E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin güçlü bir ekonomiye sahip ama ekonomik durumu da çok özel. Çin’in toplam borcu geçen yıl GSYİH değerinin yüzde 274 kadarı idi, bu yıl ise şu anda yüzde 298 civarında. Hızla artan yüksek borç dünyanın her yerinde büyümenin yavaşlamasını getirir. Bu arada tüketiciler ve de şirketler de ülke parasının devalüe olmasını beklemeye başlar. Bazı Çin ihracatçıları bile son dönemde dolar biriktirmek ve birikimlerini de yurt dışında dolar olarak saklamak girişiminde oldular. Böylece ülkeye daha az döviz girmeye başladı ve de bankaların kredi olarak verecekleri dövizlerin miktarının da azalması gündeme geldi. Bu da birçok kişi ve kurumun da devalüasyon korkusuna girmesini getirdi. Dış yatırımcılar da Çin bonolarına ve de Yuan cinsinden varlıklara pek yatırım yapmamaya başladı.
Yukarıda söylenenlerin ışığında Çin’in döviz kuru manevralarının çoğunun dolara endeksli olduğunu da görmek mümkün. Dolar zayıf ise Çin Merkez bankası yuan’ı dolara endeksliyor ve geri kalan paralara karşı yuanın değerini düşürmeye çalışıyor. Yok eğer dolar değer kazanırsa da yuan diğer paralara karşı sabit tutulup, dolara karşı da değer kaybettiriliyor. 2016 yılında dolar epey uzun süre değer kaybettiğinden yuan diğer paralara karşı değer kaybedip, dolara karşı daha fazla endeksli oldu.
Bu yıl Çin’den döviz çıkışının arttığı görülüyor. Bu durumda Çin Merkez Bankası verilerine göre yuan çok zayıfladığı için Haziran ayında Goldman Sachs hesaplarına göre 49 milyar dolar çıktı, Temmuz ayında ise çıkan dolar miktarı 55 milyar dolara yükseldi. Çin Merkez Bankası ve Beijing daha fazla Dolar çıkmaması için ve piyasada gerilim olmaması için yuan’a yavaşça değer kaybettirmeye çalışıyor.
Bu nedenle 2016 yılında yüzde 7 değer kaybeden yuanın 2017 yılında yüzde 2 değer kaybetmesi bekleniyor.
Çin yetkilileri ortalığın karışmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklar tabii. Ama örneğin Amerikan Bankası Merril Lynch az bir vakit evvel yuan’ın yeniden döviz kaçışı ile karşılaşacağı tahminini yapmıştı.Tabii bu tür tahminlerin zamanlamasını doğru bilebilmek oldukça zor.
Çin stabilitenin bozulmaması için her şeyi yapmaya hazır. Eylül ayı başında G-20 toplantısı var ve Çin parası yuanın IMF’nin resmi döviz rezervi sepetine girmesi konusu gündemde . Toplantı da, Çin’in Doğu Çin’de Hangzhou kentinde yapılacak. Bu nedenle de Çin önümüzdeki dört ayda döviz kurlarının riske girmemesi için, ABD Merkez Bankası (FED) faizleri arttırmaya yaklaştıkça da dolar değerleneceği için endişeli.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:27)