E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiÇin-Tayvan gerginliği hangi ürünleri etkileyecek?---

Çin-Tayvan gerginliği hangi ürünleri etkileyecek?

Çin-Tayvan gerginliği hangi ürünleri etkileyecek?
05 Ağustos 2022 - 16:03 borsaningundemi.com

Çin-Tayvan gerginliği sonrası olası bir savaş etkisini değerlendiren uzmanlar, mevcut çip krizinin daha da derinleşeceğini ancak asıl etkinin gelecek yıl hissedilebileceğini açıkladılar.

Uzmanlara göre süregelen çip krizi otomotiv de dahil olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkilerken, olası bir savaşın sektörel etkisi de endişe verici boyutlara ulaşabilir. Tayvan, dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi olan Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi’ne (TYİÜŞ) ev sahipliği yapıyor.

TYİÜŞ’ün ürettiği çipler, iPhone 13’ün de aralarında yer aldığı telefonlarda, Renault Arkana SUV gibi otomobillerde, Nintendo Switch ve Playstation 5 gibi oyun konsollarında ve aralarında Revcook akıllı ekmek kızartma makinesinin de yer aldığı bir dizi akıllı ev aletinde kullanılıyor.

TYİÜŞ Başkanı Mark Liu, olası bir savaşın firmanın tesislerini çalışamaz hale getirebileceğine dair uyarıyor.


"En büyük etki gelecek yıl hissedilir"

Konuyu Daily Mail’e değerlendiren uzmanlar da şirketin şu anki hızda çip üretememesi durumunda birçok popüler cihazın yılbaşına kadar krizden payını alacağını vurguladı.

Ancak en büyük etkinin gelecek yıl hissedilmesi bekleniyor.

Analist Ben Barringer, "Pazardaki konumu, uzmanlığı ve sektörün karmaşıklığı göz önüne alındığında, şirketin hem şimdi hem de gelecekte Tayvan yönetimi açısından stratejik önemini sürdürmesi muhtemel" diye konuştu.

"Yılın üçüncü çeyreği, yarı iletken endüstrisi için son derece önemli. Çünkü tam bu zamanda Noel'de satılacak ürünlerde kullanılan bileşenleri üretiyorlar" diyen Barringer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çin, adayı yakında işgal ederse bazı zincirleme etkiler görebiliriz. Ancak gecikmeler ve kıtlık büyük olasılıkla 2023'te ortaya çıkacaktır.

Öte yandan, Barringer’a göre Çin, adanın kontrolünü ele geçirse bile, ABD ve Güney Kore’deki üreticilere karşı üstünlük elde etmek için şirketi ve arkasındaki "beyin gücünü" koruyabilir.
Askeri güç veya işgal durumda fabrikayı çalışmaz hale getirirsiniz. Bu çok sofistike bir üretim tesisi. Malzemelerden kimyasallara, yedek parçalara ve yazılımlara kadar dış dünyayla, Avrupa, Japonya ve ABD’yle gerçek zamanlı bağlantıya sahip.

Çin, ABD'nin Çip Yasası'na tepki gösterdi

 

Çin'in fırlattığı füzeler Tayvan yakınlarına düştü

 

Tayvan ordusundan kritik açıklama

 

Çip krizi sona mı eriyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir ve Baran ittifakı 2Li Masa07 Ağustos 2022 14:58

    YERLİ VE MİLLİ ÇİP 2023 DE FABRİKA KURULACAK 2073 DE ÜRETİLECEK

  • baran07 Ağustos 2022 18:57

    Naber sırıtık?  

  • Bik05 Ağustos 2022 19:42

    Ukrayna işgaliyle Rusya'ya ambargo geldiyse, Tayvan işgaliyle de Çin'e ambargo uygulanması gerekir.

