E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇipura ve levreğe AB'den ek vergi korkusu---

Çipura ve levreğe AB'den ek vergi korkusu

Çipura ve levreğe AB'den ek vergi korkusu
26 Ocak 2015 - 03:43 borsaningundemi.com

AB ülkeleri Türkiye'nin alabalığı ucuza satmasına itiraz edince, Türk üreticiler "Çipura ve levreğe de itiraz gelirse" endişesiyle ikiye bölündü

Türkiye’de tarım desteği kapsamında, su ürünleri yetiştiricilerine 500 tonluk üretim için yaklaşık 243 bin TL yardım yapılıyor. Avrupa Birliği üreticileri de Türkiye’deki balık yetiştiricilerinin aldıkları destek sayesinde balığı kendilerinden daha düşük fiyata satabildiklerini öne sürerek şikayetçi oldular. Burcu Ünal'ın Milliyet'teki haberine göre geçtiğimiz kasım ayında başvuru sonucu AB, Türkiye’den alabalık alanların ek vergi ödemesine karar verdi. AB’nin başlattığı incelemeye dahil olan 17 firmanın ortalama yüzde 7.6 ek vergiye tabii tutulmasına, bundan sonra balık ihracatı yapacaklara da yüzde 9.5 vergi ödemesine karar verildi. Türkiye’deki balık üreticileri karara itiraz etti. Geçtiğimiz hafta Brüksel’de yapılan görüşmeler sonucu belirtilen rakamlarda 1 - 2 puanlık bir düşüşe gidilmesi uygun görüldü. Fakat bu ‘iyileştirme’ Türk üreticileri tatmin etmedi. bugün sadece alabalığa getirilen bu ek verginin bir süre sonra çipura ve levreğe de getirilmesinden endişe eden Türkiye’deki üreticiler, karar sonrasında ikiye bölündü.

7 kilo balık yiyoruz

Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun, büyük ihracatçı firmaların, “O zaman devlet desteği kalksın” önerisinde bulunduklarını buna karşılık küçük üreticilerin, “Bu destek olmazsa biz üretim yapamayız” diyerek öneriye karşı çıktıklarını belirtti.

Coşkun, iki tarafı da memnun edecek bir çözüm üretilmesini gerektiğini savundu. Brüksel’deki toplantıya katılan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Başkanı Sinan Kızıltan ise balıkçılığa devlet desteği devam ettikçe çipura ve levrek konusunda her zaman bir tehlike olacağını belirterek, şunları söyledi:
“Devlet üretim yerine, tüketimi desteklesin. Avrupa’da bir birey senede 24 kilo balık tüketirken bu rakam Türkiye’de 7 kilo... Devlet üretim için yaptığı harcamayı tüketimi artırmak için yaparsa hem üreticiler bu durumdan faydalanır, hem daha sağlıklı beslenen bir toplum olur, hem de bu tehlike ortadan kalkar.”

‘Desteğin adı değişsin’

Balık ihracatı yapan firmalardan Liman Entegre Balıkçılık’ın sahibi Kemal Babila da devlet desteği devam ettikçe sıranın çipura ve levreğe geleceğini düşünenlerden... Babila’nın önerisi ise biraz daha farklı: “Devlet desteği devam etsin ama adı değiştirilsin. Mesela ‘çevre desteği’ gibi bir isim altında gerçekleştirilirse o zaman bu itirazların yükselmesi de zor olur.”

Türk balığına en iyi müşteri Almanya

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2014 yılı sonu verilerine göre, 2002’de 61 bin ton olan su ürünleri yetiştiricilik üretimi, 2013’te 233 bin tona ulaştı. Su ürünleri yetiştiriciliği üretimindeki artış, ihracat rakamlarına da yansıdı. 2002’de 27 bin ton olan ihracat, 2013’te 101 bin tona ulaştı.

134 adet su ürünleri işletmesinden 85 ülkeye balıkçılık ürünleri ihraç edilirken, bu ihracatın yüzde 68’i Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildi. 2014 yılı Ocak - Temmuz döneminde en çok ihraç edilen türler çipura, levrek, alabalık ve orkinos oldu. En çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, İtalya, Hollanda, Japonya, Rusya ve ABD.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)