E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇin bankalarında dolar patlaması endişe veriyor---

Çin bankalarında dolar patlaması endişe veriyor

Çin bankalarında dolar patlaması endişe veriyor
02 Haziran 2021 - 10:40 borsaningundemi.com

Çin’in bankalarının dolar mevduatlarındaki artış bankalar için kredi konusunda sıkıntılar yaratırken, yatırımcılar resmi makamların yükselen yuanı kontrol altına alma çabalarının risk altında olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin bankalarında mevduat hesaplarında bulunan dolar miktarı o kadar artış gösterdi ki, bankalar para biriminde kredi verme konusunda güçlükler yaşıyor. Yatırımcılar ise bu durumun resmi makamların hızla yükselen yuanı kontrol altına alma çabalarının karşısında risk oluşturduğunu ifade ediyor. Çin’in bankalarında yabancı nakit mevduatları nisan ayında ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıktı.

Bunun nedeni ise yükselen ihracat hacmi ve yatırım akışları oldu. Daha önce 2017 yılında benzer bir yükseliş görülmüş, ardından ise dolarda sert bir satış dalgasının yaşanması, 2018 yılının ilk dönemlerinde yuan rallisini tetiklemişti. Bu dönemde çok daha büyük miktarlara ulaşan dolar mevduatlarının da benzer bir risk oluşturduğu düşünülüyor ve bu durum politika yapıcıların yuanı ihracatçılar ve nakdin sahibi yabancı yatırımcıların hamlelerine karşı dirençli hale getirme çabalarını risk altında bırakıyor.

UBS’in Asya Para Birimi Stratejisti Rohit Arora yuanın özellikle 6,25 ya da 6,20 seviyelerine ulaşması durumunda, “bu durum görüşümüze göre doların aşağı yönlü trendinin devam etmesi halinde savunmasızlık yaratabilir” dedi. Açıklamasının devamında, “bu seviyelerde bir kırılmanın piyasaların yapısını etkileyebilecek kapasitede olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Bunun nedeni ise bahsi geçen seviyelerin yuan’ın 2018 yılındaki zirvesini ve 2015 yılında devalüasyon öncesi zirvesini temsil ediyor olması. Bu seviyeler özellikle de yerel kurumlarda bir satış dalgasını tetikliyor. Çin yetkililerinin yoğun denetimi altında olan yuan son üç yılın en yüksek seviyelerine ulaştı ve yakın zamanda 6,4 seviyesinde önemli bir direnç seviyesinde ralli yaşadı.

Reuters’ın haberine göre, bu hızlı yükselişin mevduatların hızla yuana çevrilmesine neden olmasından endişelenen Çin Halk Bankası’ndan yapılan açıklamada haziran ayı ortalarından itibaren bankaların dolar birikimini teşvik etmemek adına daha fazla rezerv ayırması gerektiği söylendi.

Devlet engeli

Merkez bankasının duruşu, banka kenarda beklemeyi tercih ederken yükselen bir trende karşılık verme eğilimine işaret etti. 2017 yılından bu yana Çin Halk Bankası yuanı büyük oranda piyasa güçlerine bırakmış ve para birimi rezervlerini 3 trilyon dolar sınırının hemen üzerinde tutmuştu. Ancak perde arkasında devlet bankası ve özel sektör müdahalesi gerçekleşmişti.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre nisan ayına kadar geçen 16 ayda dolar mevduatları 242,2 milyar dolar yükseliş gösterdi. Bu rakam ise gayrisafi yurtiçi hasılanın %1,8’ine denk oldu ve Çin’in tahvil piyasasına gelen yatırımlardan daha yüksek hale geldi. O dönemde bu rakam ise 220 milyar dolardı. Pandemi döneminde ülkenin ticaret fazlası giderek yükseldi ve bankacılık sistemi müşteriler için 254 milyar doları yuana çevirdi.

Buna rağmen Çin Halk Bankası bu süreç boyunca finansal sistemden yalnızca 90,2 milyar dolar tahliye etti. HSBC’nin Küresel Döviz Kuru Stratejisti Paul Mackel, “özel sektör aşırı yüksek dolar likiditesini idare etme konusunda merkez bankasını geride bıraktı” dedi. Bu durum aynı zamanda özel sektörün yuanın zirvesinin yakınında olduğu görüşünü yansıtıyor olabilir. Aynı zamanda özel sektör temettü ödemeleri ya da yurt dışı yatırımları gibi gelecekteki ödemelere de hazırlanıyor olabilir.

Baskı

Çin dünyanın en büyük cari hesap fazlasını veriyor ve hükümet verileri dolar mevduatlarının yarısının ihracat talepleri nedeniyle yükselen yerel şirketlerde olduğuna işaret ediyor. Aynı yüksek performans ise küresel sermayeyi de çekti ve pandeminin ardından gelen toparlanmayla birlikte hisse piyasasına akış başladı.

Aynı zamanda politikalar sıkılaşmaya başladığı için diğer büyük ekonomilerden daha yüksek getiri sağlayan kredi piyasalarına da büyük yatırımlar yöneldi. Yine de bu faktörler nakit artışının direncine yönelik bir garanti sağlamıyor. Dahası bu yıl %11 düşüş gösteren dolar/yuan kurundaki değişimler korkuyla izleniyor. Birçok yatırımcı dolarda daha fazla düşüş ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

UBS’ten Arora ve HSBC’den Mackel 6,25’lik bir düşüşün mümkün olduğunu düşünüyor. Ancak Arora yıl sonunda 6,38 seviyelerinde toparlanmanın geleceğini öngörürken, Mackel 2021 sonunda bu rakamın 6,60 seviyesinde olacağını düşünüyor. Birçok kişi aynı zamanda merkez bankasının daha fazla yükselişi tolere etmeyeceğini ve ralliyi sakinleştireceğini düşünüyor.

Bu hedefe ise dolar likiditesini sınırlayarak ya da bankaların rezerv oranlarını yükselerek ulaşabilir. Offshore bankacılık kaynakları, yeni dolar kredilerine yönelik taleplerin oldukça düşük faiz oranlarına rağmen kötü durumda olduğunu söyledi. Veriler de aralık ayında mevduat miktarının kredileri aştığını gösterdi. Bank of America Kuzey Asya Piyasaları Başkanı Patrick Law, “bunun geçtiğimiz birkaç yılda gösterdiği değişim dikkat çekici” dedi.

Açıklamasının devamında, “geçtiğimiz yıl son on yıldan fazladır ilk kez yabancı para kredilerinden daha yüksek yabancı para mevduatları görüldü ve bu dengesizlik 2021’de arttı” ifadesini kullandı. Küresel yatırımcılar ise temkinli yaklaşıyor. Nomura’nın Döviz Yatırımları Başkanı Stuart Oakley, “baskının varlığı şüphe götürmüyor” dedi. Açıklamasının devamında, “ülkede biriken oldukça fazla dolar var” ifadesini kullandı.

Borsa İstanbul'da kur etkisi

 

Kurlardaki yükseliş borsanın seyrinde etkili olacak

 

Altın fiyatları tahvil ile geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN02 Haziran 2021 12:20

    ÇİN FAZLA DOLARDAN YAKINIYOR BİZDE DOLARA HASRETİZ DOLAR BULAMADIĞIMIZDAN DOLAR YÜKSELİYOR ,O FAZLALIKLARI BİZİM BANKALARA TRANSFER EDİĞNDE ŞU PİSLİK DOLAR DOLMASIN DÜŞSÜN