E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇin’deki kriz 2008’in ‘dopinglisi’---

Çin’deki kriz 2008’in ‘dopinglisi’

Çin’deki kriz 2008’in ‘dopinglisi’
07 Şubat 2024 - 17:44 borsaningundemi.com

Küresel piyasalar Çin ekonomisindeki olağanüstü krizi konuşuyor. Hayman Capital’dan Kyle Bass 2021’den bu yana 7 trilyon dolar kaybeden Çin borsalarındaki çöküşü 2008 Küresel Finans Krizi’yle karşılaştırdı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin ekonomisinin gayrimenkule olan aşırı bağımlılığı ülkeyi 2008 dönemi finansal koşullarına doğru sürüklemiş olabilir.

CNBC’nin haberine göre sermaye yönetimi firması Hayman Capital’ın Kurucusu Kyle Bass, sporcuların doping için kullandığı yasadışı steroid ilaçlarını hatırlatarak “Bu tıpkı ABD’deki finansal krizin steroidlisi gibi. 2008 krizine girdiğimizden üç buçuk kat daha fazla bankacılık kaldıracına sahipler. Ve sadece birkaç on yıldır bu bankacılık işindeler” açıklamasında bulundu.

Bass, Çin'in pandemiden önce sahip olduğu çift haneli büyüme yıllarının, genişlemek için çok fazla borca dayanan düzenlenmemiş bir emlak piyasası tarafından mümkün kılındığını söyledi.

Temerrütler artık sektörü rahatsız ederken, bu tablo ülkenin daha geniş ekonomisi için büyük bir sorun anlamına geliyor. Gayrimenkul sektörü, ülkenin GSYİH'sının yaklaşık dörtte birini ve hane halkı servetinin %70'ini oluşturuyor.

Bass, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki krizi "Çin ekonomisinin temel mimarisi bozuldu" ifadeleriyle özetledi.

Piyasa uzmanı Çin’deki hemen hemen her halka açık veya listelenen gayrimenkul şirketinin şu anda temerrüde düştüğünü söyledi. Ülkenin en büyük iki gayrimenkul firması Evergrande ve Country Garden’ın toplam borcu 500 milyar dolar. Hong Kong mahkemesi geçen hafta Evergrande için tasviye kararı vermişti. Bu çöküşün sistemik etkilerinin olması riskinden endişe ediliyor.

Karşılaştırmak gerekirse ABD bankacılık krizi 2008 Küresel Finans Krizi sırasında 800 milyar dolar kaybetmişti. Ancak Bass bu kaybın daha sonra yeni sermayeyle karşılandığına dikkat çekti. Çinli yetkililerse piyasalara büyük bir teşvik sağlamak konusunda tereddüt ediyor.

Temerrütler, geliştiricilere arazi satarak gelir elde eden yerel yönetimler için de mali sıkıntıya yol açıyor. Bass, emlak piyasasını takiben yerel yönetim iflaslarının da beklendiğini ve yerel yönetim tahvil piyasasının 13 trilyon dolara eşdeğer olduğunu söyledi.

Kriz, 2021'den bu yana 7 trilyon dolarlık bir düşüş yaşayan Çin piyasalarına da açıkça yansıdı. Son haftalarda, Pekin yönetimi sermaye çıkışlarını durdurma planlarını kamuoyuyla sık sık paylaşıyor. Ancak henüz piyasalar bir güven sağlanabilmiş değil.

Bass, "Düzenleyici kurumlar, bireyleri yasadışı açığa satıştan koruyacağını ne kadar söylerse söylesin, Çin çok daha kötüye gidecek. Düzenleyicilerin borsalarındaki 15 yıllık düşüşün suçunu açığa satış yapanlara yüklediğini hayal edin” ifadelerine yer verdi.

Çin'de borsalarını düzenleyen kurumda kritik atama

 

Çin’de hisse çöküşüne karşı daha güçlü kurtarma adımları beklentisi

 

Çin borsalarında kayıp 2 trilyon dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • büyük düzeltici 08 Şubat 2024 07:33

    mavedim çin borsasını .lafımı dinlmediler .umarım ders aldılar .önümüzdeki pazartesiden sonra çin borsasını düzeltcem.hade kıyaamm ossun daa nossun .hahahahahah ben fantomaaa .