E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin ekonomisi 3. çeyrekte piyasa beklentilerini yakalayarak yüzde 6,8 büyüme yaşadı. Ancak 3. çeyrek büyüme oranı 2. çeyrekte yakalanan yüzde 6,9'luk büyümenin gerisinde kaldı.
3. çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 arttı.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Çin ekonomisi istikrarlı, iyileşen trendini 2017'nin ilk 3 çeyreğinde devam ettirdi. Ekonomideki iyileşen trend için temelin hala daha fazla güçlendirilmesi gerekli. Uluslararası ekonomik ortak karışık olmayı sürdürüyor. Yurtiçi ekonomi hala yeniden yapılandırmanın kritik bir noktasında" ifadeleri yer aldı.
Büro, ocak-eylül dönemindeki istikrarlı büyümenin 2017 hedefinin başarılması için sağlam bir temel oluşturduğunu da vurguladı.
İşsizlik 2012'den beri en düşük seviyede
Öte yandan Çin'de istihdam rakamları iyileşme devam ediyor.
Büro'nun 31 büyük şehirde yapılan araştırmaya göre eylül ayında işsizlik oranı 2012 yılından bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 4,83'e geriledi.
İşsizlik oranı son 7 aydır yüzde 5'in altında seyrediyor.
Sanayi üretimi ve perakende satışlar beklentilerin üzerinde büyüdü
Ülkede sanayi üretiminde büyüme eylülde son 3 ayı en yüksek seviyesine çıkarken, sabit varlık yatırımlarında büyüme ise düşmeye devam etti. Sabit varlık yatırımları belirtilen ayda Aralık 1999'dan bu yana görülen en yavaş büyümeyi gösterdi.
Eylül ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 arttı. Ağustos ayında yüzde 6,0 olan üretim artışının eylülde yüzde 6,2'ye yükselmesi bekleniyordu.
Sabit varlık yatırımları ise Ocak-Eylül döneminde yüzde 7,5 arttı. Bu, Aralık 1999'daki yüzde 6,3'lük büyümeden bu yana görülen en yavaş büyüme oranı olarak kayıtlara geçti.
Ekonomistler Eylül ayında sabit varlık yatırımlarında yüzde 7,7 büyüme bekliyorlardı. Ocak-Eylül döneminde özel sektör sabit varlık yatırımlarında büyüme yüzde 6,0 olurken, kamu sektörünün yatırımları yüzde 11,0 arttı.
Çin'de Eylül ayında perakende satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 yükseldi. Perakende satışlarda büyüme son 2 yıldır yüzde 10-11 aralığında seyrediyor. Analistler Eylül ayında büyüme oranının yüzde 10,2 olacağını tahmin ediyorlardı.
Piyasalara nasıl yansıdı?
Asya borsaları yaklaşık on yılın zirvesine çıkarak küresel hisse senetlerindeki yükselişi sürdürürken; dolar, ABD tahvil getirilerindeki artışın desteğiyle yeniden değer kazandı.
Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6.9 olan Çin'in ekonomik büyümesinin üçüncü çeyrekte beklentilere paralel olarak hafif düşüşle yüzde 6.8'e gerilediğini gösteren veriye piyasa tepkisi ise sınırlı kaldı.
Çin'de yatırımlardaki büyümenin beklentilerin üzerinde gerilemesine ve emlak satışlarının iki yıldan fazla süredir ilk kez düşüş kaydetmesine rağmen, diğer veriler Çin'in sanayi üretiminin Eylül ayında yüzde 6.6 ile beklentilerin üzerinde arttığını gösterdi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.2 artışla Salı günü gördüğü 10 yılın zirvesine yaklaşıyor.
Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.6 artışla 21 yılın zirvesini görürken, Güney Kore'nin KOSPI endeksi tarihi zirveye ulaştı; Avustralya borsası da yüzde 0.2 yükseldi.
Şanghay ise yükseliş trendine uymayarak yüzde 0.3 geriledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:25)