E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD’nin Çinli telekomünikasyon firması Huawei’in kara listeye almasının ardından Pekin, ticaret müzakerelerinin sürmesi için Washington’un ‘yanlış eylemlerini’ düzeltmesi gerektiğini söyledi.
Washington’un Huawei’e karşı attığı adımlar küresel tedarik zincirine zarar veriyor ve teknoloji hisselerinin düşmesine neden oluyor. Yatırımcılar teknoloji alanında bir soğuk savaşın yaşanmasından endişe ediyor.
Japon teknoloji devi Panasonic, Perşembe günü Huawei’le iş yapmayı keseceğini açıklayan firmalar arasına katıldı. Panasonic, dünyanın ikinci büyük akıllı telefon satıcısı ve en büyük telekom donanımı üreticisi konumundaki Huawei’ye, bazı elektronik parçaların nakliyatını durdurduğunu bildirdi.
İngiliz çip tasarımcısı ARM de ABD’nin tedarik ablukasına uymak için dün Huawei ile ilişiğini kestiğini bildirmişti. Bu da Huawei’in gelecekte üreteceği akıllı telefonlar için yeni çipler yapma kapasitesini sakatlayacak adımlardan biri. Zira şirket, telefonlarının işlemcilerini tasarlamak için ARM’in planlarını kullanıyor.
Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, haftalık brifinginde “ABD ticaret görüşmelerine devam etmek istiyorsa dürüst olmalı ve yanlışlarını düzeltmeli. Görüşmeler ancak eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde devam edebilir” dedi ve konuyla ilgili gelişmeleri takip ederek gerekli yanıtları vereceklerini bildirdi.
Japon Toshiba firması da Huawei’e yaptığı bazı nakliyatları, ABD yapımı parçalar taşıyıp taşımadıklarını kontrol etmek için durdurduğunu bildirdi.
Huawei’in kurucusu Ren Zhengfei Çinli finans dergisi Caixin’e Perşembe günü yaptığı açıklamada ARM’in Huawei’le iş yapmayı durdurma kararının şirketi olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini söyledi ve ARM ile uzun dönemli anlaşmalarının olduğunu hatırlattı.
Zhengfei, ARM’in çatı şirketi Japon SoftBank Group’un ABD’li T-Mobile ve US Inc firmalarının sahibi Sprint Corp ile birleşme için onay beklediğini söyledi. Zhengfei, firmanın Huawei ile ilişiğini bu nedenle kestiğini savundu.
''Küresel ticaretin yeniden düzenlenmesi''
Haber ajansı Reuters’a konuşan Saxo Bank uzmanlarından Peter Garnry’ye göre tanık olunan durum, küresel ticaretin 2. Dünya Savaşı’nın ardından yeniden düzenlenmesi. Garnry, ‘’Yatırımcıların portföylerinin küresel tedarik zinciri şokları karşısında ne kadar hassas olduğunu düşünmeye başlamaları gerekir. Teknolojide bir soğuk savaşa hazır mısınız?” diye konuştu.
ABD ve Çin arasında ticaret müzakerelerinin yeniden ne zaman başlayacağı ise henüz belli değil.
10 Mayıs’ta sona eren görüşmelerin ardından Başkan Donald Trump, 200 milyar dolar değerinde Çin ürününe ek gümrük vergisi uygulamasını başlatmış ve Çin’den alınan diğer tüm ürünlere uygulanan vergilerin de arttırılması için harekete geçmişti.
Çin de ABD’den ithal ettiği ürünlere misilleme vergileri getirmişti. Ancak Washington’un Huawei’e karşı attığı adım ticaret savaşını başka bir boyuta taşıdı.
Washington Huawei’i ABD’nin ulusal güvenliğine aykırı eylemlerde bulunmakla suçluyor. Bu suçlama şirket tarafından reddediliyor. Trump yönetimi hafta başındaysa şirkete 19 Ağustos’a kadar ABD ürünleri satın alma izni vererek duruşunu bir ölçüde yumuşatmıştı. (amerikaninsesi.com)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ticaret Krizi derinlesebilir. Amerika dahil bütün ülkeler zarar görmesi yüksek ihtimal. Zaten piyasalar ABD yüzünden iyice gerginlesti. Daha da işin boyutu derinleşiyor. Amerika da aslında çok iyi durumda değil. Konut satışları azalma eğilimi nde imiş. İmalat pmi verisi dün açıkladı ve %50 civarında dedi. 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye inmiş. Kritik durum devam ediyor.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:45)