E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fransız Renault’un Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares, Fransa Parlementosu’na yaptığı sunumda, “Fransa’nın Flins fabrikasında üretilen Clio, Türkiye’deki Bursa fabrikasından üretilen aynı araçtan 1300 Euro daha pahalıya mal oluyor. Maliyet uçurumu her geçen gün daha can yakıcı noktaya geliyor” dedi.
AVRUPA’daki borç krizi gelişmekte olan ülkelere göre yüksek üretim maliyetlerini daha da yukarı çekti. Fransız Renault’un Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares, Fransa Parlementosu’na yaptığı sunumda, ülkenin üretimdeki yüksek maliyetlerinden yakındı. Tavares, Fransa Senatosu’nda ekonomik komisyonun önünde yaptığı konuşmada, Fransa’da üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, küçük sınıftaki bir modelin bile Fransa’daki üretiminin Türkiye’den 1300 Euro pahalıya mal olduğunu söyledi.
Hiç kâr marjı kalmadı
Tavares, şöyle konuştu: “Fransa’nın Flins fabrikasında üretilen Clio, Türkiye’deki Bursa fabrikasından üretilen aynı araçtan 1300 Euro daha pahalıya mal oluyor. Maliyet uçurumu her geçen gün daha can yakıcı noktaya geliyor. Özellikle küçük otomobillerde artan fiyat savaşı, Avrupa’da otomotiv markalarının satışlarını artırması için kâr marjlarınının tamamen yok olmasına yol açıyor. Eğer Renault bugün buna rağmen kârlı gözüküyorsa bu tamamen iştiraki olan Dacia’nın iyi performans göstermesinden kaynaklanıyor.”
Artık rekabetçi değiliz
Fransız PSA (Peugeot-Citroen) Grubu’nun Endüstriyel Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Denis Martin de, şirketlerinin Fransa’daki fabrikalarının artık rekabetci olmadığını, maliyetlerin çok yükseldiğini anlattı. Martin, “Küçük ve orta sınıf PSA Grubu için Batı Avrupa ve Fransa’da artık kârlı değil. Fransa’daki fabrikalarla gelişmekte olan ülkeler arasında çok büyük bir maliyet uçurumu var” diye konuştu. İki yönetici de Peugeot 208 ve Renault Clio gibi modellerininin Fransa’da üretilmesinin rekabette kendilerini çok zorladığını ifade etti.
Özgürlük hakkı istiyorlar
2009 yılında küresel krize bağlı olarak PSA Grubu ve Renault’ya istihdamı korumak ve fabrikaları kapatmaması şartıyla 6 milyar Euro’luk kredi veren Fransa hükümeti, bu yüzden maliyet müdahelelerine izin vermiyor. Bu yüzden hem Renault, hem de PSA Grubu, maliyetleri düşürme şansına sahip değil. Fransız otomotiv üreticileri artık hükümetten yeni bir mali yardım istemiyor. Üreticiler, kendi ülkelerindeki üretimleri yeniden yapılandırıp, uzun dönemli yaşayabilmek için özgürlük hakkı istiyor.
Bursa’ya yatırdığı 200 milyon Euro’yu 1 yılda çıkaracak
FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin baskısına rağmen haziran ayında 200 milyon Euro yatırımla Bursa’da üretilecek Clio 4, Renault’ya önemli tasarruf sağlatacak. Renault’un Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares’in açıkladığı 1300 Euro’luk maliyet farkına göre, Renault Türkiye sayesinde Clio 4’ten yılda 208 milyon Euro tasarruf edecek. Bir başka deyişle, Clio 4’ü üretmek için Türkiye’ye yaptığı yatırımı
1 yılda çıkaracak. Bursa’da yılda 160 bin adet üretilecek yeni Clio 4’ün ömrü boyunca Renault 1 milyar Euro’nun üzerinde tasarruf sağlamış olacak.
Clio 4’ün üretimi haziranda başlıyor başlanacak aracın dünya prömiyeri eylül ayında Paris Fuarı’nda gerçekleşecek. Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, eylül ayındaki tatınımın ardından satışa sunulacak Clio 4’ün tüm versiyonlarının ise 2013 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergileneceğini belirtti. Tunalıoğlu, “Yeni Clio’nun en önemli özelliği, tasarımcılarımızın üzerinde 2 yıldır çalışarak Renault’nun yüzünde yaptığı değişikliği uyguladığı ilk model olması. Clio 4 markanın yeni yüzünün ilk temsilcisi olmasıyla da önemini artırıyor” dedi.
Avrupa oto satış liginde 12’nci sıraya geriledik
AVRUPA otomobil pazarı 2012’ye de kötü başladı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2012 yılı Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.6 küçülerek 1 milyon 3 bin 313 adet seviyesinde gerçekleşti. Ocak ayında en yüksek satış yüzde 0.4 düşüşe rağmen 210 bin 195 adet ile Almanya’da yaşanırken, İtalya (yüzde 16.9) ve Fransa’da (yüzde 20.7) daralma devam etti. AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre 2012 Ocak ayında geçen senenin aynı ayına göre en sert düşüş yüzde 47.4 ile Portekiz’de ve ardından yüzde 20.7 ile Fransa’da görüldü. Türkiye, Avrupa otomobil satışları sıralamasında 2012 Ocak ayında geçen yıla göre 4 basamak düşüşle 12’nci sıraya geriledi. Hürriyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:35)