E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de Silicon Valley Bank’in iflasıyla başlayan ve Credit Suisse’in UBS’e devriyle Avrupa’ya sıçrayan bankacılık krizinde son perde henüz oynanmamış olabilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankacılık krizinin sona erdiğini düşünen hisse senedi yatırımcılarının daha dikkatli olması gerekebilir. Bu durum ABD ekonomisinin ve borsaların bir süre daha ortalamanın altında performans gösterebileceğine işaret eden araştırmalar tarafından da doğrulanıyor.
Düzenleyicilerin kararları, krizin ciddiyetini gösteriyor
MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, S&P 500, Silicon Valley Bank'in geçen ayki iflasından bu yana yükseliyor ancak hisse senedi yatırımcıları bankacılık krizinin bittiğini düşünüyorlarsa kendilerini kandırıyor olabilirler.
Aslında, mevcut kriz sanıldığından çok daha ciddi görünüyor. Bu uyarı, 800 yıllık bankacılık krizleriyle ilgili yeni yayınlanan bir çalışmadan geliyor. Bu, hem ABD ekonomisinin hem de borsanın bir süre daha ortalamanın altında performans göstereceğini gösteriyor.
'Uzun Vadeli Bağlamda Mart 2023 Banka Müdahaleleri' (The March 2023 Bank Interventions in Long-Run Context) başlıklı çalışma, Yale's School of Management'tan Andrew Metrick ve Boston College ve Stanford's Hoover Enstitüsü'nden Paul Schmelzing tarafından yürütüldü. Araştırmacılar sonuçlarını, 13. yüzyıla kadar 138 ülkede gerçekleşen 2.000'e yakın bankacılık sektörü müdahalesini kapsayan, muazzam bir veri tabanıyla mevcut krizin karşılaştırmasına dayandırıyor. Veritabanı, yalnızca her bir krizin ciddiyetine ilişkin verileri değil, aynı zamanda bankacılık düzenleyicilerinin yanıt olarak aldığı politika eylemleri yelpazesini de içeriyor.
Veri tabanı, profesörlerin mevcut krizin ciddiyeti hakkında bir sonuca varmak için tersine mühendislik yapmasına izin veriyor. Schmelzing, “Şu anda bankacılık sisteminde işlerin gerçekte ne kadar kötü olduğunu doğrudan bilemiyoruz. Ancak, ne kadar kötü olduğunu anlamak için, muhtemelen bizden çok daha fazlasını bilen düzenleyicilerin davranışlarına bakabiliyoruz. Ve yanıtlarının modeli, ortalamadan daha şiddetli olma eğiliminde olan önceki 57 krizinkiyle çok yakından eşleşiyor” diyor.
GSYİH’nın yüzde 25’inin üzerinde
Mevcut krizin ciddiyeti hakkında özellikle aydınlatıcı olan en önemli veri noktası, bankacılık düzenleyicilerinin son müdahalelerinin büyüklüğünde yatıyor. Örneğin, İsviçre Merkez Bankası’nın (Swiss National Bank) Credit Suisse’e ve Credit Suisse’i satın alan UBS’e verdiği acil durum kredisinin birleşik değerinin o ülkenin GSYİH’sının yüzde 25’inin üzerinde olduğu görülüyor. Bu, söz konusu krize, profesörlerin tüm veritabanındaki en büyük müdahalelerden biri olma özelliği katıyor. Bu zamana kadar yapılan müdahalelerde ortalama büyüklüğün yalnızca yüzde 1,5 olduğu görülüyor.
ABD bankacılık düzenleyicilerinin mevduatları garanti altına almak için şimdiye kadar yaptığı müdahaleler, ABD GSYİH'sının çok daha küçük bir bölümünü kapsıyor. Ancak yine de bu kriz, ABD tarihindeki en büyük ikinci müdahale niteliği taşıyor; ilki ise bilindiği üzere 2008 Finans Krizi sırasında gerçekleşiyor. 250.000 dolarlık FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) limitini aşan mevduat garantilerinin tasarlandığı gibi daha geniş bir şekilde ABD bankacılık sektörüne yayıldığı varsayıldığında ise, bu krizdeki müdahalenin kolaylıkla ABD tarihindeki en büyük garanti operasyonu haline gelmesi muhtemel gözüküyor.
Kriz yıllarca olmasa da aylarca sürebilir
Araştırmayı gerçekleştiren profesörler, bankacılık krizi zaten ‘sistemsel’ bir olay olarak adlandırdıkları durumun ilk aşamalarında olmasaydı, bu büyüklükteki müdahalelerin üstlenilmesinin çok olası olmadığına inanıyor.
Yine de elbette mevcut krizin özellikle şiddetli olduğunu bilmek bize krizin bundan sonra nasıl seyredeceğini söylemiyor ancak Schmelzing'e göre “Ciddi bankacılık krizleri ‘yıllarca değilse bile aylarca’ sürebiliyor. Yatırımcıların krizin bittiğini söylemesi için henüz çok erken.”
Banka hisseleri için dipten alma zamanı mı?
Wall Street stratejistleri banka krizini öngöremedi
Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak
Bankacılık krizi Pandora’nın kutusunu açtı
Fitch: Banka iflasları, denetimleri hızlandıracak
Banka krizi korkuları azalıyor ve yerini enflasyona bırakıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:11)