir baz istasyonu tesisi kurmuş durumda. Helikopterle uçuşta zirve noktalarda dahi cep telefonu sistemleri çalışıyor hatta 3G üzerinden data (veri) erişim imkânı sağlanıyor. 6.000 metrede yaptığımız yürüyüş sırasında cep telefonlarından 3G üzerinden görüntülü (video) görüşme, çekilen fotoğrafların ve bir video dosyasının yine data hattı üzerinden internette paylaşımı, cep telefonu ve Skype üzerinden telefon görüşmesi başarıyla gerçekleşti.
Enerjiyi güneşten alıyor
Everest’te yaşayan Sherpa’lar ve rehberlerin anlatımı, dağda iletişim olmadan önce yaşanan olaylarda arama kurtarma tarafında büyük sıkıntı çekildiğini, altyapı yatırımı sonrası bu tarafta ciddi aşama kaydedildiğini gösteriyor. Dağdaki baz istasyonları güneş (solar) panellerinden enerji sağlıyor. 70 adet solar panelden oluşuyor. Bataryaları üç gün kesintisiz enerji sağlıyor. 5 günde de bataryalar yeniden şarj oluyor.
Baz istasyonları +50 ile -35 derece arasında sorunsuz çalışıyor. Şirketin baz istasyonu sayısı 1.800. 38’i solar baz istasyonu. Bu rakamın 100’e ulaşması öngörülüyor.
4G’yi başlatan operatör
- TeliaSonera İsveç’in Telia şirketiyle Finlandiyalı Sonera’nın birleşmesinden oluşuyor. Toplam 29 bin kişiye iş veriyor, 600 bin hissedarı var.
- Doğrudan ve dolaylı ortaklıklarla 460 milyonluk nüfusu kapsıyor, 150 milyon kişiye servis sağlıyor.
- 100 yıllık telekom tecrübesi var. 4G şebeke hizmetini ticari olarak kullanıma sunan ilk şirket oldu.
1 milyon eve koşuyor
İnternet servis sağlayıcı hizmeti veren Turkcell Superonline’ın Genel Müdürü Murat Erkan, fiber altyapı tarafına yaptıkları yatırımla, 2011 yılı sonunda hızlı internette 1 milyon haneyi aşacaklarını söyledi. Erkan, son 3-4 yılda ciroda yüzde 35 büyüdüklerini, buna göre 2008 yılında 160 milyon TL olan cironun 2010 yılında 335 milyon TL’ye yükseldiğini açıkladı.
İstanbul’u dünyanın internet üslerinden biri haline getirmenin hedefleri arasında olduğunu belirten Erkan, ‘Ortadoğu’nun kesintisiz en uzun karasal fiber internet altyapısı RCN’de (Regional Cable Network) vanayı 2012’nin ilk çeyreğinde açacaklarını bildirdi. İnternette toplam trafiğin dörtte birini Facebook ve Youtube’un aldığını belirten Murat Erkan, internet tarafında Türkiye’de en çok Facebook, Google, Youtube, Twitter ve MSN’in tıklandığını ifade etti.
Google güneşi gördü
Yeni ekonomi devi Google, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlarını 1 milyar dolar seviyesine taşıyor. Şirketin ABD’nin California eyaletindeki Sacramento çölünde inşa aşamasındaki 4 geniş ölçekli güneş pili paneli için ayrılan fona 94 milyon dolar aktarma kararı aldığı belirtildi. Yeni aktarılan fonla birlikte şirketin 2011 içinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı toplam yatırım tutarının 915 milyon dolara ulaştığı kaydedildi.
Bu yıl içinde 10 bin kişinin evlerinin çatısına güneş pili panelleri yerleştirilmesi projesine destek veren şirketin, ilk kez evlerin çatıları yerine, elektrik şebekesi için elektrik üretiminde kullanılacak geniş ölçekli güneş pili panelleri üretilmesine yönelik bir yatırımda bulunduğuna işaret edildi. Proje çerçevesinde, 3 güneş pili panelinin 2012 yılında eş zamanlı olarak faaliyete geçecek, dördüncüsü ise yine aynı yıl içinde daha sonraki bir tarihte devreye girecek.
Nepal’in lider operatörü
- 30 milyon nüfuslu Nepal’de 6.8 milyon abone, yüzde 47 pazar payıyla lider durumda olan Ncell’in büyük ortağı olan TeliaSonera, Mero Mobile’ı alarak girdiği pazarda son iki yılda şirketin gelirini 90 milyon dolardan 300 milyon Dolar seviyelerine taşıdı.
