E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’ye ithal edilen Çin menşeli güneş panellerinde yüzde 27-29 aralığında damping tespit edildi. Söz konusu ürünlerin ithalatına anti damping vergisi yolda.
Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, ithalatta haksız rekabetin önlenmesi yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti’nde üretilmiş fotovoltaik (solar) panel ve modülleri (8541.40.90.00.14 GTİ P) hakkında başlatılan damping soruşturmasına ilişkin nihai bildirimini tamamladı. Enerji Günlüğü’nün haberine göre Solartürk AŞ , Sunlego AŞ ve Zahit Enerji AŞ tarafından yapılan baş vuru üzerine 1 Temmuz 2016’da başlatılan soruşturmaya konu ürünlerin ithalatçılarından soru gönderilen 20’si cevapları verdi.
Yerlinin kâr marjı yüzde 10 varsayıldı
Soruşturma kapsamında ilgili firmalardan gelen cevaplar ve derlenen diğer bilgiler ışığında Türkiye’de benzer malın birim imalat maliyeti tespit edildi. Bu tespit genel, idari ve satış giderlerine ihracatçı firmalar lehine olmak üzere gerekli ayarlamalar yapılarak ticari maliyet elde edilip üzerine yüzde 10’luk kâr oranı eklenmesiyle fabrika çıkış fiyatı elde edilerek yapıldı. Damping marjları ise normal değer ile ihraç fiyatlarının ağırlıklı ortalamalarının karşılaştırılması suretiyle hesaplandı.
Üç firma ortalaması esas alındı
Soruş turmaya taraf çok fazla firma bulunması nedeniyle, ortalama damping oranı hesaplanırken Türkiye’ye ihracatta en büyük paya sahip (Hanwha Q Cells (Qidong) Co. Ltd), (Zhejiang Jinko Solar Co., Ltd. ve Jinko Solar Co., Ltd.) ve (Chint Solar (Zhejiang) Co. Ltd.) firmalarının verileri esas alındı. Bu üç firmadaki damping marjı sırasıyla yüzde 26.99, yüzde 28.93 ve yüzde 28.73 olarak belirlenirken diğer firmalar için ise örneklemin ağırlıklı ortalaması olan yüzde 27.82 damping marjı kabul edildi.
İthalatta Çin’in payı hızlı artmış
Rapora göre soruşturma konusu ürünün genel ithalatı 2013 yılında 30.2 milyon dolar olurken, 2014 döneminde 95 milyon dolar, 2015 yılında ise 328.7 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde Çin menşeli panellerin ithalat rakamları ise sırasıyla 19 milyon dolar, 65.8 milyon dolar ve 270.8 milyon Dolar oldu. Diğer ülkelerden yapılan ithalat 2013’te 11.2 milyon dolar, 2014’te 29.2 milyon dolar ve 2015’te 57.9 milyon dolarda kaldı.
Çinli ürünün fiyatları çok düşük
2013-2015 döneminde soruşturma konusu güneş panellerinin ortalama birim ithalat fiyatları sırasıyla 9,84 dolar/kg; 9,12 dolar/kg ve 7,77 dolar/kg olarak belirlendi. Bu dönemde Çin menşeli güneş paneli ithalatının ortalama birim fiyatları ise yine sırasıyla 8,30 dolar/ kg; 8,03 dolar/kg ve 7,70 dolar/ kg olarak gerçekleş ti. Diğer ülkelerden gerçekleş en ithalatın ortalama birim fiyatları ise yine sırasıyla 14,39 dolar/kg, 2014’de 13,15 dolar/kg ve 2015’te 8,11 dolar/ kg olarak belirlendi.
Fiyat baskısı ve indirimler
Güneş panellerinde yerli üretim dalının fiyatını makul bir kar düzeyinin ne kadar altında kaldığını gösteren fiyat baskısı oranı da yüzde 2 olarak belirlendi. 60 hücreli güneş panellerinin CIF temeldeki ortalama ithalat fiyatına bağlı olarak da yerli üreticilerin fiyat kırma oranları ortaya koyuldu. Buna göre soruşturma konusu ülke menşeli güneş panelleri nedeniyle yerli üreticilerin fiyat kırma oranı yüzde 1 tespit edildi.
Yerlinin kârı eridi, zarara döndü
2013 yılında 100 olan yurtiçi birim kâr endeksi izleyen iki yılda sırasıyla -146 ve -300 seviyesinde gerçekleş ti. Yurtdışı birim karlılık endeksi ise 2013-2015 döneminde sırasıyla -100, -72 ve -105 seviyesinde gerçekleş ti. Toplam birim karlılık endeksi ise zarar inceleme döneminde sırasıyla 100, -243 ve -443 olarak oluş - tu. Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yerli üretim dalının yurt içi satış fiyatları, karlılık, stoklar, stok çevrim hızı, pazar payı, kapasite kullanım oranı, ürün nakit akış ı, dönem karı/ zararı, verimlilik gibi göstergelerde olumsuzluk tespit edildi.
Önleyici vergi yolda
Nihai Bildirim Raporu’nda İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuat hükümleri uyarınca, nihai bildirime gelecek cevaplar esasında hazırlanacak olan soruşturma raporunun, nihai kararın alınması için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’na sunulacağı belirtildi. Nihai bildirimdeki değerlendirmeleri değiştirecek bir gelişme olmadığı takdirde, Çin menşeili güneş paneli ithalatına yüzde 30’a yakın önleyici (anti damping) vergi koyulabileceği tahmin ediliyor. Bu arada, güneş paneli ithalatının gözetim altında tutulmaya devam edilmesi de bekleniyor.
Yüzde 27.82 dampingli panel üreten Çinli firmalar
• Byd (Shangluo) Industrıal Co. Ltd.
• Canadian Solar Manufacturing (Changshu) Inc.
• Canadian Solar Manufacturing (Luoyang) Inc.
• CEEG (Shanghai) Solar Science Technology Co. Ltd. • CEEG Nanjing Renewable Energy Co. Ltd.
• Changzhou Trina Solar Energy Co. Ltd.
• Trina Solar (Changzou) Science & Technology Co. Ltd.
• Hainan Yingli New Energy Resources Co. Ltd.
• Yingli Energy (China) Co. Ltd. • Hefei Chinaland Solar Energy Co. Ltd.
• Jiangsu Seraphim Solar System Co. Ltd. (Mehmet Kara / DÜNYA)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:22)