E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ekonomisindeki yavaşlama derinleşiyor. Uzakdoğu devindeki ekonomik gelişmelere odaklanan yatırımcılarsa endişeli.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin resesyona girip girmeyeceği konusundaki tartışmalar devam ederken Çin ise üç yıl devam eden Sıfır Kovid politikasının ekonomide yarattığı zarardan geri dönmekte zorlanıyor. Çin yönetimi ülkede temmuz ayında hem ithalat hem de ihracat rakamlarının düştüğünü açıkladı ve gerekçe olarak küresel ekonomideki zayıflamayı gösterdi.
MarketWatch’un haberinde, Washington merkezli analiz firması Monetary Policy Analytics’in Baş Ekonomisti Derek Tang, “Çin dünyanın geri kalanından daha geç bir yeniden açılma sürecinden geçiyor. Dolayısıyla ülkenin toparlanmasının daha hızlığı olacağına dair umutlar gerçekleşmedi. Diğer ülkeler de kendi büyümelerini desteklemek için Çin’in toparlanmasına güveniyordu. Zira ülke son on yılda ekonomide talebin önemli bir itici gücü oldu. Ancak artık daha az bir momentuma sahipler” ifadelerine yer verdi.
Çin’in büyüme raporu XM Kıdemli Yatırım Analisti Marios Hadjikyriacos’a göre ‘endişe verici’ nitelikte. Hadjikyriacos raporun yatırımcıların beklentilerini düşürmek için ABD devlet tahvilleri ve dolara dönmeleri için yeterli olabileceğini söyledi. Çin büyüme rakamlarının etkileri ABD borsalarında da hissedildi. Salı günü Dow Jones Endeksi 160 puan düşüşle %0,5 ekside kapandı. Petrol vadelileri de Çin’deki gelişmelerin ardından düşüşe geçse de kayıpları telafi etmeyi başardı.
Baş ekonomist Tang MW röportajında, “ABD ekonomisinin motorundaki tüm silindirler çalışıyor. Bu yüzden yurtdışına bakmak için muhtemelen daha az aciliyet var” dedi. Baş ekonomist Çin ekonomisinin yavaşlamasının ülkedeki büyük çaplı enerji ithalatı göz önüne alındığında enerji sektörü için kötü bir gelişme olduğunu, ancak ABD enflasyonu için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
Güney Kıbrıs merkezli çoklu varlıklar komisyonculuk firması XM’den Hadjikyriacos, diğer tüm değişkenlerin yanı sıra Çin’in üretim ve gayrimenkul sektörlerinde ikili bir krizle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Kıdemli yatırım analisti salı günü paylaştığı notta Çin’in son ticaret verilerinin ülke ekonomisinin güç kaybettiğine dair hem yerel hem de uluslararası talep için uyarı sinyalleri paylaştığını söyledi.
Hadjikyriacos, yatırımcıların Çin’le ilişkili varlıkları bırakmasıyla petrol fiyatlarının ve Hong Kong hisselerinin en büyük darbeyi aldığını söyledi. Analiste göre ihracatı için Çin’deki talebe ihtiyaç duyan Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin para birimleri de aynı derecede hasar gördü.
Dow Jones verilerine göre Hong Kong’un Hang Seng Endeksi geçtiğimiz gün son bir haftanın en kötü seansını geçti ve %1,8’lik düşüşle kapandı. Endeks yeni günde ise kayıpların bir kısmını telafi ederek %0,32 yükseldi.
ABD borsaları ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ülkedeki küçük ve orta ölçekli bankaların kredi notunu düşürmesini ve alt büyük kurumu inceleme altına alması kararı hissedildi. Yine de genel olarak daha kötümser makroekonomik zemine asıl katkıda bulunan Çin’in ekonomik verileriydi.
Société Générale’in ABD Faiz Stratejileri Başkanı Subadra Rajappa, “Çin’deki hem ithalat hem ihracat tarafından gelen veriler hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Bu büyük düşüş Çin’deki büyüme için zayıf bir işarettir ve ABD’de ikinci dereceden etkilere neden olacaktır. Önümüzdeki çeyreklerde ABD’de potansiyel bir yavaşlama bekliyoruz. ABD’deki veriler nispeten güçlü görünse de yatırımıların küresel büyümedeki yavaşlama beklentilerini göz artı etmemesi gerekir ” açıklamasında bulundu.
ABD'den Çin'e bir yatırım darbesi daha
Asya borsaları Çin etkisiyle karışık seyrediyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:50)