E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivÇinli BYD ve Chery'den Türkiye'ye yatırım hamlesi---

Çinli BYD ve Chery'den Türkiye'ye yatırım hamlesi

Çinli BYD ve Chery'den Türkiye'ye yatırım hamlesi
17 Mayıs 2024 - 11:30 borsagundem.com

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, BYD ve Chery’nin Türkiye'de yatırım yapmaları için yapılan görüşmelerin ileri aşamada olduğunu duyurdu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli otomobil üreticileri BYD ve Chery’nin Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda ileri düzeyde görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Bakan Kacır, yatırımlarla ilgili somut gelişmenin kısa zaman içinde tamamlanmasını arzu ettiklerini, iki şirket ile mesafe kat edildiğini belirterek, "Ama tabii bunlar sonuçta bütün süreçleri değerlendiriyorlar. Bizimle birlikte farklı alternatifleri de değerlendiriyorlar.” dedi.

"Avrupa pazarında büyümek istiyorlar"

Çinli otomotiv şirketlerine Türkiye’yi cazip kılan en önemli unsurlardan biri de Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üyeliği. “Çin markaları özellikle Avrupa pazarında büyümek istiyorlar” diyen Kacır, Gümrük Birliği üyeliğinin yanı sıra Türkiye’nin otomotiv endüstrisinde sahip olduğu altyapının da önem taşıdığını vurguladı.

Bloomberght'in haberine göre Kacır, “Biz de halihazırda dört farklı Çin markasıyla Türkiye’de üretim için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bunlardan ikisiyle görüşmelerin son aşamasına kadar geldik.” diye konuştu. Kacır, şirketlerle yatırım yeri ve sıfırdan yatırım konusunda teşvik planları üzerinde çalışmaların da devam ettiğini anlattı. Kacır’ın işaret ettiği dört firma arasında BYD ve Chery’nin yanı sıra MG ve Great Wall Motor da yer alıyor.

"Batı Avrupa’da bazı yatırım ve üretim planları Türkiye’ye alternatif değil"

“İleri düzey görüşmelere geçilen” iki firmadan Chery, İspanya’da üretim merkezi kuruyor. Kacır, Çinlilerin Avrupa’da yatırım planlarına ilişkin soruyu yanıtlarken “Ben şunu ifade edeyim sadece, onlar Türkiye’ye alternatif değil. Yani Batı Avrupa’da yapılmış olan ya da yapılacak olan yatırımlar Türkiye’nin alternatifi değil.” diye konuştu. Kacır, “Biz bunu hem Türkiye hem Çin için bir fırsat olarak görüyoruz. Bu söylediğiniz ve daha önce açıklanmış olan Batı Avrupa’da bazı yatırım ve üretim planları Türkiye’ye alternatif değil. Bu da benim değil, onların görüşü.” değerlendirmesini yaptı.

Chery'den Avrupa hamlesi: Üretime başlayacak!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Havuç17 Mayıs 2024 23:16

    Daha fazla araç satmak için taktik bunlar.

  • ...17 Mayıs 2024 15:41

    Sizler elektrikli arac alin.ben benzinliden memnunum

  • HALİL KOZALAK17 Mayıs 2024 12:18

    bence hiç bir yabancı otomobil markasına üretim izni verilmemeli.daha önce opel,honda bir kaç otomobil fabrika kurdu sonra fabrikayı söküp gittiler.TOGG da yerlilik oranı her ay artırılmalı gerekir ise devlet vergiden indirimle desdek verilmelidir.

  • Turkogluturk19 Mayıs 2024 07:08

    Serbest piyasa ekonomisine karsisin demekki.o zaman niye yabanci marka beyaz esya getiriyorsun.

  • azmi17 Mayıs 2024 12:02

    Çin'den ithal ediyoruz, milyarlarımız oraya gidiyor , oraya hiçbir ihracatımız yok. Çinli kendi ekipmanını ve işçisini getirir , bize ekmek yedirmez. Siz yine de izin vermeyin , Togg kime satılacak o zaman..

  • azmi17 Mayıs 2024 12:00

    Hani piyasayı bozacak vs diye izin verilmemişti. Ne oldu da fikir değişiyor..

  • Turkogluturk17 Mayıs 2024 11:55

    Haber eski.bir tanesi vazgecti.nedeni belli.yuksek enflasyon yuksek maliyet