E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan ve her geçen gün ABD ekonomisinin gücüne daha da yaklaşan Çin'in bu yıl petrol alımlarında dolar yerine yuanı kullanmayı planlandığı belirtiliyor.
Bu yılın ikinci yarısında Çin'in bu yönde adım atabileceğini belirten bazı kaynaklar, bu hamleyi Pekin'in yuanı uluslararası bir para biri haline getirmenin bir parçası olarak değerlendiriyor.
DÜNYANDA EN FAZLA TİCARETİ YAPILAN EMTİA
Global petrol ticaretinde yuana geçiş çok büyük bir değişimin de habercisi olabilir. Yıllık 14 trilyon dolarlık ticaret hacmi ile petrol, dünyada en fazla ticareti yapılan emtia olarak öne çıkıyor.
İddialara göre Çin'deki düzenleyici kurumlar, ülkedeki finansal kurumlardan “yuan ile petrol ithalatı” konusunda altyapı hazırlıklarına başlamalarını da gayri resmi yollardan istedi.
Geçen yıl ABD'yi tahtından indirerek dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi sıfatını da alan Çin, "yuan ile petrol alımlarını" ilk olarak kendisi gibi doların uluslararası gücünü kırmak isteyen Rusya ile arasındaki petrol ticaretinde hayata geçirmeyi planlıyor.
ARTIK ÜÇ ALTERNATİF VAR
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin, mart ayının sonunda da uzun süredir ertelediği planını hayata geçirmişti.
Brent ve WTI'ya alternatif ilk vadeli petrol kontratlarını piyasaya süren Çin, INE isimli yuan bazlı petrol kontratları ile petrol piyasasındaki etkisini artırmayı ve ABD ile Avrupa petrol piyasasına rakip olmayı da hedefliyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Peki yuanın doların yerine geçerek bir rezerv para konumuna ulaşması mümkün mü? Ekonomistler Uzmanpara.com'a değerlendirdi:
İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Hisse Senetleri ve Türev Müdürü Şant Manukyan
Ticaret savaşları, kur savaşlarını tetikler mi?
"Elbette Çin'in kullanabileceği ve hatta değerlendirdiği alternatiflerden bir tanesi Yuan'ın devalue edilmesi. Ancak Çin'in bu adımı atması durumunda sadece ABD değil diğer ticaret ortakları tarafından da açıkça suçlanacağını unutmamak gerekiyor. Dolayısı ile Çin bu tip bir adımı kısa vade içinde ve sert bir şekilde yapmak istemeyecektir. Öte yandan piyasada çok konuşulan ABD tahvillerini satması da yüzeysel bir değerlendirme. Her şeyden önce Çin zaten bir süredir ABD tahvillerini satıyor. Ancak daha önemlisi ABD tahvilleri ABD'ye bir "iyilik" yapmak için alınmıyor. Yuan'ı düşük tutmak için alınıyor. Yani satması durumunda kurun değerlenmesi söz konusu olacaktır."
Yuanın, doların yerini alma potansiyeli nedir?
"Kısa vadede böyle bir potansiyel yok. ABD doları ABD dünyanın en büyük ekonomisi olduğu veya en kuvvetli ordusuna sahip olması veya petrolün dolar bazında işlem görmesi nedeni ile rezerv para birimi değil. Bir kaç yüz milyon doları bir kaç saniye içinde ABD tahvillerine park edip çıkartabileceğiniz kadar derin bir borçlanma piyasasına sahip olduğu için rezerv para. Çin veya Japonya'nın da piyasaları derin ama Çin'de sermaye serbestliği yok Japonya'da ise yen bazında ihraç için MoF'den izin almanız gerekir. Dolara darbe vuracağı söylenen karşılıklı yerel paralarla işlem yapma anlaşmalarında bile 2. aşamada ABD dolarına geçilir ve para Rus tahvilleri veya İsviçre bonolarına değil ABD tahvillerine yatırılarak tutulur. Çin ne zaman bu niteliğe kavuşursa o zaman yuan rezerv olabilir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Abd doların rezerv para birimi olmasından vazgeçilmesini istemez , saddam , Irakta dolar yerine Euro kullanacağım dediği için gitmedi mi ,
heee doları bitirir bak kaç lira oldu dolar..dolar bitirdi bizi..çöküş başladı.teşvikte komedi oldu..dağ fare doğurdu..
DÜNYA DEVLETLERİ BİR OLUP. ŞU TERÖR DEVLETİNİN PARASINA BİTİRMESİ LÂZIM. ÇİN E DESTEK OLUNMALI.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:39)