E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıÇin’den emlak piyasasına destek umudu---

Çin’den emlak piyasasına destek umudu

Çin’den emlak piyasasına destek umudu
17 Mayıs 2024 - 08:44 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısında geçen hafta düşüş yaşandı ve bu durum, işgücü piyasasındaki temel güçlülüğe işaret etti. Dün , devlet işsizlik yardımlarına ilişkin ilk başvuruların 11 Mayıs’ta sona eren haftada 10.000 düşüşle mevsimsellikten arındırılmış 222.000’e gerilediğini gördük ki beklenti  220.000 başvuru olacağını şeklindeydi. Düşüş, başvuruları sekiz aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkaran önceki haftaki sıçramanın bir kısmını tersine çevirdi. Artış büyük ölçüde New York’ta okulların bahar tatili nedeniyle yapılan başvurulardaki artışa bağlandı. İşgücü piyasası sağlıklı kalsa da, FED’in Mart 2022’den bu yana genel ekonomideki talebi soğutmak için yaptığı 525 baz puanlık faiz artırımının ardından istikrarlı bir şekilde yeniden dengeleniyor. İşgücü piyasasındaki koşulların iyileşmesi ve enflasyondaki düşüş eğiliminin yeniden başlaması, Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini artırdı.

ABD’de ithalat fiyatları, enerji ürünleri ve diğer mallara yönelik artan maliyetlerin etkisiyle Nisan ayında iki yılın en büyük artışını kaydetti; bu da yurt içi enflasyonun bir süre daha yüksek kalabileceğine işaret ediyor. İthalat fiyatlarının Mart ayındaki yukarı yönlü revize edilen %0,6’lık artışın ardından Mart 2022’den bu yana en büyük artış olan geçen ay %0,9 arttığını gördük. Gümrük vergileri hariç ithalat fiyatlarının Mart ayında daha önce bildirilen %0,4’lük artışın ardından %0,3 artması bekleniyordu.

Nisan ayına kadar olan 12 ayda ithalat fiyatları %1,1 hızlanarak Aralık 2022’den bu yana en büyük artışı kaydetti. Fiyatlar Mart ayında %0,4 arttı ve bu, Ocak 2023’ten bu yana ilk yıllık artış oldu. İthalat fiyatlarındaki güçlü veriler görünümüne gölge düşürüyor. Çarşamba günkü veriler, enflasyonun ilk çeyrekteki yükselişin ardından düşüş eğilimine devam ettiğini, tüketici fiyatlarındaki artışın ise art arda iki ay boyunca güçlü artışlar kaydettikten sonra nisan ayında yavaşladığını gösterdi.

Yatırımcılar hala çarşamba günkü ılımlı ABD enflasyon verilerinin tadını çıkarıyor ve Asya’da Çin’in sonunda emlak krizini hafifletebilecek önlemlere (Pekin’in yerel yönetimlerin ülke çapında milyonlarca satılmamış evi satın alma yönünde bir plan düşündüğüne dair haberler)  baktığına dair artan iyimserliğin tadını çıkarıyorlar. CME FedWatch Tool’a göre, faiz piyasası şimdi FED’in bu yıl iki çeyrek puanlık faiz indirimi yapacağı yönündeki beklentisine dönerken, Eylül ayındaki ilk faiz indiriminin olasılığını da %72,6 olarak görüyor.

Çin’de bu sabah açıklanan sanayi üretiminin nisan ayında yıllık bazda %6,7 arttığını gösterdi. Bu büyüme, Mart ayında görülen %4,5’lik büyüme hızının ardından hızlanarak  %5,5’lik artış beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini içeren en geniş endeksi dün iki yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra bu sabah % 0,14 düştü. Döviz piyasalarında dolar, euro karşısında yaklaşık %1 artışla  1,085 dolarda işlem görmekte. Küresel gösterge Brent, küresel talebin iyileşmesi ve en büyük petrol tüketicisi ABD’deki enflasyonun yavaşlaması işaretleri üzerine üç haftadan bu yana ilk haftalık artışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ABD ham petrolü çok fazla değişmeyerek varil başına 79,18 dolardan ve Brent %0,1 artışla varil başına 83,35’den işlem görmekte.

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Petrol haftalık kazanca hazırlanıyor

 

Altın, gümüş ve platinde rekor bekleniyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)