E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÇimentoda yüksek kâr---

Çimentoda yüksek kâr

Çimentoda yüksek kâr
01 Kasım 2012 - 17:55 borsaningundemi.com

Fortune Türkiye 500 sıralamasında satış kârlılığı en yüksek 50 şirketten altısı çimento şirketi

Mardin, Ünye, Adana, Denizli, ÇimSa ve Konya Çimento, geçen yıl yüzde 19,4- 41 arası satış kârlılığı yakalayarak bu rasyoda Fortune 500 performans listesine girmeyi başardı. Bu performans, küresel ekonomik krizle daralan Avrupa pazarı, Arap Baharı’nın yarattığı kaosla düşen ihracat ve enerji fiyatlarındaki artışla yükselen girdi maliyetleri düşünüldüğünde dikkat çekici. Mardin, Ünye ve Adana Çimento’nun da içinde olduğu OYAK Çimento ve Otomotiv Grubu Yönetim Kurulları Başkanı Celal Çağlar, satış kârlılığındaki bu yüksek oranı, 2011’deki iç talep canlılığıyla birlikte daha az nakliye giderinin doğmasına, tüm makine ekipmanının verimli şekilde çalışması için sürekli çalışmaya, alternatif yakıtlar, katkılı çimentonun tutundurulması ve atık ısıdan enerji elde edilmesi gibi nedenlerle açıklıyor.
“Kârlılıklarda, iç pazar ile birlikte şirketlerin tasarruf önlemleri de etkili olabilir” diyen TÇMA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü; “Şu anda ana maliyet kalemlerinde bir iyileşme değil aksine sıkıntı yaşıyoruz; sınai maliyetlerimizin yüzde 70’i enerjiye harcanıyor” diye ekliyor. Enerji fiyatlarında geçen yıl ekimden başlayarak yüzde 20’nin üzerinde bir artış söz konusu. Ve o artış bu sene ilk çeyrekte de devam etti. 2011 yılı boyunca sektörün ana yakıtı olan petrokok fiyatları yüksek kalırken 2010’da 125 dolar olan ton fiyatlar 2011 yılını 150 doların üzerinde tamamladı. Elektrik fiyatlarındaki artışın etkisinin de bu yıl daha net görülmesi bekleniyor. Çünkü hem geçen yıl yapılan hem de bu yıl birinci çeyrekte yapılan zammın etkisi tam olarak yaşanacak. “Kömür ve petrokok fiyatlarında da tablo çok olumlu değil” diyen Güçlü şunu ekliyor; “Maliyetler açısından kârlılığımızla ilgili bazı risklerle karşı karşıya kalıyoruz ve 2012’de kalacağımız da açık.”
SEKTÖRÜ İÇ PAZAR KURTARDI
Avrupa Çimento Birliği 2011 yılı Faaliyet Raporu’na göre çimento sektörünün yurt içi satışları geçen yıl yüzde 9,5 büyüdü. İhracatta ise 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 26,5 düşüş yaşanırken yüzde 90 kapasite kullanımı ile 63 milyon tonun üzerine üretim yapan sektör bunun ancak yüzde 17,5’ini ihraç edebildi.
Türkiye çimento üretimi yıllar itibariyle yükselen bir grafik izlerken 2010’da dikkat çekici bir büyüme görülüyor. Sektörün 2009’da kapasite artırımına gittiğini belirten İntegral Menkul Değerler Çimento Analisti Yeliz Karabulut’a göre “bunun olumlu sonuçlarını 2010-2011’de almaya başladık.” Sektörde son dönemde gerçekleşen pek çok yeni yatırımla ihtiyaç olan 50 milyon tonlar seviyesinin üzerine çıkılarak kapasite 80 milyon tona ulaştı. Kapasitedeki bu artış dış pazar hacmi nedeniyle de genişlerken 2011’de dış pazar daraldı. Türkiye’nin ihracatı 2004’lere kadar Batı Avrupa ülkelerine; Akdeniz Çanağı’na doğruyken daha sonra Irak, Suriye, Kuzey Afrika pazarlarının gelişmesi ve Rusya’nın devreye girmesi ile ihracatta önemli bir oyuncu haline geldik. Fakat Ortadoğu’nun içinde bulunduğu karışıklık çimentoya olan talebi de etkiledi. 2010 yılında en çok ihracat yapılan ülkelerden, 2011’de Irak’ta yüzde 18, Suriye’de yüzde 22, Mısır’da yüzde 59, Libya’da yüzde 87 oranında gerileme yaşandı. Karabulut, “Neyse ki iç yatırımda, talepte ciddi bir patlama oldu” diyor.
Aşkale Çimento Genel Müdürü Nihat Kılıç; “Türkiye’nin önündeki fırsat, hala açılmadığımız Kuzey ülkeleri… Buralardan faydalanacağız’’ diyerek gelecek planlarını özetliyor. Karabulut ise kentsel dönüşüm, Mütekabiliyet Yasası ve 2B Yasası’nın sektörü ciddi anlamda etkileyeceğini ve yüzde 9 civarında büyüme beklediğini söylüyor.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMA) Eski Başkanı ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan İğnebekçili, yüksek kapasite kullanımının yarattığı katma değerle daha uygun bir fiyat politikası izleyebilen şirketlerin dış pazarlarda rekabet avantajı elde edeceklerini, bunun sonucunda da iyi performans sergileyeceklerini söylüyor.
Şu sıralar Batı Afrika’ya ve 2014 Soçi Olimpiyat yatırımlarını tamamlamaya çalışan Rusya pazarına gözünü diken sektörü 2013’te yine iç piyasanın dinamize etmesi olası fakat kapasitedeki bu artışa rağmen Ortadoğu ülkelerinde istikrar sağlanamazsa geçen yılki kârlılıkları tekrar yakalamak hayal olabilir.
2011 YILINDA ÇİMENTO SEKTÖRÜ
YURT İÇİ SATIŞ ARTIŞI: % 9,5
İHRACATTAKİ GERİLEME: % 26,5
İHRACATTA İLK 5 ÜLKE: Irak 2,5 milyon ton, Suriye 2 milyon ton, Rusya 1 milyon ton, Mısır 766 bin ton, Nijerya 706 bin ton
Tuğba İskefli/Fortune

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)