E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) "Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, küreselleşme nedeniyle tüm dünyayı hızla etkisi altına alan Kovid-19’un geçmişteki diğer salgınlar gibi önemli yapısal, ekonomik, sosyal ve siyasal değişimlere neden olması bekleniyor.
Kovid-19 ile devletin ekonomideki ağırlığının giderek artması ve küreselleşme yerine daha içe kapanan milli yaklaşımların öne çıkacağı tahmin ediliyor.
Ulaşım, turizm ve hizmet sektörleri bu süreçten en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Tarım ve gıda güvenliğiyle sağlık altyapılarının önemi giderek artarken, para ve kredi piyasalarında da dijital sisteme dönüşün sinyalleri göze çarpıyor.
Güven sorunu
Kovid-19 nedeniyle sadece finansal piyasalarda değil, hayatın her alanında güven sorunu ortaya çıkıyor. Güven probleminden orta ve uzun vadede en çok etkilenen ülkenin Çin olacağı değerlendiriliyor. Kovid-19 salgınıyla, tedarik zincirinde Çin'in üretimine bağlı birçok ülkede üretici ve tüketici firmalar aksaklıklar yaşıyor ve arz kaynaklarını çeşitlendirmeyi düşünüyor.
Ancak, zaman içinde arz yönlü başlayan kriz, virüsün tüm dünyaya yayılmasıyla küresel talep krizine dönüşüyor. Bazı tüketiciler Çin menşeli ürünleri tüketmek istemezken, büyük mağazalar da bu ülkeden aldıkları ürünleri Çin menşeli olmaktan çıkarmaya çalışıyor.
Son yıllarda ticaret savaşları nedeniyle ABD’de Çin ürünlerine karşı olumsuz algı, daha da negatifleşiyor. Kovid-19 krizi bittiğinde, Çin’in süreçten sorumlu tutulacağına dair sinyaller gözleniyor.
Türkiye üretim üssü olmaya aday
Kovid-19'un kısa vadede şirketlere olumsuz etkilerinin, Türkiye'de orta vadede fırsata çevrilebileceği değerlendiriliyor. Yerli sanayinin öneminin ortaya çıktığı bu dönemde Türkiye, sanayi kapasitesiyle diğer ülkelerden olumlu ayrışıyor.
Çin’e karşı oluşan arz ve talep yönlü olumsuzluklar sonucunda, üretimin hangi ülkelere kayabileceği düşünüldüğünde G20 ülkeleri arasında akla ilk Türkiye geliyor.
Esnek üretim kapasitesi, büyük piyasalara yakınlığı ve ucuz iş gücüyle Türkiye, çevre ülkelerin üretim üssü olmaya aday konumunda bulunuyor. Çin’in büyük ölçekli üretimi yerine daha küçük ölçekli ama kaliteli, güvenilir üretim ve dağıtım kanallarının öne çıkması bekleniyor.
Dünyada Türk ürünlerinin kalitesi yakından tanınıyor. Bu dönemde, Avrupa ve Afrika pazarlarına, Amerika pazarını da ekleyebilmenin, ihracatçılar için önemli bir kazanım olacağı değerlendiriliyor. Çin ve Uzak Doğu’dan kaynaklanan ticaret sapması nedeniyle Türkiye’deki firmaların karlı çıkacağı öngörülüyor.
Uluslararası iş birlikleri
Salgının etkilerini fırsata çevirmek sadece Türkiye'de değil, diğer ülkelerde de tartışılıyor. Dolayısıyla bu dönemde sadece ihracatı artırma planları yapmak yerine sermaye darlığı ortamında firmalara stratejik ortaklar alabilmek de önem taşıyor. Bu dönemde Türkiye’de, üretimde ve ticarette uluslararası iş birliklerini artırmanın düşünülmesi gerekiyor.
Bu yeni dönemde Çinli firmaların yanı sıra, Çin’de fason üretim yaptıran birçok uluslararası firma için de Türkiye’nin önemli bir üretim üssü olabileceğine dikkati çekiliyor.
Çin’in bozulan algısının sebepleri arasında kazan-kazan anlayışı yerine ülkenin kendi ekonomik çıkarlarını öncelediğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Öte yandan Türkiye, sermaye ihtiyacı olan ama esnek, güçlü üretim ve iş gücüyle güçlü bir ortak olarak ön plana çıkıyor.
Üçüncü ülkelere sadece ihracat yapmayı değil, küresel eğilim olarak yerel üretimin ve üretim çeşitlendirmesinin artacağı düşünülerek, finansal gücü kuvvetli uluslararası ortaklarla diğer ülkelerde yatırım yapmak önem kazanıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
EURO + USD çok iyi.. yani Avrupa ve gelişmiş devletler için çok cazip pazar durumundayız. Her koşulu bize uyguluyorlar, örnek : domateis almaz üzerinde xxx atığı olmasın TAMAM.... sebze almam üzerinde zzz kalıntı olmasın TAMAM hemde, 1 hata sonra diğerini yapabliyoruz, yakınız hemen diplerinde.. diğerleri Türkiyede garibana satılabilir... neyse. ucuz ulke Türkiye, herşeyleri çok ucuza paralarının karşılığına göre alabiliyor. Tek sorun, tarım ürünleri, vb. çok aldıklarında İç piyasamızda büyük zamlar olacak. SİNGAPUR MODELİ UYGULANMALI. x tarım ürünü üretiyorsan, toprağıda, ilacıda, biktiside, tohumuda, gübreside, nakliyeside, hepsi erli olmalı. yoksa dışarı nasıl olsa satıyorum diyerek, ithal girdiler kullanırsan, bu durum fırsata dönmez. maliyet artar hep, asgaci üretli maliyete ve pahalılığa yetişemez. Erken seçim gelir.
