E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin harekâtı---

Çin harekâtı

Çin harekâtı
02 Nisan 2014 - 04:51 borsaningundemi.com

TÜSİAD Başkanı Yılmaz: Çin’le Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığını kapatmak için Çinli firmaların ülkemizde doğrudan yatırımını arzuluyoruz

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Çin’deki reform sürecini yakından takip ettiklerini belirterek, “Özel sektörün güçlenmesine, yabancı yatırımların pek çok sektörde ülkeye girişine izin veren ve daha liberal bir piyasa ekonomisinin oluşmasına yönelik yaşanan bu gelişmeleri memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

TÜSİAD ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ile düzenlenen “Çin’i Anlamak ve Çin ile İş Yapmak” başlıklı konferansta konuşan Yılmaz, Türkiye ile Çin arasında 2013 yılında 28 milyar doları aşan ticaret hacmi görüldüğünü ve böylece Çin’in önemli ticaret ortaklarından biri haline geldiğine işaret etti.  Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkilerde, 1’e 8’e varan dengesizlik olduğunu kaydeden Yılmaz, “Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı, Çin’le ilişkilerde temel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Çinli firmaların ülkemizde enerji, otomotiv, turizm, madencilik ve makine gibi sektörlerde doğrudan yatırım yapmalarını arzu etmekte ve böylece dengesizliğin her iki taraf açısından da yarar sağlayacak şekilde düzeltilebileceğine inanmaktayız. Türk ve Çinli şirketler arasında kurulacak ortaklıkların da bu gelişime ivme kazandıracağını düşünüyoruz” diye konuştu.  Yılmaz, Çinli yatırımcıların yurtdışında yatırım yapmalarını teşvik eden hükümet politikaları kapsamında, son birkaç yıldır Türkiye’deki yatırımlarda gözle görülür artış yaşandığına dikkati çekerek, aynı şekilde Türk firmaların da Çin’e olan ilgisinin arttığını anlattı.

Türk dericiler gelmeye başladı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türk KOBİ’lerini Çin’de birçok iş fırsatının beklediğini belirterek, “Mesele sadece fuarlara gidip mal almak şeklinde değil de hakikaten yaptıkları işin orada yapılıp yapılamayacağını görmeleri önemli. Türk KOBİ’leri Çin’e gidip orada oturmak ve Çin vatandaşı gibi davranmak kaydıyla çok başarılı işler yapabilir” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)