E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiÇip üretimi Nvidia’yı nasıl zirveye çıkardı?---

Çip üretimi Nvidia’yı nasıl zirveye çıkardı?

Çip üretimi Nvidia’yı nasıl zirveye çıkardı?
26 Mayıs 2023 - 15:52 borsaningundemi.com

Apple, Amazon, Microsoft ve Alphabet’in ardından 1 trilyon dolarlık şirket olmaya en çok yaklaşan şirket Nvidia oldu. Dev çip üreticisinin zirveye çıkış öyküsü ise yapay zekânın yükselişiyle birlikte farklı bir anlam kazanıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

30 yıl önce basit bir restorandaki iş yemeğinden ortaya çıkan çip üreticisi Nvidia, yapay zekâ devriminin kalbindeki şirket haline geldi. Firma 1 trilyon dolarlık ilk çip şirketi olma yolunda ilerliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında geçtiğimiz gün Nvidia hisseleri %24’lük yükseliş gösterdi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Hisse senetlerindeki bu ani yükselişin temel sebebi ise firmanın rekor bilançosunda yatıyordu. Yapay zekâ teknolojinin ani patlaması şirketin satışlarında görülmemiş bir seviyeye ulaşılmasını sağladı.

Nvidia CEO’su Jensen Huang konuyla ilgili açıklamasında, “Üretken yapay zekânın ortaya çıkmasıyla birlikte bir süredir hazırlık aşamasında olan bu bilgi işlem platformu için bitici bir uygulama tetiklenmiş oldu” ifadelerine yer verdi.

Wall Street Journal’ın haberine göre Atlanta merkezli servet yönetimi şirketi Silvant Capital’ın Baş Yatırım Müdürü Michael Sansoterra, Nvidia için “İnternetin ortaya çıkışından bu yana teknolojide gördüğümüz en büyük değişiklik olacağına dair aklımızda çok az şüphe var” ifadelerine yer verdi. Sansoterra’nın firması en büyük hisse senedi yatırımlarını Nvidia’ya yapıyor. CIO yapay zekâ üzerine konuşmalar başladıktan aylar sonra şirkete para akmaya başladığını sözlerine ekledi.

Nvidia hisseleri sadece bu sene %160 değer kazandı. Sadece perşembe günü piyasa değerine 183,8 milyar dolar ekleyen teknoloji devi toplam şirket değerini 938 milyar dolara taşıdı. Çip üreticisi, Apple, Microsoft, Amazon ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’in ardından trilyon dolar seviyesine ulaşan şirketlerin arasına girmeye bir adım daha yaklaştı.

Diğer büyük teknoloji devlerinin aksine Nvidia tüketici ürünlerine odaklanmıyor. Firma günlük kullanım için cihazlar veya internet hizmetleri üretmiyor. Perde arkasında ise ürettikleri çipler adeta vazgeçilemez hale geldi. Firmanın ürettiği çipler bilgisayarlarda, otomobillerde ve robotlarda kullanılıyor. Yapay zekânın yükselişiyle birlikte firmanın ürettiği işlemciler ChatGPT gibi sohbet robotlarını yönlendiriyor. Dünyanın en büyük şirketleri bu yeni teknolojiye adım atmak amacıyla Nvidia’nın müşterisi olmak için birbiriyle yarışıyor.

Toplum karşısına genellikle kendine has deri ceketiyle çıkan Huang, Nvidia’yla başladığı yolculuğun adeta doruk noktasında. Firmanın temelleri ise San Jose, Kaliforniya’da sıradan bir restoran zinciri olan Denny’s’te iki mühendis arkadaşıyla birlikte yedikleri yemek sırasında atıldı.

Huang ve ortakları bilgisayar grafiklerini nasıl daha iyi hale getirebileceklerine odaklandı. Firma video oyunları dünyasında daha net ve takılmadan oynatan grafik işlemcileriyle dünya lideri oldu. Kendini bu alanda kanıtlayan firma daha sonraki süreçte ise yeni bir dönüm noktasından geçti. Huang daha geniş müşteri kitlelerine ulaşabilmek için şirketin stratejisini değiştirdi.