Sakın Kılıçdaroğlu duymasın buna da bir kulp takar, gerçi burada onun çırakları çok,onu aratmazlar.
Size 18 yıldır kulp takiyiorlar ama mal olduğunuz için hissedemiyorsunuz. Cahil sürüsü
Adam ne dedise çıktı dolar use 7 tl lerin tepesinde. başarı nerede ?
Çok güzel bir araştırma ve yorum, inşaallah dediğiniz gibi olur.
Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) başlıktan sonra bunu gördük okumaya gerek yok akıl var fikir var dünya yanarken sana ne işi gelsin 2.cisi sen çinin yaptığını yapabilecek bilgi ve teknolojin yok artı maliyetli olursun
Bilgi teknoloji olsa bizim ülkemizin güzide vatandaşları çin vatandaşları nın şartlarında çalışırmı acaba adamlar afedersin it gibi çalışıyor bizim memlekette 8 saat zar zor çalıştırıyoruz o 8 saatin yarısıda kaytarmayla geçiyor. hadi çin gibi yönetelim desen ülkeyi en başta senin gibiler isyan eder...
😄😆😆😆🤣
Çok kapsamlı, doğru tespitler. Emeklere sağlık.
Doğru.
Böyle başlık atarsın da Maaşlı Angus arkadaşlar b.k atmak için dolmaz mı?
İbb nin maaşlı bankamatik itlerinin çok gücüne gider bu başlık! Bunlar ne Çinli gibi çalışır ne de çalıştırır. Bu itler 1 Mayısdlar da devlete olmadık hakareti yaparlar! Mao nun verdiği kemiği hala yalar dururlar.
Böyle güzel bir fırsatın karşısındaki en büyük engel tek adam rejimidir. Yeniden parlamenter sisteme dönüp yargımızı ve basınımızı çağdaş düzene uydurabilirsek belki.
Galiba KK dan bahsediyor adamın bişe yaptığı yok anca laf salatası bir başarısıda yok kasetle geldi hdp nin yan sanaiyisi oldu tek adamlığı çok sevmiş soran yok soruşturan yok arkasına trolleri bölücüleri fetöcüleri almış boş boş konuşuyor ahhh ATAm görüyormusun kurduğun partinin halini senin ismini anca prim yapacakları zaman yada sıkıstıkları zaman zıkır edıyorlar keske gelsende assan bunları...
Güven bana bladerim, Parlementer rejimi ve FETÖ yargısını ve darbe şakşakcısı basını istediğine göre ya yaşın, yada akıl yaşın 5 yaş altı.
Tek adam rejimi görmek istersen uzağa bakmana gerek yok, Suriye ye bak yeter. Dediğin gibi tek adam rejimi olsa böyle hürce düşüncelerini yazabilir miydin?
akkoyun avutma haberi işte .sanki türkiyede hammadde var .ne üretse hammadeyi gidip çinden alıyo öyle üretiyo .sanayide çalışanlar bilir .birçok hammade çinden gelir ucuz ürün olduğu için .şimdi çine kızanlar biz çinden aldığımız ham maddeyle ürettiğimiz ürünü bizden almaya gerek duyarlarmı bi düşünün bakalım.🤔
En azından sizin gibi 2 milyar dolarlık havalimanı pistini yıkıp,ne zaman biteceği belirsiz ve bu parasızlıkta milyar lira tutacak sahra hastanesi yapmıyor Zeydan Başkan. Çok kötü çuvalladınız aslanım. CHP’yi hiç sevmem ama belediyeleri canavar gibi çalışıyor. Bizim mahalleye gel gör. Ayrıca sizin tayfa bedava ekmeği engelledikçe halkta tepkide büyüyor.
hadi canım adana sahra hastanesine..... orda kendini avut ya da zeydan seni avutsun
Tuba hanım yazmış raporu, çok gezel
Yaw he he
Laaa beyle haberler yapmayın chpkk lılar afallıyor.vurun kırın batırın derseniz bu güruha malzeme verin.
hadi lan git kulubende havla .
20 yildir bu batakligi yaratan kimse lafini ona soyle sevgili Trol
türk işçiler çinlilerden az maaş almaya başladı, dolar 7 tl olunca.
Be Allah ın sersemi onun için mi kedi köpek böcek yiyorlar. Hepsi de bisikletle geziyor hala. Ülkenden şikayetçi isen defol git Çin e Maçin e seni tutan yok. Pasaport ve gümrük masrafların benden! Kendin gibi 100 kişi daha ayarla dönmemek üzere gidin! Kurtulalım sizden! Orada ne yerseniz yeyin. Zıkkım dahil.
ver gazı 20 yıldır dünyada oluşan her olay bize fırsat yaratıyorda kişi başına askeri ücretimiz 300 doları geçemedi bir türlü
Umut fakirin ekmeği. Isıt ısıt ver yerse
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:13)