E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisCiti, Akbank hisselerini satıyor---

Citi, Akbank hisselerini satıyor

Citi, Akbank hisselerini satıyor
25 Mart 2012 - 15:50 borsagundem.com

Citigroup tarafından NewYork Borsası’na yapılan açıklamada, Citigroup’un Akbank’taki hisselerinin bir bölümünü satmayı planladığı duyuruldu

Altı yıl önce Akbank'a stratejik ortak olarak giren Citibank, ABD'de yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle iştiraklerinden çıkıyor. Bunlardan biri de en karlı yatırımı olan Akbank hisseleri. Akbank'ın %20 oranında ortağı olan Citigroup NewYork Borsası’na yaptığı açıklamada, hisselerinin bir bölümünü satmayı planladığı duyurdu. Bu açıklamanın üzerine Akbank da yazılı bir açıklama yaptı: "Citigroup’un bu satış planı tüm dünyada geçerli olacak Basel III uygulamasına hazırlık ile ilgili sermaye planlaması kapsamındadır.
Bilindiği üzere önümüzdeki dönemde bankaların sermaye yeterlilik oranlarını düzenleyen Basel III uygulaması tüm dünyada devreye girecektir. Bu yeni uygulama ile %10’un üzerinde pay sahibi olunan ve yönetim kontrolü bulunmayan iştiraklere yapılan yatırımlar bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını düşüren bir unsur haline gelecektir.
Bu bağlamda, Citigroup söz konusu Basel III uygulamasına hazırlık amacıyla dünyada diğer ülkelerdeki iştiraklerinde de olduğu gibi yönetim kontrolüne sahip olmadığı Bankamızdaki hisse oranını da düşürme kararı almıştır. Citigroup’un Bankamızdaki hisse oranını düşürme kararı tamamen Basel III ile bağlantılı olup Citigroup’u ilgilendiren teknik sebeplerden kaynaklanmaktadır.
Bankamız ortaklık yapısında bahsi geçen nedenle meydana gelebilecek değişikliğin Türkiye’nin en değerli kurumu olan Bankamızın mali gücü ve yönetimi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve Bankamızın karlı bir şekilde büyüme stratejilerinde herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır.
Bu arada Citibank, FED'in yaptığı stres testinden geçemeyen birkaç bankadan biri oldu. Citibank'ın stres testini geçememesi finans sektöründe şaşkınlık yaratmıştı.
2006 YILINDA SATIN ALMIŞTI
Citigroup, Akbank'ın yüzde 20'sine satın alarak 2006 yılında stratejik ortak olmuştu. Citigroup, devralacağı hisseler için yaklaşık 3.1 milyar dolar ödemişti. O dönemde Akbank'a 15.5 milyar dolar değer biçilmişti. Bugün ise Akbank'ın piyasa değeri yaklaşık 16 milyar dolar. Yani o günden bugüne çok büyük bir değişim olmamış.
Hisse devrinin ardından Citigroup'a, Akbank yönetiminde 'yetkisiz bir üye' ile temsil hakkı verilmişti.
Bu arada, şu an mali sıkıntılar yaşayan Citigroup, 1975 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor.
KİMLER CİTİBANK'A HİSSE SATMIŞTI?
Exsa Export Mamulleri Satış ve Araştırma: 4 milyar 870 milyon
Europlus Investment Holdings: 1.2 milyar
Hacı Ömer Sabancı Vakfı: 3 milyar 210 milyon
Akbank Mensupları Tekaüt Sandığı Vakfı: 780 milyon
Dilek Sabancı: 3 milyar 95 milyon
Sevil Sabancı: 3 milyar 95 milyon
Suzan Sabancı Dinçer: 3.6 milyar
Çiğdem Sabancı Bilen: 3.6 milyar
Serra Sabancı: 4 milyar
Yüksel Sabancı: 149 milyon
Güler Sabancı: 92 milyon
Nur Sabancı (Düvenci): 154.5 milyon
Yakup Sabancı: 154.5 milyon

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)