E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkezi Çin’de bulunan Huawei teknoloji firmasının Mali İşler Müdürü Ming Vanzhou, şirketin İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Amerika’nın talebi üzerine Kanada’da gözaltına alındı. Peki Çinli firma neden ABD’nin hedefinde?
2012 yılında ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun raporu Huawei’i ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelemişti. Kongre üyeleri buna gerekçe olarak şirketin teknolojisinin Çin hükümeti tarafından casusluk amacıyla kullanılabileceğini gösterdi.
Amerikalı Senatör Ben Sasse bu görüşü dile getirenlerden biri. Sasse, Huawei’in yöneticisinin Kanada’da gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, Çin’in Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarının altını oymak amacıyla faaliyette bulunduğunu ve bunu yaparken çoğu zaman özel sektör unsurlarını kullandığını söyledi.
Bazı batılı ülkeler de Pekin’in beşinci nesil (5G) mobil teknolojiye erişim sağlayarak casusuluk kapasitesini arttırması endişesini taşıyor. Bugüne kadar İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya’da telekomünikasyon şirketleri 5G altyapılarında Huawei ekipmanlarının kullanımını ulusal güvenlik gerekçesiyle yasakladı.
Geçtiğimiz Ekim ayında Silikon Vadisi’nde yeni kurulan Microsoft ve Dell’in de desteklediği CNEX Labs adlı şirket, Huawei’i kendi teknolojisini çalmakla suçladı.
Huawei ne kadar büyük bir şirket?
Huawei dünya çapında telekomünikasyon ekipmanı üreten en büyük firma. Cihazları birbirine bağlayan baz istasyonları üretiyor. Samsung’dan sonra dünyadaki en büyük ikinci cep telefonu üreticisi. ABD’de neredeyse hiç satış yapmamasına ragmen 2018’de Apple’ın önüne geçti. Huawei, Fortune Global listesinde 500 şirket arasında 72. sırada.
Çin ordusundan emekli olan mühendis Ren Zhengfei tarafından 1987’de kurulan Huawei, Çin’in en önemli başarı hikayesi olarak görülüyor. Şirketin Kanada’da gözaltına alınan Mali İşler Müdürü Meng Wanzhou da onun kızı.
Şirketin 180 bin çalışanı var. Huawei'in geçtiğimiz yıl yıllık geliri 92.5 milyar dolardı. Bu rakam Çin’in e-ticaret devi Alibaba’nın yıllık gelirinin 3 katından fazlası. Şirket, bütçesinin üçte birini ARGE çalışmalarına ayırıyor.
ABD, Huawei’in 5G teknolojisi geliştirmeye yönelik çabalarının Amerikan firmalarını gelecekte Huawei’den ekipman satın almak zorunda bırakacağı konusunda endişeli. Huawei’in telekomünikasyon ekipmanı üretiminde rakipleri İsveç menşeli Ericsson ve Finlandiya’nın Nokia şirketi. Telekomünikasyon ekipmanı üretiminde bu şirketlere rakip olabilecek bir Amerikan firması yok.
Huawei ne diyor?
Huawei ise faaliyet gösterdiği her ülkede yasalara ve kurallara uyduğunu, buna BM, ABD ve AB’nin yaptırım yasaları ve kurallarının dahil olduğunu savundu.
Huawei, kendi üzerinde Çin devletinin bir denetimi olmadığını, ortak tedarik zincirine bağlı oldukları için de ürettiği ekipmanın diğerleri kadar güvenli olduğunu ileri sürdü.
Şirketin Mali İşler Müdürü'nün Amerika'nın talebi üzerine Kanada’da gözaltına alınmasının ardından Çin’in de Amerikalı bazı şirket yöneticilerini hedef alabileceği endişesi dile getiriliyor. (Amerika'nın Sesi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
EŞKİYA KORKUSUNA KORKUSUZCA YANIT VERMEK LAZIM AKSİ HALDE ABD DENEN EŞKİYA DÜNYAYA KORKU SALMAYA DEVAM EDER ÇİN KARŞILIKTA MİSLİ İLE CEVAP VERMELİ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:37)