Sessiz gelen teknoloji devrimi

2006 yılının sonlarında Huang, Nvidia'nın grafik işleme birimlerini (GPU) yazılım geliştiricilerinin düzenlemesine açtığında çok az hayranlık uyandırdı. Ancak firma bu hamlesiyle bilgi işlem güçlerini grafiklerin daha iyi görünmesini sağlamak dışındaki hangi amaçlar için kullanılabileceğinin anlaşılmasına izin verdi. Huang bir bilanço açıklaması sırasında analistlere bu hamleyle “GPU hesaplama adı verilen yepyeni bir alanın ortaya çıkacağını” söylemişti. Ancak hiçbir analist bu konuyla ilgili daha fazla ayrıntı sormadı.

Ancak geliştiriciler kısa bir süre sonra Nvidia işlemcilerinin modern yapay zekâ sistemlerinin temelini oluşturan karmaşık hesaplamaları gerçekleştirmekte son derece iyi olduğunu fark etti. Aynı anda çok sayıda işlem yapma konusunda mükemmel olan işlemciler geleneksel bilgi işlem motorlarına göre yapay zekâ için çok daha uyumluydu.

Nvidia’nın video oyunları dışındaki ilk büyük başarısı GPU’larının yetkinliğini kanıtladığı kripto para madenciliğiydi. 2020’de kripto fiyatları arttıkça Nvidia çip devi Intel’in piyasa değerini geride bıraktı ve hisse senetleri 2021’in sonlarına doğru 330 dolarlık rekor bir önceki rekor seviyesine ulaştı.

Kripto kışının gelmesiyle geçen yıl Nvidia’nın hisse senetleri dip yaptı. Ancak yapay zekâ alanındaki yatırımcı duyarlılığı firmanın hisse senetlerini yeniden destekledi.

Kripto kışından yapay zekâyla kurtuldu

Yapay zekâ alanındaki başarı Nvidia’nın kripto para kışı sonrası çöküşünü adeta unutturdu. Huang pandeminin ortasında yapılabilecek en cesur hamlelerden birini yaptı ve İngiliz çip tasarım firması Arm’ı SoftBank Group’tan o zamanlar yaklaşık 40 milyar dolar değerindeki bir anlaşmayla satın almaya çalıştı. Ancak bu anlaşma geçen yıl iptal oldu.

Analistler yapay zekâ fırtınasının Nvidia için kriptodan çok daha büyük ve çok daha kalıcı umut vadeden bir süreç olduğunu belirtiyor. Şirketin şu anda üretken yapay zekâya uygun bilgi işlem yoğunluğunda talepleri karşılayabilecek çip ve yazılım üretebilen bir rakibi bulunmuyor. 

UBS analistleri OpenAI’ın ürettiği yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin geliştirilmesi için yaklaşık 10 bin Nvidia GPU’suna ihtiyaç duyulduğunu tahmin ediyor.

Bernstein Research’ün Çip Sektörü Analisti Stacy Rasgon üretken yapay zekâda asıl farklı olan şeyin işletmelerin bu teknolojinin imkanlarını net olarak görmesi olduğunu belirtiyor. Rasgon yapay zekâ teknolojileri için, “Bu kripto değil. Bahse girerim beş veya 10 yıl içinde sektörün sağladığı fırsatlar bugün olduğundan çok daha yüksek olacak. Zira bu alanda büyüyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yeni iPhone anı

Amazon, Microsoft ve Alphabet gibi büyük teknoloji devler arasında yapay zekâ silahlanma yarışı kızışıyor. Huang da çarşamba günkü bilanço açıklamasında bunun sektör için bir “iPhone anı” olduğunu söyledi. Zira Apple amiral gemisi ürünü iPhone’u 2007 yılında ilk açıkladığında benzeri bir ani büyümeyle karşılaşmıştı.