- Son bir yılda 2.7 milyon abone kazanarak lider konuma ulaşan Ncell’i, son bir yılda 1.2 milyon abone alarak 6 milyonu aşan devletin kontrolündeki cep operatörü Nepal Telecom Company (NTC) izliyor.
- TeliaSonera şu anda ülkenin en büyük yabancı yatırımcısı konumunda.
- Ülkede cep telefonu penetrasyonu yüzde 40’ları buluyor. İnternet ve sabit hat penetrasyonu ise oldukça düşük seviyede, yüzde 3’lere karşılık geliyor.
Adresi çiz, parmak izini bas, hattı al
- Nepal’de halkın yüzde 25’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İşsizlik ve okuryazarlık oranı yüzde 50. Kişi başına düşen geliri 700 dolar seviyesinde olan ülkede adrese dayalı kapsamlı ir sistem olmadığından abonelerin yüzde 95’i faturasız (ön ödemeli) hat sahibi.
- Hat alınırken imza yerine parmak izi kullanılıyor, faturalı hat kullanıcıları adres bilgisini kâğıt üzerine çizerek veriyor.
- Ncell’in kapsama alanı 2008’de yüzde 45’den, yapılan yatırım sonrası 2011’de nüfusun yaklaşık yüzde 90’ına ulaştı. İlgili dönemde 400 milyon dolara yakın yatırım yapıldı.
- İnanç tarafı oldukça kuvvetli olan ülkede Ncell’in bu yıl içinde yaptığı yeni markalama çalışmasında lansman tarihi bir astroloğa sorularak belirlendi. Bu kararın vatandaşlar ve çalışanlar arasında büyük ilgi uyandırdığı ifade edildi.
- Ülkede ital edilen otomobilden yüzde 270, iletişim ve cep telefonlarından yüzde 70 vergi alınıyor.
Çukurova’ya yurtdışında haciz geliyor
TeliaSonera, ekim ayının başında Turkcell’in kurucu ortaklarından Çukurova Holding’in kendilerine 932 milyon dolar artı faiz ödemesi yapacağını açıklamıştı. Şirket Uluslararası Ticaret Odası’na bağlı tahkim mahkemesinin, Çukurova Holding ’in İsviçreli şirkete verdiği zarar için bu parayı ödemesine karar verdiğini bildirmişti. TeliaSonera, 2005 ’te Çukurova Holding ile Mehmet Emin Karamehmet’in Turkcell’deki hisselerini İsviçreli şirkete 3.1 milyar dolar karşılığında satacakları bir uzlaşmaya varmış ancak anlaşma tamamlanamamıştı. Konu bunun üzerine mahkemeye taşınmıştı.
Buradaki son durumla ilgili bilgi veren Erim Taylanlar, alınan kararın icra yoluyla uygulanması için girişim başlatıldığını, araştırma yapıldığını, yakında Çukurova’nın yurtdışındaki mallarına haciz işlemine geçileceğini belirtti.
Turkcell Türk kalacak mı?
Turkcell’de Çukurova grubuyla davalık olan TeliaSonera tarafına ‘Turkcell Türk kalacak mı?’ sorusu yöneltildiğinde, şirket yetkilileri ‘Kesinlikle evet’ diye yanıt veriyor. Erim Taylanlar, “TeliaSonera, grubun içindeki Avrasya operasyonlarındaki kilit noktalarda Türk yöneticileri seçiyor. Bölgedeki 7 şirketin, 5’inin CEO’su Türk isimlerden oluşuyor. Ayrıca Avrasya üst yönetimindeki 16 yöneticiden 8’i Türk. En hızlı büyüyen, en önemli varlıklarını Türklere emanet eden bir şirket Turkcell’i neden Türklükten çıkarsın” diyor.
Kcell, Londra’da borsaya açılıyor
TeliaSonera için önemli pazarlardan biri olan Kazakistan’da nüfus 16.5 milyon, kişi başına gelir 10 bin doların üstünde. TeliaSonera, Fintur-Turkcell ortaklığı ile ülkede iş yapıyor. Fintur tarafında yüzde 58.55 TeliaSonera’ya, yüzde 41.45 Turkcell’e ait. Kcell’in yüzde 51’ini bu ikilinin elinde kalanı devletin kontrolünde. Devlet bu hisseyi elinden çıkarmayı planlıyor. Şirketin yüzde 24’ü Londra borsasında halka açılacak. Bu operasyonun yaklaşık 1.5 milyar dolarlık gelir yaratması bekleniyor.
Kcell’in abone sayısı 10.1 milyonu aşıyor. Ülkenin bir numaralı operatörü.  Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)