E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Pandeminin başında Pekin, virüsün yeniden dirilişini bastırmak için otoriter devletin gözetim gücünden yararlanarak, şehir içinde ani tedbirler uyguladı, binlerce kişiyi karantinaya aldı ve milyonlarca korona virüs testi yaptı.
ABD'li CNN'in haberine göre, dünyanın geneli korona virüsle mücadeleye devam ederken Çin, çok kısa bir sürede salgını kontrol altına almayı başardı. Ancak pandemi uzadıkça, yerel salgınlar alevlenmeye devam etti ve hükümetin korona virüsü Çin sınırları içinde ortadan kaldırma misyonunu boşa çıkardı. Şimdilerde korona virüs dünya genelinde kontrol altına alınmaya başlandı ve Çin izolasyon politikasını hala devam ettiriyor.
Pekin'in sıfır-kovid politikası, Çin gelecekte yeniden açılma belirtisi göstermese bile hala ezici bir halk desteğine sahip. Öte yandan analistler, ülkenin dünyaya kapalı kalmasının ne kadar sürdürülebilir olduğunu ve mevcut durumda halk sağlığı dışında hususların olup olmadığını sorguluyor.
ÇİN SINIRLARIN ARKASINDA KALDI
Neredeyse iki yıldır Çin'deki çoğu insan, ülkenin katı sınır kısıtlamaları nedeniyle yurtdışına seyahat edemiyor. Uluslararası uçuşlar sınırlı, ülkeye girişlerdeki karantina sert ve uzun sürüyor.
Turistlerden öğrencilere kadar yabancı ziyaretçilerin girişleri Çin'de büyük ölçüde yasaklandı. Vatandaşların yanı sıra girmesine izin verilen birkaç kişi, en az 14 günlük katı karantina tedbirlerine maruz kalıyor ve bu sürenin yerel yetkililer tarafından 28 güne kadar uzatılabileceği konuşuluyor.
DIŞARI ÇIKMIYORLAR
Dünyanın yeniden açılmaya ve korona virüs ile yaşamayı öğrenmeye başladığı bu günlerde, Çin dünyanın geri kalanına göre giderek daha izole ve kararlı bir şekilde içe dönük görünüyor. Bu belirgin içe dönüş, neredeyse 22 aydır Çin'den ayrılmayan ülkenin en yüksek lideri Xi Jinping'in seyahat programında da açıkça görülüyor. Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang ve partinin üst düzey karar verici Politbüro Daimî Komitesi’ndeki diğer beş üyenin de bu süre içerisinde yurt dışı ziyaretlerini çok sık yapmadığı biliniyor.
PANDEMİDE HOŞGÖRÜSÜZLÜK ARTTI
Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, 2012 sonlarında göreve başladığından beri demokrasi, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı gibi batı değerlerinin ‘sızmasına’ karşı defalarca uyarıda bulundu. Yabancı STK'ları, kiliseleri ve Batılı ders kitapları kontrol altına alındı.
Çin Yabancı Muhabirler Kulübü'ne göre, geçtiğimiz temmuz ayında, kuzey Çin'deki ölümcül sel baskınlarını haber yapan birkaç yabancı medya kuruluşundan gazeteciler, internette ve olay yerlerinde yerel sakinler tarafından taciz edildi, BBC ve Times çalışanları ölüm tehditleri aldı.
Ağustos ayında, Çinli bir bulaşıcı hastalık uzmanı, Çin'in sonunda kovid ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini önerdiği için ‘Batılı fikirlere körü körüne tapan bir hain’ olarak adlandırıldı. Hatta bazıları onu Çin'in salgına müdahalesini sabote etmek için yabancı güçlerle gizli anlaşma yapmakla suçladı.
Bu milliyetçi duyguların ana akım görüşü ne ölçüde temsil ettiği açık olmasa da liberal eğilimli seslerin çoğunun susturuldu, Çin hükümeti de bu sesleri susturmaya büyük önem verdi. Yaşanan bu olayların pandemi sürecinde artması Çin genelinde hoşgörüsüzlüğün giderek arttığı yorumuna neden oldu.
KOVİD-19 ÖNLEMLERİ BAHANE OLDU
San Diego'daki California Üniversitesi'nden bir Çin uzmanı olan Victor Shih, salgından bu yana çoğu akademisyenin gönüllü çalışanın sınır kısıtlamaları ve karantina gereklilikleri nedeniyle Çin'e gitmeyi bıraktığını söyledi. Shih, "Bugün uygulanan ve pandemiden önce uygulanmış olan bu ağır filtre, (Çinli liderlerin) Çin'e gelip Çin halkının değerlerini kirleten istenmeyen unsurlar olarak gördüklerini elemesine yardımcı olacak. Ancak sınır yeniden açıldıktan sonra bile, Çin hükümetinin yabancı ziyaretçilerin geri dönmesine nasıl izin vereceği ve bir tür ek taramanın devam edip etmeyeceği zamanla anlaşılacak” dedi.
SIFIR KOVİD İÇİN HALK DESTEĞİ
Son zamanlarda Çinli yetkililer virüsü ortadan kaldırmak için kararlılıklarını ikiye katlıyor ve yerel alevlenmeleri engellemek için giderek daha aşırı önlemlere başvuruyor. Halk sağlığı uzmanları, Çin'in Sıfır- Kovid politikasını gevşetme konusundaki isteksizliğini özellikle son derece bulaşıcı Delta varyantı karşısında, Çin aşılarının etkinliği konusundaki belirsizliğe bağladı.
Çin hükümeti, Wuhan'daki ilk salgını kontrol altına aldığından beri, ülkenin otoriter siyasi sisteminin sözde üstünlüğünün kanıtı olarak etkili sınırlama çabalarını sürdürdü. Sıfır-Kovid'in başarısı, ABD ve diğer Batı demokrasilerinin bocalayan tepkisine karşı ideolojik ve ahlaki bir zafer olarak yorumlanıyor. Çin'de, halkın enfeksiyonlara karşı toleransı son derece düşük ve virüs korkusu hala yüksek.
ÇİN REKOR SEVİYELERE ULAŞTI
İktidardaki Komünist Parti, tek parti sisteminin Batı demokrasileri, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri üzerindeki sözde üstünlüğünün kanıtı olarak bu başarıyı yakaladığını düşünüyor. Öte yandan uzmanlar, pandeminin başlangıcından bu yana uluslararası imajının düştüğünü gören Çin için bunun siyasi bir maliyeti olabileceğini söylüyor. Pew Araştırma Servisi tarafından yürütülen anketlere göre, Çin'in olumsuz görüşleri gelişmiş dünyanın çoğu ülkeleri arasında rekor seviyelere ulaştı.
Japonya'da pandemi sürecinde bir ilk
Pandemi kaynaklı kayıplar 10 trilyon doları bulacak
Pandemi etkisi! ABD'nin bütçe açığı 2,77 trilyon dolar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:55)