E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇok kutuplu dünyada borsa yatırımı---

Çok kutuplu dünyada borsa yatırımı

Çok kutuplu dünyada borsa yatırımı
06 Aralık 2022 - 11:43 borsaningundemi.com

Bu yıl etkilerini iyiden iyiye hissettiren çok kutuplu ekonomi küresel piyasalarda alışılagelen her şeyi değiştirdi. Legal & General’dan Sonja Laud yatırımcıların da portföylerini buna göre ayarlaması gerektiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılında çok kutuplu dünyaya geçiş borsalar için çok daha önemli hale geldi. İngiltere merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Legal & General’ın Baş Yatırım Sorumlusu Sonja Laud, Financial Times’taki yazısında, yatırımcıların, şirketlerin ve siyasilerin bu yeni küresel değişimin etkilerini çok daha derinden hissetmekte olduğunu söyledi.

Çin’in bir süper güç olarak ortaya çıkmasından bu yana küresel güçlerin ve uydularının arasındaki gerilimler kontrol edilmesi giderek daha da zor bir hal aldı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin-Tayvan ilişkilerinde artan gerilim değişimin oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştiğini gösteriyor.

Laud’a göre piyasalar uzunca bir süredir küreselleşmenin etkilerinden faydalanıyordu. Berlin Duvarı’nın yıkılması ve Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ndeki yükselişinin ardından dünya ekonomileri küreselleşmenin getirilerini gördü. Bilişim ve dijital devrimlerle desteklenen uluslararası ticaretteki büyüme ve fikir alışverişi, küresel gayri safi yurtiçi hasılayı şaha kaldırdı.

Yatırım uzmanına göre, küreselleşme, 2008 mali krizine yol açan istikrarlı "Büyük Ilımlılık" döneminin temel itici gücüydü. Söz konusu dönemde şirketler düşük girdi maliyetlerine erişebilirken, ekonomik büyüme de artan üretkenlikten yararlandı. Benzer şekilde, hükümetlerin savunma bütçelerini azaltması ve finansal hizmetler ve enerji tedariki için diğer ülkelere güvenme konusunda kendilerini rahat hissetmesi de verimliliği artırdı. Tüm bunların sonucu oluşan düşük enflasyon zemini merkez bankalarının ısrarla uzlaşmacı para politikalar uygulayabilmesine izin verdi.

Küreselleşme tersine mi dönüyor?

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Laud söz konusu tablo sonucunda oluşan zenginleşmenin eşit olmayan bir şekilde dağıtıldığına dikkat çekti. Yatırım uzmanı son dönemde ortaya çıkan siyasi krizlerin de küresel ekonomideki bu verimlilik döneminin bir yan ürünü olduğunu belirtiyor.

Laud’a göre Ukrayna’daki savaş da ABD önderliğinde onlarca yıl devam eden dünya düzenini istikrarsızlaştırabilecek bir dizi gelişmenin sonuncusu niteliğinde. Zira ABD ve Çin arasındaki gerilim, küresel çapta yükselişte olan siyasi popülizm ve Kovid-19 pandemisi bu gelişmelerin temel sebebini oluşturuyor. Sonuç olarak tüm dünya küreselleşmenin tersine dönmediyse bile yavaşladığı bir dönemden geçiyor.

Şirketler kârdan ödün veme pahasına strateji değiştiriyor

Yoğunlaşan jeopolitik riskler ve pandemi kaynaklı aksaklıklar şirketlerin nerede faaliyet gösterdiklerini ve küresel tedarik zincirlerini nasıl inşa ettiklerini yeniden gözden geçirmesine sebep oluyor. 

Birçok şirket daha büyük maliyetlerle, daha yüksek işçi ücretleriyle ve daha zayıf kâr marjlarıyla karşı karşıya kalmak pahasına tedarik zincirlerini yeniden inşa ediyor.

Ülkeler de güvenlik harcamalarına ve güvenilir enerji kaynaklarına, ekonomik kaynaklarını değiştirmeye ve büyük mali açıklar üzerinden gelecek nesillerden borç almaya yöneliyor. Bu aynı zamanda daha yavaş ekonomik büyümeye ve daha yüksek enflasyona işaret ediyor.

Artan enflasyon baskısı, merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmaya ve ekonomideki toplam talebi baltalamaya zorluyor. Bu nedenle, hisse senedi ve kredi yatırımcıları, daha düşük ekonomik büyüme, daha yüksek girdi maliyetleri gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Üstelik merkez bankalarının kargaşa zamanlarında piyasaları desteklemek için müdahale etme olasılığı da azalıyor. Baş yatırım sorumlusuna göre bu aynı zamanda daha düşük borsa getirileri ve daha yüksek volatilite anlamına geliyor.

Doların geleceği ne olacak?

Laud’a göre doların öngörülebilir gelecekte rezerv para birimi olarak kalması muhtemel. Ancak yatırım uzmanı uzun vadede doların kriz durumlarında güvenli liman olma özelliğinin uluslararası finanstaki rolünün bir sınamaya tabi tutulacağını öngörüyor. Bunun temel sebebi ise Rusya’ya uygulanan türden yaptırımların benzerlerinin başka ülkelere de uygulanması ihtimali. Bu dolar tabanlı finansal sisteme olan güvenin de azalmasına sebep oluyor.

Yine de Laud’a göre küresel ekonomide dolara rakip olacak net bir alternatif yok. Zira, euro ABD politikasıyla çok bağlantılı kalırken, yuan da yeterince uluslararası bir para birimi olamıyor. Kripto para birimleri ise ancak fiat para birimlerinden vazgeçerek büyük bir güçten feragat edecek ülkeler tarafından benimsenebilir nitelikte. 

Yatırım uzmanı bu tablodan çıkarılabilecek en net sonucun döviz piyasasındaki oynaklığın artması olacağını söyledi. Bu da yatırımcıların daha portföylerini daha fazla çeşitlendirmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Siyasilerin zorlu görevi

Yeni küresel engeller karşısında siyasilerin de yüzleşmesi gereken hem diplomatik hem ekonomik hem çevresel hem de kültürel konularda acil sorunlar bulunuyor. Laud siyasilerin aynı anda hem enerji güvenliğini sağlarken hem de bir iklim felaketini önlemesi gerektiğini ve bu süreçte tüketicilerin karşı karşıya kaldığı zorlukların da üstesinden gelinmesi ihtiyacı doğduğunu söyledi.

Yatırımcılar ne yapmalı?

Baş yatırım sorumlusu yazısının sonunda yatırımcıların varlık değerlerindeki değişimi kovalamaktan uzaklaşması gerektiğini söyledi. Laud’a göre bunun yerine yatırımcıların küresel enerji geçişini, istikrarlı tedarik zincirlerini ve küresel güvenliği destekleyen şirketleri seçmesi gerekiyor. Zira borsa uzmanı çok kutuplu bir dünyada bu tür şirketlerin sadece hayatta kalmayacağını aynı zamanda gelişeceğini belirtiyor.

Almanya'da fabrika siparişlerinde artış

 

Piyasalarda Fed belirsizliği

 

Emtia piyasalarında yeni yılda strateji 'bekle-gör'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)