E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çin'in en büyük TV ve ev eşyaları üreticilerinden Hisense'nin Başkanı Jia Shaoqian küresel çip krizinin iki ila üç yıl daha devam edebileceğini söyledi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre tüketici elektroniği şirketlerinden otomobil üreticilerine kadar sanayi sektörünün büyük bir kısmı yarı iletken sıkıntısıyla uğraşıyor. Bu durum tüketici elektriği ürünlerinin üretiminde kıtlığa yol açtı ve üreticiler talebe yetişmek için yoğun bir mücadele girmek zorunda kaldı.
Elektrikli otomobil üreticileri de dahil olmak üzere Çinli şirketler çip krizinin sebep olduğu kıskacı yoğun bir şekilde hissediyor. Çin devlet destekli TV ve ev aletleri üreticisi Hisense Group Holding de bu krizi hisseden şirketlerin arasında. Hisense Başkanı Jia Shaoqian CNBC’ye verdiği röportajda, ürünleri için üretim maliyetinin yükseldiğini, ancak işlerin normal kaldığını söyledi.
Jia açıklamasında, "Hisense ev aletleri ve tüketim malları üretiyor ve bu ürünler nispeten basit çipler gerektiriyor. Arz sıkı olmasına ve maliyetin yükselmesine rağmen, işlerimiz normal seviyede kalmaya devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
Jia, çoğu çipin Çin'e ithal edildiğini ve nihai ürünlerin ihraç edilmeden önce yine Çin’de üretildiğini söyledi. ABD ve Çin, Trump’ın ABD başkanı olduğu dönemden bu yana ticaret savaşına kilitlenmiş durumda ve bu ticaret gerginlikleri bugün de devam ediyor.
Yarı iletkenler iki ülke arasında bir gerginlik konusu haline geldi. ABD, Çin'in en büyük çip üreticisi SMIC'i ABD teknolojisinden yoksun bırakmaya başladı.
Pandeminin başlamasının ardınan dünya genelindeki tedarik zinciri krizi sırasında tüketici elektroniği talebinin artması da dahil olmak üzere bir dizi faktör çip kıtlığına yol açtı. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı, şirketlerin ham madde stoklamasına da yol açtı.
Jia, küresel ticari anlaşmazlıklarla ilgili "büyük sorunların" olmaması halinde, çip sıkıntısının "iki ila üç yıl içinde çözülebileceğini" söyledi. Jia, "Aksi takdirde ülkeler arasındaki ticaret ve ekonomi yaptırımları devam ederse, tahmin etmek gerçekten zor" dedi.
Dünya çapındaki diğer büyük yöneticiler çip krizinin 2022'ye kadar sürmesini bekliyor. Hatta bazıları bu tarihin ötesine geçebileceğine inanıyor.
Hisense birçok tüketici tarafından iyi bilinmeyen bir marka olabilir, ancak son birkaç yıldır önemli pazarlarda marka değerini artırmaya çalışıyor. Şirket Euro 2020 ve Dünya Kupası gibi futbol turnuvalarının sponsoru olmuştu ve Çin'in dışına daha da fazla açılma hedeflerini de sürdürüyor.
Jia firmaya ilişkin açıklamasında, “Çinli markaları yönelik tüketicilerden gelen bazı yanlış anlaşılmalar var, ancak bunlar normalde Hisense'in çalıştığı ilgili sektörlerde değil. Biz ev aletleri üretiyoruz. Düşük maliyetle değer ürettiğimiz, teknolojiye öncülük ettiğimiz, hizmetlerimizi ve kalitemizi artırdığımız sürece, Çin’de veya küresel çapta tüketiciler bizi hala sevecektir” görüşlerine yer verdi.
Bir başka Çinli şirket Huawei’ye yönelik Batılı devletlerin uyguladığı yaptırımlardan ve Çinli şirketlere yönelik önyargılardan hasar almadıklarına dikkat çeken Jai, “Son yıllarda Amerika ve Avrupa pazarında sorunlardan etkilenmeden hızla büyüyoruz ve bu da tüketicilerin tercihlerini ceplerine göre yapacağını gösteriyor" dedi.
Bakır fiyatları beş yılın zirvesine gidiyor
Çip krizi otomobil devini vurdu: Üretime ara verildi
Küresel enerji piyasasında neler oluyor?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yahu bizde var bizden alıp togg yapıyoruz sizede verelim niye bizden almıyorlar anlamadım ? Bizim araba yerli ve milli cip mip krizi yok kendimiz yapiik
Çin,Tayvan'ı işgal ederse çip krizi nedir esas o zaman ortaya çıkar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:47)