E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiÇimento sektöründe yüksek temettü ödemesi---

Çimento sektöründe yüksek temettü ödemesi

Çimento sektöründe yüksek temettü ödemesi
16 Aralık 2014 - 17:20 borsaningundemi.com

İş Yatırım, sektör raporunda çimento sektörünü ele alarak öne çıkan hisseleri belirledi

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporu:

''2014 çimento sektörü için çok iyi bir yıldı. Olumlu hava koşulları, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sayesinde Türkiye genelinde inşaat çalışmaları hızlandı. Yılın ilk dokuz ayında çimento sektörünün net satışları bir önceki yılın %18 üzerindeydi. Buna ek olarak FAVÖK marjı da sektör genelinde 6 puan iyileşti. Marjlardaki iyileşmenin temel nedenleri 1) çimento fiyatlarındaki %10-15 artış 2) elektrik ve petrokok fiyatların yatay seyretmesi 3) kapasite kullanım oranlarındaki artışla ünite başına düşen sabit giderlerdeki düşüş olarak sıralanabilir.

Haziran 2015’de planlanan genel seçimler inşaat sektörünü canlı tutacaktır. Altyapıya yönelik kamu harcamalarının Haziran 2015’de planlanan genel seçimlerle hızlanmasını bekliyoruz. Hükümet, 3.Havalimanı, Avrasya Tüneli, Kentsel Dönüşüm, 3.Köprü ve Kanal İstanbul gibi mega projeleri hayata geçirmekte kararlı. Mart ayındaki yerel, Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilk sekiz aydaki inşaat büyümesinin %6,5’e ulaştığı göz önünde bulundurulursa 2015 ilk yarıyılın da canlı geçmesi olası.

2015 ve 2016 yıllarında çimento satışlarında sırasıyla %3,5 ve %4,5 büyüme bekliyoruz. Yapmış olduğumuz hesaplara göre sadece Kentsel Dönüşüm bile çimento talebini canlı tutmaya yeterli. 15-20 yıllık bir süreçte 6,5 milyon konutun yeniden inşasını hedefleyen Kentsel Dönüşüm’ün toplamda 200 milyon ton çimento talebi yaratması söz konusu. Dönüşümün 15 yılda tamamlanacağını varsayarsak yıllık 13 milyon tonluk ek bir talep yaratarak normal çimento tüketimini %20 kadar yukarı taşıyacaktır.

Marmara Bölgesi hala en canlı ve korunaklı pazar. Avrasya Tüneli, 3.Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin hepsi Marmara bölgesinde yer alıyor. Buna ek olarak Kentsel Dönüşüm Projesi’ne tabi konutların da %30’u Marmara Bölgesi’nde. Yoğun inşaat faaliyetlerinin sonucu olarak bölgedeki çimento tesisleri %99 kapasite kullanma oranıyla faaliyet göstermekte. Marmara Bölgesi’nde ciddi bir ek kapasite beklentisi olmadığı için, gelecek dönemlerde de sınırlı arzın çimento fiyatlarını desteklemesini bekliyoruz. Takibimizdeki şirketlerden Akçansa ve Bolu Çimento’nun Marmara Bölgesi’ndeki canlı piyasa koşullarından olumlu etkilenmeye devam etmelerini bekliyoruz.

Ek kapasite Akdeniz pazarına zarar verebilir. Sönmez ve Eren Holding, bölgedeki mevcut 17 milyon ton klinker kapasitesine ek olarak, sırasıyla 2014 son çeyreği ve 2015 ikinci çeyreğinde hizmete girecek şekilde, gene sırasıyla 1,5 milyon ton ve 3,5 milyon tonluk kapasiteyi devreye alması bekleniyor. Çimsa ve Adana Çimento bölgede önemli pazar payı olan şirketlerden. Tahminlerimizde, Akdeniz Bölgesi’ndeki şirketlerin klinker kapasiteleri oranında yerel pazarı bölüşmelerini öngörüyoruz. Diğer taraftan artan rekabet sonrası oluşabilecek fiyat savaşı riski tahminlerimize dahil değil. Sonuç olarak, mevcut oyuncuların fazla ek kapasite sonrasında pazar payı kaybetmeleri öngörülmekte.

Çimento şirketleri gelirlerinin %60-90’ını nakit temettü olarak dağıtıyor. Takibimizdeki şirketler 2016 yılı için ortalama %7,7 temettü getirisi sunmaktadır. Bu oranlardan en yükseği %10 temettü getirisi ile Adana Çimento’dur. Ankara yatırımı nedeniyle 2013 yılı karından temettü dağıtmayan Bolu Çimento dışında şirketlerde yüksek temettü ödemelerinin devam etmesini bekliyoruz.

Haziran 2014’de önerdiğimiz hisseler sektörde en yüksek getiriyi sağladı. 17 Haziran 2014 tarihli sektör raporumuzda en çok önerdiğimiz Bolu ve Adana (A) piyasayı sırasıyla %46 ve %26 yendi. Şu anki seviyelerden Adana (A)’nın değerine ulaştığını fakat Bolu’nun hala yükselme potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. 2015’de öne çıkan hisseler Akçansa ve Bolu Çimento olurken, portföyden çıkarılmasını önerdiğimiz hisseler Adana (A) ve Mardin Çimento.

Riskler...Global likidite sıkışıklığının faizlerin yükselmesiyle hem konut talebinin hem de büyük altyapı projelerinin finansmanlarının olumsuz etkilemesi çimento sektörü için risk oluşturmaktadır. Merkez Bankası’nın verisine göre konut kredisi faizleri şu anda %0,92 seviyelerinde seyretmekte.

Değerlemeye ilişkin değişiklikler...2014 ve 2015 yılları için petrokok fiyatı öngörülerimizi sırasıyla 96 ve 95 dolar/ton’a düşürdük. Sonraki yıllarda ise petrokok fiyatlarının dolar bazında %1 artacağını öngördük. Diğer taraftan TL elektrik fiyatlarında 2015 yılında 8% ve 2016’da %4 artış öngördük. Diğer giderlerin fiyatlarının ise genel enflasyona paralel artmasını bekliyoruz. Bunlara ek olarak risksiz faiz oranı varsayımımızı aşağı çektik. 2014-2013 yılları arasında risksiz faiz oranı varsayımlarımızın ortalaması %8,4.’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • takipçi18 Aralık 2014 10:46

    çimento hissesi alacaksanız şirketin karlılığını ve bilançolarını mutlaka inceleyin.zararda olan bir şirket hisselerini almanın mantığını siz kurun.zararda olan bir şirket hisseleri çıkıyorsa üç kağıt yani maniplasyon vardır.kimse size kuruş kazndırmaz.

  • Note16 Aralık 2014 20:43

    Hep çimentomu .Yünsa 'nın fiyatına göre geçen yıl verdiği yüksek nakit temettüye bakın sonra raporlarla milletin kafasını karıştırmayın.

  • hasan16 Aralık 2014 20:07

    egeen en kralı