E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Akdeniz ve Ege’yi birbirine bağlayan güller şehri Isparta, bir yıldır yeni bir yatırımın heyecanını yaşıyor. Şehrin Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Coca-Cola İçecek’in (CCI) Türkiye’deki 10’uncu fabrikası devreye giriyor.
İki yıl önce yeterli araziyi sağlayamadığı için dev Algida yatırımını Konya’ya kaptıran OSB yönetimi, bu kez işi şansa bırakmamış. Bölgenin karayoluna bağlandığı mevkide 160 dönümlük araziyi CCI’ye ayırınca 110 milyon liralık yatırımı kapmış.
Fabrikanın açılışı öncesinde Isparta’da gazetecilerle bir araya gelen CCI CEO’su Burak Başarır, 10 ülkede 24 fabrikası bulunan şirketin yeni fabrikayla ilde 300 kişilik istihdam yaratacağını belirtti. Başarır, bir Türk şirketi olarak yatırımlarına planlar dahilinde devam ettiklerinin altını çizerek “15 Temmuz’dan sonra bu fabrika, şirketimizin bu ülkeye güveninin göstergesidir” dedi.
Isparta’yı üç bölgeye olan yakınlığından dolayı tercih ettiklerini anlatan Başarır, kaliteli kaynak suları ve tarımdaki avantajları da diğer nedenler olarak saydı.
Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu CCI Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan’da 10 yılda toplam 2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Burak Başarır, bunun yarısının Türkiye’ye yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: “10 bin çalışanımızla 380 milyon tüketiciye 26 milyar bardak içecek satıyoruz. Bölgesel olarak içinde bulunduğumuz zorlu şartlara rağmen faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalara inanıyoruz. 2018’de Faysalabad’da yeni bir fabrika daha açacağız. ”
Ekonomiye 2.8 milyarlık katkı
Isparta fabrikası, Türkiye’deki en yeni teknolojiye sahip CCI yatırımı. Fabrikanın tam kapasiteyle çalıştığında yılda 220 milyon litre üretim ulaşacağını vurgulayan Burak Başarır, Coca-Cola olarak yaptıkları yatırımların ekonomiye kattığı değeri ölçümledikleri bilgisini verdi. MC Kinsey ve Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla yapılan ölçümlere göre Türkiye’de yapılan her 1 TL’lik CCI yatırımı ekonomiye 6.8 TL kazandırıyor. CCI CEO’su Burak Başarır, “Bu ölçümlemeyle Isparta fabrikamızın da tam kapasite çalıştığında bölge ekonomisine 2.8 milyar liralık katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Türkiye en yüksek katkı sağlanan ülkelerden. Bunun nedeni iç piyasadan yüksek alım yapmamız. Yılda 1.2 milyar liralık alım yapıyoruz. Bir litre kolanın yüzde 20’si ithalattan geliyor. O da konsantre ürünün değeri. Geri kalan her şey yerli kullanılıyor” ifadelerini kullandı.
PAKİSTAN’DA %19 BÜYÜDÜ
CCI’ın İstanbul’dan yönetilen 10 ülkede büyümeye devam ettiğini söyleyen CEO Başarır, Pakistan gibi ülkelerde oranların çift haneli olduğunun altını çizdi. En dikkat çeken pazarlardan biri olarak Pakistan’da geçen yıl yüzde 18-19’luk büyüme yakaladıklarını ifade eden Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü: “10 ülkede 2016 ciromuz 7 milyar lira. Üretim hacmimiz ise 1 milyar 189 milyon ünite kasa. Türkiye’de ise geçen yıl 601 milyon ünite kasa üretim ve 3.6 milyar liralık ciro yakaladık. İç pazarda satışların yüzde 50’si bakkal kanalından geliyor. Kişi başı yıllık tüketim 120 litre. Pazar payımız ise yüzde 65. 'Kola vergisi' adı altında yılda 150 milyon liralık vergi ödüyoruz.”
TURİZMDEKİ KRİZ 40 MİLYON LİRA KAYBETTİRDİ
2016’da turizm sektöründe yaşanan kriz Coca-Cola’nın satışlarına da yansımış. Burak Başarır, geçen yıl Rus turistlerin gelmemesinin sıkıntı yarattığını, bunun da satışlarda 4 milyon ünite kasalık kayba neden olduğunu belirtti. Bu miktar ciroya yüzde 1 oranında etki etmiş, yani 40 milyon liraya yakın bir azalma görülmüş. Başarır, 2017’nin geçen yıla oranla daha iyi başladığını ifade ederek, “Bu yıldan umutluyuz. En azından geçen yılın altında olmayız diye düşünüyoruz. Rusya pazarının bu yıl açılmasını bekliyoruz ancak 2017’de turizmdeki sıkıntının kaynağı bu kez de Batı Avrupa’dan gelen yüksek gelire sahip turistler olabilir. Zira Avrupa’dan bu yıl turist beklenmiyor” yorumunu yaptı. (Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
butür firmalar sattıkları ürünü şeffaf kutuda sunmak zorunlu kapalı kara kutunun içinden neçıkacagı belli olmaz insan dışkısıda çıkar böcekte
israili her protesto edince içmiyorduk di mi bunu?
bu firmadeyimmiydi bir ülkede coca colanın içinden insan dışkısı çıkmıştı
Sanki hayrına yatırım yapıyorlar, memlekette su bırakmadılar.
Coca colaya inanıyorum.her yönüyle kaliteli bir sirket.karalama kampanyalarina hić inanmam ve katilmam.yatirima devam ettigi surece hisseleride her fiyattan alinir..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:49)