E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybetti. “Kızıl Ejder korkusu” artık dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının manşetlerini süslüyor, çünkü dünyanın ikinci büyük ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar, küresel büyüme üzerinde baskı oluşturuyor. Hedefteki kişi, Çin lideri Şi Cinping...
Çok değil, 8 ay önce, Çin ekonomisi için “Efsane geri dönüyor” deniyordu. Pandemiyi ağır yaralı atlatan ülke, katı “sıfır COVID” politikalarından vazgeçmiş ve uluslararası ticaret ve turizmle yeniden dünyaya bağlanacaktı…
ÇİN'DE YILIN 2. ÇEYREĞİ KABUS GİBİ
Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşları, şahlanmaya kalkan “Kızıl Ejder”in küresel ekonominin 2030’da yeni patronu olacağını raporluyorlardı…Amerika’nın önde gelen düşünce kuruluşları, şahlanmaya kalkan “Kızıl Ejder”in küresel ekonominin 2030’da yeni patronu olacağını raporluyorlardı… Ama olmadı… Çin ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde ivme kaybetti. Geçen ay yayınlanan veriler, düşen ihracatın, zayıf perakende satışların ve can çekişen emlak sektörünün büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu gösterdi. Gayri safi yurt içi hasıla, bu yılın ilk üç ayındaki yüzde 2.2'den haziran ayına kadar olan üç ayda yüzde 0.8 arttı.
Ekonomiyi canlandırmak amacıyla Çinli yetkililer bu ay bir mali piyasa reform paketi açıkladı ve faiz oranlarını beklenenden daha düşük bir oranda düşürdüler.
Harcamalar toparlanamadı, ihracat düştü ve tüketici fiyatları geçen ay düştü. “Kızıl Ejder korkusu” artık dünyanın önde gelen medya yayınlarının manşetlerini süslüyor, çünkü dünyanın ikinci büyük ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar, küresel büyüme üzerinde baskı oluşturuyor.
''ÇİN NEREDE HATA YAPIYOR?''
İngiliz The Economist dergisi bu haftaki kapak dosyasını Pekin’e ayırdı. Çin lideri Şi Cinping’i “Şi’nin başarısız modeli” başlıklı baş yazısında ağır şekilde eleştiren dergi, küresel emtia piyasasında paniği şöyle özetledi: “Çin, dünya petrolünün beşte birini; rafine bakır, nikel ve çinkonun yarısını; demir cevherinin de beşte üçünü tüketen bir ülke. Çin'in mülkiyet sorunları, bu tür malzemelere daha az ihtiyaç duyması anlamına gelecek.” Peki, Çin hükümeti neden hata yapıyor?
Dahası, neden hataları üst üste yapıyor? Dergi, bu soruyu şöyle cevaplıyor: “Bunun bir nedeni, Çin Komünist Partisi’nin kısa dönem büyümeyle artık ilgilenmemesi…Tüm veriler şunu gösteriyor: Şi, Çin’in Amerika’yla sürekli ekonomik ve askeri çekişme içinde olması gerektiğine inanıyor.
Hedefe ulaşmak için maddesel kayıp verilebileceğine inanıyor. Büyümeyi geniş perspektifte istiyor.” İngiliz Financial Times gazetesinin de ana gündemi Çin oldu. Gazete, “Batılı şirketler Çin'deki yavaş toparlanmanın darbeye karşı uyardı” dediği manşetinde şu görüşlere yer verdi:
-Megatrust Yatırım’dan Qi Wang: “Tüketici, emlak ve iş güveninin bu kadar düşük olduğu bir dönem hatırlamıyorum. Bu sadece basit, döngüsel bir sorun değil. Yapısal bir şeye benziyor.”
-Çin’deki en büyük dış atırımlardan biri olan BASF’ın patron Martin Brudermüller: “Çinliler mutsuz ve hükümete güvenmiyor. Çocuklarının eğitimlerine çok para harcıyorlar. Geçen işsiz oranı yüzde 20. Gayrimenkulde çok para kaybettiler. Artık harcamaktan çekiniyorlar.”
- Alman kimyasal şirketi Evonik’in CFO’su Markus Schuh: “İnşaat sektörü krizde, işsizlik ciddi sorun, Çin’in toparlanması çok ağır ilerliyor.”
-Covestro’nun CEO’su Markus Steilemann: “Bu yılın ikinci yarısında bir toparlanma beklemiyorum.”
-Booking Holdings CEO’su Glenn Fogel: “Çinli turistler artık ülke dışına çıkmıyor.” Amerikan New York Times gazetesi de “Çin ekonomisindeki sorunlar baştakinden kaynaklanıyor” diyerek Şi’yi hedef aldı: “Bu Çin için tehlikeli bir an. Rakamlar ekonominin durgunluğunu gösteriyor ancak çok daha derin bir endişe var."
"Çinli tüketiciler ve işletmeler, hükümetlerinin ekonominin derin sorunlarını fark etme ve çözme becerisine sahip olduğuna dair güvenini kaybediyor. Şi hükümeti bu temel sorunla ilgilenmezse, diğer tedbirlerin bu gidişatın durdurulmasında çok az etkisi olacak.” (Dünya)
Çin 37 borsa yatırım fonuna onay verdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:17)