  • Mucise Reis : )05 Ağustos 2022 17:47

    Çip ne oluyor ? akıllı süpürge, programlı bulaşık makınaları, programlı ev sistemler, otomobıller, bulaşık maına, dondurucu, tv, bilgisayarlar vb. Hepsinde ne var ? çip var. Çip boş beyin. şimdi yazıyorum ben kodu ...static void Main(string[] args ..... programı çipe atıyorum. sonra oluyor yapay zeka. Bu yayap zeka koşulları uygulayan insan aklı gibi koşullarda 7/24/365 gün çalışan sistem oluyor.. bu çip olmadığında, bütün üretim hatların STOP eder. ilkel eski akılsız ürünlere geçersin. önemli bir unsur çip. Biz sadece bir çip üretsek bir üniversite bu alanda görevlendirilse, 10 yıl da bekleriz, çocuklar okusa, dış ülkelere gitse, sonra geri gelse  bir çip üretsek işte o zaman TL değerlenir cari açık kapanır. buğday, arpa, saman, kayısı, dokuma halı, pamuklu kumaş,  :D bu işler bitti.

  • baran07 Ağustos 2022 12:48

    Ne bilecek yolda yürümesini bllmez!  Zavallının teki! Mesele bilmediğini dahi  bilemeyecek kadar  cahil olması. İnsanın en önemli hasletelrinden birisi haddini  hududunu bilmesi. Bu ve benzeri sefil karakterler devlet kurar devlet yönetir. Hiç bir şey beğenmemeyi strateji olarak kullanır. Beğenirse güya zayıflık göstermiş olur.  Kendi cahilliği ortaya çıkmasın diye beylik sözler kullanmaya kalkınca işte o zaman deve kuşu gibi belli eder kendini.

  • Baytar 06 Ağustos 2022 23:26

    Huysuz ihtiyar ! Madem Bu işi böyle aşırı biliyon, ne duruyorsun üret haydi.

  • baran06 Ağustos 2022 09:42

    Yahu sen ne salak şeysin her zamanki yalanlarını ısrarla söylemen de senin katmerli bir münafık olduğunu gösteriyor. Münafıklar toplumun pislikleridir!  Hiç alakasız ilgisiz konuları olmadık konular ile bağdaştırıp yalanlarını savururlar!   Zerre kadar da yüzleri kızarmaz. Türkiye nin tarım üretimi yeteneğinden bir şey kaybetmediği tam aksine üretim artarak devam ettiği halde elbette sanayii ve teknoloji hattında da gelişmeler ve üretim devam etmekte!  Zaten aksi düşünülemez birini bırakıp ötekisi tercih edilecek bir konu da değildir.  Yıllık 20 milyon ton buğday üretimi sana ne ifade ediyor gerzeklerin şahı?  Her türlü olumsuz şartlara rağmen hububat ve ayçiçek vs. ürünler de artış başarıdır Bu itin zırvaladığı gibi asla değil.

  • Mucise Reis : )06 Ağustos 2022 08:10

    TARIM, efendi devir 2023 . Biz zaten Tarımda en ileri ülkelerden biri idik. Şuan plansız, programsız ve yanlış işlerden dolayı tarım kesimi mi küstü. Bir çoğunun sermayesi eridi. Eskiden maaşları ücretleri alım gücü iyi olduğu için bunu sermaye kullanabiliyorlardı. Şuan çifçinin sermayesi yok. en ufak ve yanlış fiyatlamalarda kalıcı fakirlik ve borç batağına düşüyor. Tarım 85 milyon bir ülkede ŞART. ama çipde şart.Tek alanda başarı başarısızlıktır. Her alanda insan var her alanda en iyi olabiliriz. Çip üreten, sanal tarım yapan demektir. oda lazım. yazmak, hatta üretmek.

  • Tarım 06 Ağustos 2022 01:35

    Aç kalınca da çip yersiniz. Tarım ürünlerinde lider ülkelere bir bakin bakalım. Onlar bırakmışlar mi