E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çin, güneybatı eyaleti Siçuan'da doğalgaz rezervi bulma umuduyla Dünya'ya 10 bin metre derinliğinde yeni bir delik açıyor.
Bu, Çin'in batısındaki Sincan eyaletinde 30 Mayıs'ta açılmaya başlanan ve Asya'nın en derin kuyusu olduğu öne sürülen, petrol zengini Tarım Havzası bölgesinde yer alan ilk projenin ardından Çin'in ikinci ultra derin kuyusu olacak.
Çin'in en büyük petrol ve gaz üreticisi ve dağıtıcısı PetroChina Southwest Oil and Gasfield Company, perşembe günü Siçuan eyaletinde Şendi Çuanke-1 Kuyusu adı verilen yeni sondaj kuyusunu açmaya başladı.
China Electric Power News haber kuruluşuna göre Çuanke-1 keşfi, Çin'in "ülkenin gelecekteki bilimsel araştırmalarına ve petrol ve doğalgaz kaynaklarının geliştirilmesine önemli bir temel ve destek sağlamak" amacıyla yürüttüğü daha geniş kapsamlı altyapı projesinin bir parçası olan Derin Dünya sondaj projesinin son derece önemli bir bileşeni.
Başarılı olması halinde gaz rezervi bulma projesi, jeopolitik çatışmalar, kıtlıklar ve fiyat dalgalanmaları nedeniyle son yıllarda ülke için büyük bir zorluk teşkil eden enerji güvenliğini artıracak.
Çin halihazırda dünyanın en büyük 4. doğalgaz üreticisi ve ülkenin gaz ihracatı şu anda petrol ihracatını aşıyor. Çin, Şi Cinping'in mevcut 5 yıllık planı kapsamında 2025'e kadar enerji ihtiyacını yurt içinden karşılamayı hedefliyor.
Baharatlı mutfağı, nefes kesici dağ manzaraları ve pandalarıyla ünlü güneydoğu eyaleti Siçuan, Çin'in en büyük şeyl rezervlerinden bazılarına da sahip.
Çin doğalgazda en büyük 2. ithalatçı oldu
Fakat devlete ait petrol devleri, engebeli arazisindeki ve girift yeraltı jeolojisindeki karmaşıklıklar nedeniyle bölgenin potansiyelini tam olarak kullanmakta zorluklarla karşılaşıyor.
Projenin müdür yardımcısı Ding Wei, bu girişimin Dünya'nın derinliklerinden jeolojik bilgi edinmek ve Çin'de birinci sınıf uluslararası teknik ekip oluşturmak açısından kritik önem taşıdığını söyledi.
China Electric Power News'e göre Ding, "10 bin metre derinliği keşif projesi, Ay'da keşif projesiyle karşılaştırılabilecek kadar 'büyük bir ulusal proje'" dedi.
Ding, mühendislerin yeraltı koşulları ve uzak arazi nedeniyle sondaj kuyusunun açılması sırasında "birinci sınıf zorluklar" yaşayacağını kabul etti.
China National Petroleum Corporation mayısta, Sincan'da 11 bin 100 metre derinlikte Asya'nın en derin kuyusunu açmaya başladığını açıklamıştı. Proje, gezegenin yüzeyin altındaki derin bölgelerini inceleme çabası olarak adlandırılmıştı.
Rusya'nın kuzeybatısında yer alan ve 12 bin 262 m derinliğe ulaşan Kola Derin Sondajı, dünyanın en derin insan yapımı kuyusu unvanını elinde bulunduruyor. (Independent Türkçe)
ABD: Çin Dışişleri Bakanı hakkında bilgimiz yok
Metal fiyatlarında 'Çin' düşüşü
Çinli şirketler Afganistan'daki lityum rezervlerini gözüne kestirdi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:45)