E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Global Energy Monitor (GEM) adlı kuruluşun raporunda Çin'in yenilenebilir enerjide dünya lideri konumunu güçlendirdiği ve 2025 yılına kadar mevcut kapasitesini iki katına çıkararak 1200 gigawatt değerinde güneş ve rüzgar enerjisi üretme yolunda ilerlediği kaydediliyor.
Çin'de kurulan büyük kapasiteli rüzgar ve güneş enerjisi tesislerini ve planlanan yeni projeleri takip eden San Francisco merkezli GEM'in çalışmaları daha önce Dünya Bankası, Uluslararası Enerji Ajansı ve bazı hükümetler tarafından kullanıldı.
Bugün yayımlanan çalışmada 2023'ün ilk çeyreğinde Çin'in güneş enerjisi kapasitesinin 228 gigawatta ulaştığı kaydediliyor.
Bu, dünyanın geri kalanının toplamından daha fazla.
Araştırmacılar, mevcut kapasiteye 379 gigawatt daha ekleyebilecek ve böylece kapasiteyi ABD'nin üç katına ve Avrupa'nın neredeyse iki katına çıkarabilecek yapım aşamasındaki güneş enerjisi santrallerini de belirledi.
Çin aynı zamanda dünyanın önde gelen güneş paneli tedarikçisi konumuna gelerek son yıllarda küresel güneş paneli maliyetlerini ciddi oranda düşürdü.
Rüzgar enerjisi
Çin son yıllarda rüzgar enerjisinde de büyük atılımlarda bulundu.
Ülkenin karada ve denizde rüzgar enerjisi toplam kurulu gücü 310 gigawattı aşarak 2017'deki seviyesinin iki katına ulaştı ve dünya sıralamasında ilk 7 ülkenin toplam kapasitesine eşdeğer konuma geldi.
İç Moğolistan, Sincan, Gansu ve kıyı bölgelerde yeni rüzgar projelerine hazırlık yapan Çin, 2025'ten önce kurulu gücüne 371 gigawatt daha ekleyerek küresel rüzgar enerjisi filosunu neredeyse iki katına çıkaracak.
İklim kriziyle mücadelede Çin anahtar ülke olarak görülüyor.
Küresel ısınmayı 1,5 derece hedefi altında tutmak için sera gazı salımlarını düşürmeye yönelik ülkelerin çabaları sürüyor.
Birçok ülkede olduğu gibi Çin'in de sera gazı salımları hala artışta.
Ancak uzmanlar güneş ve rüzgar enerjisindeki gelişmelere olumlu bakıyor.
Geçen yıl dünya çapında rüzgar ve güneş enerjisine 500 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı.
Bunun yüzde 55'inden Çin sorumluydu.
Kömür tehdidi
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin aynı zamanda en fazla sera gazı salımına neden olan ve küresel kömür tüketiminin yarısını oluşturan ülke.
Kömür kullanımı, Çin'in karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 69'unu oluşturuyor.
Araştırmacılar ülkede kömürlü termik santrallerinin sayısının arttığını, 2022'de her hafta yaklaşık iki yeni kömürle çalışan elektrik santrali inşa edildiği söylüyor.
Bu artış kısmen yenilenebilir enerjide yaşanabilecek sorunlara karşı bir önlem olarak görülüyor.
Örneğin son yıllarda rekor düzeydeki sıcak hava dalgaları ve kuraklık hidroelektrik santrallerde ciddi aksamalara neden oldu ve elektrik kesintilerine yol açtı.
Ülkedeki elektrik şebekesinin eski olması da bölgeler arasında enerji aktarımını zorlaştırıyor.
GEM araştırmacısı Martin Weil, "İleriye dönük en büyük sorun, bu kömür santrallerinin nasıl kullanılacağı" diyor ve devam ediyor:
"Yenilenebilir enerjinin kömüre oranını mümkün olduğu kadar yükseğe çıkaracak şekilde kullanılmalarını umuyoruz."
Uzmanlar, Çin'in yenilenebilir enerjiye yönelimi ve kömürden uzaklaşma yolculuğunda aynı zamanda bataryada enerji depolama teknolojileri ve hidrojen ile enerji üretiminin de önemini vurguluyor. (Habertürk)
Temiz kaynakların enerjideki payı artıyor
OPEC: Dünyanın enerji talebinin yüzde 23 artacak
Enerji ithalatı faturası yüzde 23.4 azaldı
Güneş enerjisi yatırımları, petrol ve gaz harcamalarını aşabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
BU HÜKÜMET ZAMANINDA BÜYÜK GÜNEŞ RÜZGAR HİDROELEKTRİK VE NÜKLEER ENERJİ KONUSUNDA BÜYÜK ATILIMLAR YAPTIK.EĞER BUNLAR OLMASA HALİMİZ HARAP İDİ.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:15)