E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin'in temmuz ayındaki ham petrol ithalatı, rafinerilerin stokları düşürmesi ve yerel yakıt talebinin beklenenden daha yavaş toparlanmasına bağlı olarak günlük hacimlerin dört yılın ikinci en düşük seviyesine gelmesiyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 düştü.
Çin Gümrük İdaresinin verilerine göre, dünyanın en büyük ham petrol alıcısı geçen ay 37,33 milyon ton alımı yaptı. Bu günde 8,79 milyon varil petrole denk geliyor.
Böylece ithalat haziran ayındaki günlük 8,72 milyon varile göre artış gösterdi, ancak temmuz 2021'deki 9,7 milyon varilden keskin bir şekilde geriledi.
İlk 7 ay için ithalat yüzde 4 düşüşle 289,84 milyon ton veya günlük yaklaşık 9,98 milyon varil oldu.
Kömür ithalatı elektrik talebi nedeniyle yüzde 24 arttı
Çin'in temmuz ayındaki kömür ithalatı, elektrik üreticilerinin yaz aylarındaki en yüksek elektrik talebini karşılamak için alımlarını artırmasıyla, haziran ayına göre neredeyse dörtte bir oranında artarak bu yıl şimdiye kadarki en yüksek seviyelere yaklaştı.
Kömür ithalatı haziran ayındaki 18,98 milyon tondan yüzde 24,0 gibi keskin bir artışla geçen ay 23,52 milyon tona ulaştı, ancak bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 22 daha düşük bir rakam oldu.
Yılın ilk 7 ayında, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 18 düşüşle 138,52 milyon ton kömür ithal edildi.
Çin'de hükümet, ülke elektriğinin yaklaşık yüzde 60'ını sağlayan santraller için stoklarını büyütme çağrısı yaptı.
Çin'in Rusya'dan deniz yoluyla gerçekleştirdiği kömür ithalatı temmuz ayında 7,38 milyon ton ile rekor seviyeye ulaştı.
Ancak analistler, sıcaklıkların normalleşmesiyle kömür talebinin yakında gevşemeye başlayacağını düşünüyorlar.
Demir cevheri ithalatı yıllık yüzde 3,1 arttı
Çin'in demir cevheri ithalatı ise, taleple ilgili endişelere rağmen çelik üreticilerinin marjlarının iyileşmesiyle temmuz ayında bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 3,1 arttı.
Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisinin demir cevheri ithalatı geçen yılın temmuz ayındaki 88,51 milyon tondan geçen ay 91,24 milyon tona çıktı.
İthalat aynı ayda bir önceki aya göre ise yüzde 2,6 artış gösterdi.
Çin'de toplam 23 yüksek fırının 21 temmuz ile 1 Ağustos arasında üretime yeniden başladığı belirtildi.
Çin'in limanlarındaki demir cevheri stokları da yüksek seyrediyor, SteelHome verilerine göre, art arta 6 hafta artış gösteren stoklar 5 Ağustos itibarıyla 136,6 miloyn tona ulaştı ve iki ayın en yüksek seviyesini gördü.
Çin, yılın ilk 7 ayında ise yüzde 3,4 düşüşle 627 milyon ton demir cevheri ithal etti.
Çin'in çelik ürünleri ihracatı temmuz ayında yüzde 17,6 artışla 6,67 milyon tona ulaştı.Yılın ilk 7 ayında ihracat yüzde 6,9 düşüşle 40,07 milyon ton oldu.
Bakır ithalatında artış
Çin Gümrük İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, işlenmemiş bakır ve bakır ürünleri ithalatı bir önceki yılın temmuz ayında 424 bin 280 ton seviyesinde bulunurken, bu yıl aynı ayda 463 bin 694 bin tona ulaştı.
Ancak aynı ayda bakır ithalatı bir önceki ayda görülen 537 bin 698 tona göre yüzde 13,8 aşağı geldi.
Genellikle ekonomik bir belirleyici olarak görülen bakır fiyatları, Çin'in Kovid-19 kontrol önlemlerinin imalat faaliyetlerine zarar vermesi ve küresel ekonomik durgunluk korkusunun artmasıyla Mart ayının en yüksek seviyesinden temmuz ortasına kadar üçte bir oranında düştü.
Analistler, fiyatların düşüşe geçmesiyle Çinli bakır kullanıcıları ve tüccarlarından büyük hacimli alımlar olduğuna işaret ediyorlar.
İthalat, Şangay ile Londra arasında açık arbitraj penceresi tarafından da desteklendi.
ShFE bakır stokları cuma günü 37 bin 25 ton ile 21 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine ve Mart ayına göre yüzde 78'lik bir düşüşe işaret etti.
Çin ekonomisinde sürpriz büyüme
Bakır fiyatlarında resesyon baskısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:47)