E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İsviçre'nin en büyük bankalarından Credit Suisse hisselerinde son günlerde görülen keskin düşüşler yeni bir küresel finansal krizin başladığına dair kaygıları kuvvetlendirirken, banka yatırımcı güvenini tekrar tesis etmek için merkez bankasından 54 milyar dolar borç alacak.
Piyasalardaki kayıplar azaldı
Mudilerin bankalardan aynı anda paralarını çekecekleri kaygısı son günlerde piyasalarında sert kayıplara yol açarken, Credit Suisse'in açıklaması ardından piyasalardaki kayıplar azaldı.
Credit Suisse tarafından erken saatlerde yapılan açıklamada merkez bankasından 50 milyar franka, yani 54 milyar dolara kadar borç alınacağı ifade edildi.
Bankanın açıklaması öncesinde İsviçreli yetkililer de Credit Suisse'in "sistemik önem taşıyan bankalar için istenen sermaye ve likidite koşullarını" sağladığını ve ihtiyaç olması durumunda merkez bankasındaki likiditeye erişim sağlayabileceğini belirttiler.
Credit Suisse böylece 2008'deki finansal krizden bu yana merkez bankasından finansal yardım almak zorunda kalan ilk büyük küresel banka oldu.
Bankanın hisseleri son günlerdeki sert kayıpların ardından %32 yükseldi. Bankanın borçlarını iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS'ler de 128 baz puan düşüşle 1,016 baz puana geriledi.
Geçen hafta ABD'nin iki bankaya el koyması üzerine orta ve büyük ölçekli bankalarda başlayan sorunlar, merkez bankalarının yüksek enflasyon ile mücadelede başlıca araçları olan agresif faiz artırımlarına devam edip etmeyecekleri konusunda şüphe yarattı.
Sidney merkezli yatırım bankası Barrenjoey'de hisse senedi stratejisinden sorumlu baş ekonomist Damien Boey, "(Borç verilmesi) bankanın karşı karşıya kaldığı ilk sorunu ortadan kaldırdı. Ancak bizi başka bir yol ayrımına getirdi. Bu tür adımlar attıkça para politikasının etkinliğini azaltıyor olacağız ve daha uzun bir süre yüksek enflasyon ile yaşamak zorunda kalacağız. Hangisini seçeceğiz?" dedi.
Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) teminatlı kredi imkanı ve kısa vadeli likidite imkanını kullanarak nakit sağlayacak. Paranın tamamı teminat karşılığı verilecek. Banka ayrıca, daha önce ihraç ettiği tahvillerin 3 milyar franka kadar olan bölümünü geri alacak.
Credit Suisse'in CEO'su Ulrich Koerner dün bankanın likiditesinin güçlü olduğunu söyleyerek yatırımcılara güven telkin etmeye çalışmıştı.
Medyaya konuşan Koerner, "Sermayemiz, likidite tabanımız çok, çok güçlü. Düzenlemelerdeki tüm koşulları sağlıyor, hatta üzerinde kalıyoruz" dedi.
Gözler Avrupa'da
Geçen hafta ABD'nin orta ölçekli Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank'a el koymasının ardından 167 yıllık Credit Suisse'te ortaya çıkan sorunlar yatırımcıların dikkatini ABD'den Avrupa'ya çevirdi.
Credit Suisse, merkez bankasından borç almadan önce bankanın en büyük hissedarı sektör düzenlemeleri nedeniyle sermaye artırımında bulunamadığını belirtmişti. Büyük hissedarın bankaya destek olamayacağını açıklamasının ardından hisselerindeki kayıplar artmıştı.
Yatırımcılar artık merkez bankaları ve düzenleyici kurumların bankacılık sistemine olan güveni yeniden tesis etmek için atacağı adımları izliyorlar.
Avustralya ve Güney Koreli yetkililer, yaptıkları açıklamalarda ülkelerindeki bankaların sağlam ve sermayelerinin güçlü olduğunu vurguladılar.
Geçen hafta ABD'nin önce SVB'ye ve iki gün sonrasında Signature Bank'a el koymasının ardından küresel bankacılık hisselerinde bu hafta boyunca dalgalı işlemler görüldü. Banka iflaslarının ardından yatırımcılar 2008'de iflas ederek küresel finansal krizi tetikleyen Lehman Brothers'a benzer bir durum görüleceği kaygısına kapıldı.
Credit Suisse’e yönelik artan endişeler hisse piyasalarını baskıladı
Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası'ndan 50 milyar frank borçlanacak
İsviçre'den kritik Credit Suisse adımı
Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası'ndan yardım talep etti
Credit Suisse'te yüzde 30 değer kaybı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kaldırın şu yızde 10 kapitalist barajını. Borsa bu , 1 günde bir hisse yuzde 100 bile çıkabilir. Ne bu 10 barajı saçmalık.
Anlaşılan bankayı suudlara sattıktan sonra içini boşaltıp yetmemiş sürekli sermaye artırımıyla suudları yolmaya devam etmişler dünyada tek güvenli liman memleketinin taşına toprağına madenine suyuna sahip çıkmaktır.
Memlekete nasıl sahip çıkacaksın ali babacan azınlıklara özertlik vereceğiz diyip memleketi parcalamak istiyorlar iken.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:08)