E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Altının değerini ne belirler? Bloomberg haberine göre geçtiğimiz on yılda bu sorunun cevabı kolaydı: paranın değeri. Faiz oranları düştüğünde altın yükselir tam tersi durumda ise altın düşerdi.
Altın varlıkları fiat para birimi olan dolara güvenmeyenler için mükemmel bir anti-dolar varlığıydı. Bu nedenle düşük faiz oranları ve zayıf doların olduğu dönemlerde altının yükselmesi doğaldı. Diğer bir deyişle faizlerin yükseldiği dönemlerde sabit bir getirisi olmayan altın doğal olarak daha az cazip hale gelir altın fiyatları da düşüşe geçerdi.
Ancak Bloomberg haberinde bu durumun artık gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor.
Enflasyondan arındırılmış faiz oranları bu yıl 2008’deki Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyeye ulaşsa da altın zar zor gerileme gösterdi. 10 yıllık ABD Hazinesi enflasyon korumalı menkul kıymetleri (TIPS) üzerinden hesaplanan reel getiriler perşembe günü 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ancak aynı gün spot altın fiyatları %0,5’lik çok zayıf bir düşüş gerçekleştirdi. Reel getiriler en son zirveye ulaştığında altın yarı fiyatına gerilemişti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre reel faiz oranları ile altın arasındaki ilişkinin değişmesi bir paradigma değişimini gösteriyor. Yatırımcılar eski denklemler üzerinden altının ‘adil değerini’ hesaplamakta zorlanıyor. Aynı zamanda geçmişteki dinamiklerin yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağı, ne zaman görülebileceği veya temel fiyatlar üzerinde bu temel dinamiklerin halihazırda bulunup bulunmadığı gibi sorular da gündeme geliyor.
Altın fiyatları neden yüksekte kalıyor?
Analistler altın fiyatlarının başta Çin Merkez Bankası olmak üzere küresel merkez bankalarının doymak bilmeyen altın alımları sayesinde yüksekte kaldığına işaret ediyor. Bununla birlikte normal şartlarda satış için doğru zaman gibi görünse de yatırımlar hâlâ ABD ekonomisinde bir resesyonun altın için olumlu bir etki yaratacağını düşünüyor.
Bloomberg haberinde, Berenberg Portföy Yöneticisi Marco Hochst, “Bizim modellerimiz 200 doların çok pahalı olduğunu gösteriyor” dedi. Yine de firmanın farklı şirket fonlarını yönettiği 319 milyon euroluk çoklu varlık fonu varlıklarının %7’sini hala altında tutuyor. Hochst, “Bizim görüşümüze göre altın gelecek için çok daha cazip görülüyor” ifadelerine yer verdi.
Altının gerçeğe uygun değerini ölçmek için farklı modeller veya hesaplama yöntemleri bulunuyor. Birçok analistin kendine özel farklı hesaplama yöntemleri bulunur. Ancak bu hesaplamalar özünde altının gerçek değerinin ABD tahvil getirileri ve dolar ile karşılaştırılarak bulunabileceği yönündeki temel ilkeleri yansıtır. Normal şartlarda para yöneticileri dolar güçlendikçe ve tahvil ve nakit varlıklar gibi diğer güvenli varlıklara ödenen getiriler artıkça güvenli liman varlığı olan altın satılır.
Buna karşın son dönemde tahvil faizleri yükselirken para yöneticileri aynı ölçekte satış yapmadılar ve modellerinin aksine daha büyük getirileri altın varlıklarında olduğu beklentisini taşıdılar.
Ameriprise Financial Baş Borsa Stratejisti Anthony Saglimbene, “Altından getiri almıyorum ama nakit varlıklardan getiri sağlayabilirim. Peki ben ne yöne gitmeliyim? Bu bakımdan altının nasıl bu kadar dayanıklı olabildiğine şaşırdım” diyor.
Merkez bankalarının rekor altın alımları altının küresel olarak para politikalarında sıkılaştırmasına karşı dayanıklı kalabilmesine yardımcı oldu ve altından elde edilen prim bir yılı aşkın süredir devamlılığını sürdürdü.
Altına dair devletlerin talebinde yavaşlama başladığını ve altının düşüşlere karşı daha savunmasız hale geldiğini gösteren bazı ilk işaretler var. Ancak güvenli liman varlığı için en önemli unsur kurumsal yatırımcıların fiyatların yeni düşük seviyeleri test etmesi durumunda satışa karar verip vermemesi sırasında görülecek.
Bununla birlikte bazı analistler altının tamamen dibi boylamak yerine kilit itici güçlerle olan ilişkinin daha yüksek bir tabanda sıfırlandığını savunuyor.
ABD ekonomisi yavaşlarken altının gelecek yıl ons başına 2.100 dolara kadar yükseleceğini öngören Macquarie’den Marcus Garvey’e göre tahvil getirilerinin veya doların tekrar düşmesi halinde altının tekrar rekor kısması mümkün olabilir.
Gervey, “Nominal altın fiyatı daha yüksek bir seviyede kırıldı. Finansal süreçleri bir destek rüzgarı olarak aldığınızda sağlanan itici güç bana göre daha da destekleyici hale gelir” açıklamasında bulundu.
Altın için en kritik testin mart ayında ABD finans sektörünü içine çeken bankacılık krizi olduğu söylenebilir. Bu kriz sürecinde reel tahvil getirileri ve dolar Silicon Valley Bank’in iflasıyla düşmüştü ve altın destekli döviz yatırım fonlarına yeni girişler tetiklenmişti.
Halihazırda yüksek bir fiyattan işlem görmesine rağmen altın pandemi sırasında sağladığı rekor seviyesine kadar ulaştı. Ancak krizin hafiflemesi sonucu yatırımcılar yüksek fiyatlardan faydalanarak altın varlıklarında satışa geçti.
Ancak bazı analistler yeni bir bankacılık krizinin ortaya çıkacağı konusunda şüpheci ve tahvillerin yıllar sonra ilk kez yüksek getiriler sağlamasıyla birlikte altın yatırımlarına da mesafeli yaklaşıyor. Bu düşünceye göre altın fiyatları halihazırda yüksekken ABD’de olası bir resesyon döneminde bile anlamlı altın alımları gerçekleşmeyebilir.
Pictet’in 6,2 milyar euroluk çoklu varlıklar küresel fırsatlar fonunun eş yöneticisi olan Marco Piersimoni, son 12 ayda altın yatırımlarını yarıya indirdi. Piersimoni "Portföyde altınla aynı amaç için kullanılabilecek uzun vadeli tahviller gibi başka varlıklar da var, ancak getirileriyle birlikte geliyorlar. Mevcut ortamda altın çok ikna edici bir çeşitlendirme varlığı değil” açıklamasında bulundu.
Ons altın haftaya düşüşle başladı
Bakır, şahin Fed duruşuyla gevşedi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Altın fiziki Altın YTD...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:51)