E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sadece Eskişehir'de çıkarılan kıymetli bir maden olan lületaşı, çıkaracak madenci olmadığı için ekonomiye kazandırılamıyor. Lületaşı ve Diğer Değerli Taşlar İşletme Kooperatifi Başkanı Muharrem Yılmaz, ihracat hacmi 5 milyon dolardan 500 bin dolara düşen lületaşını yeraltından çıkarılmasını sağlamak ve markalaştırma çalışmalarını yapmak üzere kooperatif çatısı altında birleştiklerini söyledi.
Lületaşı ve Diğer Değerli Taşlar İşletme Kooperatifi Başkanı Muharrem Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece Eskişehir'de çıkarılan lületaşının toprağın 380 metre altında bulunan değerli bir maden olduğunu belirtti. ''Beyaz altın'' diye tabir edilen lületaşının değerinin bilinmediğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:
''Altın bile dünyanın heryerinde varken lületaşı bir tek Eskişehir'de bulunuyor. Ancak bu değerli madeni çıkaracak madenci bulamıyoruz. İlkel şartlarda kuyulara iniliyor, o nedenle bu işi herkes yapmıyor. Bu işi yapanlar ya yaşlandılar ya da köyden kente göç edince bu işi bıraktılar. Eskiden hammade çıkaran bini aşkın madenci vardı, bu sayı azaldı.''
''ÇİN'İN TAKLİT EDEMEDİĞİ TEK ÜRÜN''
Lületaşının yurtdışından çok rağbet gördüğünü özellikle pipo yapımı konusunda tercih edilen bir hammadde olduğunu kaydeden Yılmaz, ''Yurtdışından çok isteyen var. ABD, Avrupa ülkeleri hatta Çin'e bile tanıtım amaçlı gidiyoruz. Çinliler hammadde olmadığı için bir tek buna el atamadılar. Çin'in taklit edemediği tek ürün bu. Maden olsa taklit edecekler ama ellerinde hammadde yok'' diye konuştu.
Lületaşının hammadde olarak yurtdışına çıkarılmasının yasak olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
''Bu, madenin değerini daha da artırıyor. Biz sadece işlediğimiz ürünleri ihraç edebiliyoruz. Ancak, lületaşının yeraltından çıkarılmasına ilişkin yaşanan sıkıntı nedeniyle son dönemde ihracatta da sıkıntı yaşıyoruz. 10 yıl önce 5 milyon dolar olan ihracat hacmi, 500 bin dolara düştü.''
Hammaddenin yeraltından çıkarılışı azalınca, işlenen taş miktarının da azaldığına dikkati çeken Yılmaz, şu bilgileri verdi:
''8 ay önce kooperatif kurduk. Üreticileri bir araya toplayıp madeni çıkarıp, işleyip yurtdışına pazarlayacağız. Kooperatif olarak lületaşını markalaştırıp, altının üzerindeki gibi damga vurup üretimi çoğaltmak istiyoruz. Hamdaddenin çıkarılmasını sağlayacağız. Lületaşının büyük bir pazarı var.''
HAVAYI TEMİZLİYOR
Lületaşının süs eşyasının yanı sıra pipo yapımında da kullanıldığını belirten Muharrem Yılmaz, ''Pipo yapılmasının amacı nikotin emme özelliğinden kaynaklı. Tütün içmek için en iyi materyal lületaşıdır'' dedi.
Dokusu süngerimsi olan lületaşının, filtre gibi bulunduğu ortamı temizleme özelliği bulunduğunu söyleyen Muharrem Yılmaz, ''Bu yüzden de astıma iyi geliyor. Havayı temizliyor, çocukların çalışma odası, salon, sigara içilen ortamlara lületaşı konulduğu zaman havanın temizlenmesini sağlıyor. Sigara ağızlının bile 2 sene nikotini temizleme özelliği var'' diye konuştu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
atma recep din kardeşiyiz.bir taşı bu kadar yüceltmenin anlamı yok."lüle taşı giren eve doktur girmez" demeye getiriyor.tıpkı kaplıca suları gibi yüceltiliyor.bir kaplıcanın girişinde bir levhada kaplıca suyunun tedavi ettiği tam 37 hastalık yazıyordu.bunun saçmalığı da böylece anlaşılıyor.bir şeyi değerli kılmak için illada hastalıklara iyi geldiğine dair bir hikaye ile süslemeye gerek yok.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:26)