Huang analistlere yaptığı açıklamada yeni çipleri ve yazılımları için “Dünya çapındaki veri merkezlerinden yeniden düzenlemeler için inanılmaz siparişler alıyoruz” dedi. Nvidia’nın çiplerine olan talep son dönemde o kadar yükseldi ki firma tedarik zincirini ayakta tutmakta dahi zorlandı. Nvidia CFO’su çarşamba günü yaptığı açıklamada şirketin yılın ikinci yarısı için “önemli ölçüde daha yüksek” çip tedariki sağladığını söyledi.

Çipleri kendileri üretmiyorlar

Nvidia çipleri tasarlıyor ancak kendi yarı iletkenlerini üretmiyor. Şirket kuruluşundan bu yana Tayvan merkezli çip üreticisi TSMC’den sözleşmeli olarak çip aldığı bir iş modelini benimsedi.

Bilgi işlem alanında görülen bu değişim kurumsal ağların ve internetin belkemiğini oluşturan CPU’ların üreticisi Intel için zor zamanların başladığı anlamına gelebilir. Intel hisseleri perşembe günü %5 değer kaybetti. Teknoloji devi yapay zekâ çipleri üretmek ve daha iyi yapay zekâ hesaplaması yapabilen CPU’lar üretme gibi talepleri karşılamak için kendi çalışmalarını yapıyor.

Huang sektöre ilişkin açıklamasında yaklaşık 10 yıllık bir süreç içerisinde dünyadaki tüm veri merkezlerini değiştirecek bir devrimin başında olduklarına inandığını söyledi. Nvidia’nın piyasa değeri an itibariyle Intel’in sekiz katından daha fazla.

Nvidia çipleri ABD ile Çin'i karşı karşıya getirdi  

Yapay zekâ aynı zamanda Çin ve ABD arasındaki teknoloji rekabetinin savaş alanı olarak da değerlendirilebilir. WSJ haberine göre Çin’in zirvedeki nükleer silah araştırma enstitüsü ülkedeki birçok kurumun yaptığı gibi Nvidia çiplerini satın aldı. Haberde ABD’nin söz konusu kuruma ithalat yapılmasını 1997 yılında yasakladığı da belirtiliyor.

Geçen yıl ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi Nvidia’nın ileri teknoloji çiplerinden bazılarının Çin’e sevkiyatı için lisans koşulları getirdi. Bu koşullar şirketin yüz milyonlarca dolarlık satışının engellenmesine neden oldu. Nvidia, kısıtlamaların ardından Çin ihracatında koşullara uygun olabilecek alternatif yeni grafik işlem çipleri sunmaya başladı.

Para piyasası fonlarına dev yatırımcı akını

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından çip üretiminde stratejik hamle

 

Çip hisselerini yükselten karar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaçan Grup 27 Mayıs 2023 09:18

    biz de şirketimizi kurmaya lahmacuncu'da karar verdik

  • Mucise Reis : )26 Mayıs 2023 17:37

    bir çok bilgisayarların anakartları önemli beyinsel özellikleri bu firmanın. Adamlar geleceği inşa eden teknolojı ile hep 1 adım önde ilerliyor. milyar dolarlık firma...

  • Murat26 Mayıs 2023 18:51

    Önemli beyinsel özellik ne ya....her konuda yazmak zorunda değilsin, bilmiyorsan yazma..... Nvidia ekran kartı/gpu üretir, sonraları cuda, openCl,...vs yazılım uygulamaları ile yapay zeka,derin öğrenme uygulamaları ile server sistemlere girdi ve piyasası büyüdü.. . Alternatifi AMD Radeon/instincs ekran kartları ve hızlandırıcıları

  • DOĞRU26 Mayıs 2023 16:30

    bizim siyasılerde eyt için birbiriyle yarışa giriyor,adamlar bizden enaz 100 sene ileride