E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çinli yatırımcılar ve hane halkları, yerel emlak piyasası ve borsadaki çalkantılı süreçten kaçmak için altın satın alıyor. Söz konusu talep artığı güvenli liman olarak bilinen altının rekor fiyatlara yükselmesine destek oluyor.
Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) üç aylık raporuna göre, Çin’in Kovid-19 karantinalarından çıkmasının ardından yerel emlak, hisse senedi ve döviz piyasaları hayal kırıklığı yarattı. Çinli yatırımcılarsa 2023’te çareyi yatırımlarında buldu. Çin talebindeki artış altın fiyatları için pozitif gelişme olarak öne çıktı.
WGC raporuna göre merkez bankalarının artan altın talebinin yanında Çinli yatırımcıların altın tercihinin artması, geçen ay altının rekor seviyelere çıkmasına ve bu yıl ons başına 2.000 dolarda kalmasına yardımcı oluyor.
Çin’de külçe ve sikke alımlarını kapsayan altın yatırımı talebi %28 artarak 280 tona yükseldi. Bu artış Avrupa talebindeki keskin düşüşü büyük ölçüde telafi etti. Ülkedeki mücevher tüketimi ise küresel talep sabit kalsa da geçen yıl %10 artarak 630 tona yükseldi.
Financial Times’ın haberine göre WGC’nin Kıdemli Piyasa Analisti Louise Street, “Çin, geçen yıl olan birçok şeyin kilit sebebiydi. Tüketici sektörüne baktığınızda, Çin bir fiyat belirleme faktörü değil, ancak bir zemin sağlıyor” ifadelerine yer verdi.
Ülkenin CSI 300 hisse senedi endeksi geçen yıl beşte birden fazla düşüş gösterdi. Aralık ayında ülkenin en büyük emlak geliştiricilerinin yeni ev satışlarının değeri bir önceki yıla göre yüzde 35 düştü.
BMO Analisti Colin Hamilton'a göre, Çinli yatırımcılar pandemi sırasında elde ettikleri birikimlerini nerede değerlendirecekleri konusunda ciddi bir sorunla karşı karşıya. Hamilton, “Dezenflasyon ve gelir belirsizliği öngörmeye devam eden Çin portföyleri için altın yatırımları bir zorunluluk haline geldi” diyor.
UBS analistleri, altın fiyatlarını yönlendiren bir faktör olarak Çin talebinin "yeterince takdir edilmediğini" söyledi.
WGC raporuna göre, altın talebi geçen yıl genel olarak % 5 düşüşle 4.448 tona geriledi ve güçlü bir 2022'nin ardından soğuma evresine girdi. Bununla birlikte, tezgah üstü işlemler ve stok akışlarının da dahil edilmesiyle, yıllık talep 4.899 ton ile rekor seviyeye ulaştı. Diğer bir deyişle varlıklı bireylerin, devlet varlık fonlarının ve vadeli işlemler piyasalarındaki spekülatörlerin yaptığı saydam olmayan işlemler ve stoklardaki değişimler altın talebini yeniden rekora taşıdı.
Altın için rekor talep seviyeleri ve yükselen fiyatlar, geçen yıl merkez bankalarının faiz artışlarına rağmen gerçekleşti. Zira normal şartlarda sabit getirisi olan tahvil varlıklarının faiz artışlarıyla birlikte daha cazip hale gelmesi beklenirdi. Yüksek faiz ortamı yatırıma yönelik altın talebinin 10 yılın en düşük seviyesi olan 945 tona gerilemesine yardımcı oldu.
Ancak yatırım talebindeki bu zayıflığı dengeleyen Çin, Polonya ve Singapur liderliğindeki merkez bankası alımları oldu ve net alımlar 1.000 ton seviyesinin üzerinde kaldı.
Bununla birlikte, resmi finans kurumlarının IMF'den gerçek alım hacimlerini gizlediği de biliniyor. Dolayısıyla altın elde etmek için diğer devlet araçları kullanılıyor ve merkez bankası alımlarının yarısından fazlası gizli alıcılara atfediliyor.
BMO'dan Hamilton, altının "yeni bir dönemde" olduğunu, reel faiz oranlarıyla olan korelasyonun kırdığını ve bunun yerine merkez bankaları ve Çin hane halkı varlık tahsisi tarafından yönlendirildiğini söyledi.
BullionVault’un Araştırma Direktörü Adrian Ash de, “Altının bir numaralı tüketicisi olan ülkedeki artan talep herhangi bir pes etme belirtisi göstermiyor” dedi.
Çin borsasında ‘kartopu’ etkisi
Altının kilogram fiyatı yükseldi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Demek ki yakında büyük olaylar olacaklar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:54)