E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÇimento kurudu---

Çimento kurudu

Çimento kurudu
02 Mart 2012 - 00:25 borsaningundemi.com

Önce Arap baharı Suriye ve Kuzey Afrika pazarını vurdu. Sonra kar yolları kapattı, Anadolu pazarı durdu.

Maliyetler yükseldi, büyük projeler yavaşladı. Çimentocular, son dönemin en zor yılını iç pazarı güçlendirerek aşmaya çalışıyor.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan karışıklıklar, Türkiye'nin en büyük çimento ihracat pazarı olan Irak'tan İran'a çimento gelmesinin yarattığı darboğaz ve Türkiye'den 2,5 milyon ton çimento talebinde bulunan Suriye pazarının durmuş olması nedeniyle 2011 yılında ihracatta daralma bekleyen çimento sektöründe, sıkıntının iç talep ile aşılması hedefleniyor.
Rusya'nın 2008 yılından sonra tekrar Türkiye'den çimento talebinde bulunmaya başlaması olumlu bir gelişme olarak nitelendirilirken, Avrupa pazarındaki daralma da göz önünde bulundurulduğunda, ileriki yıllarda Türkiye'nin ihracatta eski seviyelerini yakalamasının mümkün görülmediği ifade ediliyor.
Yurtdışında yaşanan olumsuz gelişmelerinin akabinde Tüm Anadolu'da yaşanan yoğun kar yağışları nedeniyle çimento satışlarında Ocak ve Şubat aylarında büyük oranlı düşüşler meydana geldiği kaydedildi.
Borsada işlem gören Adana, Mardin, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento Şirketleri'nin 2011 yılında 10.5 milyon ton satış yapan tek çimento grubu, bünyesinde 5 çimento, 1 beton, 1 entegre kağıt ve torba üretim tesisi ile dış ticaret şirketini barındıran OYAK Çimento Grubu şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, Ocak ve Şubat aylarının kötü geçen kış koşulları nedeniyle sektör açısından en kötü geçen iki ay olduğunu kaydetti. Tüm sektörlerde ciddi yavaşlamalar görüldüğünü bildiren Çağlar, sektörde geçen seneye oranla yüzde 50 düşüş olduğunu belirtti.
Avrupa'daki krizin kolay sonlanmayacağı düşüncesinde olduğunu ifade eden Çağlar, 2012'de Suriye pazarının açılmasını beklemediğini bildirdi. Çağlar, Adana Çimento'nun Suriye'den direkt etkilenirken, Mardin Çimento'nun dolaylı etkilendiğini belirtti.
İhracat pazarlarından Libya ve Suriye'nin tamamen durması ve Irak'ta İran çimentosu tehdidinin 2012 yılında da ihracat açısından sorun olacağı görüşünde olduğunu belirten Çağlar, Rusya'da projelerin hızlanmasının sektörün önemli ihracat umudu olduğunu söyledi.
''KARAMSAR DEĞİLİM''
Her şeye rağmen 2012 için karamsar olmadığını ifade eden Çağlar, çimento sektöründe 2012'de satışlarda yüzde 10'a yakın artış beklediğini fakat hesaplarını yüzde 5 büyüme oranı üzerinden yaptığını ifade etti.
İnsanların konut ihtiyacının her daim olduğunu bildiren Çağlar, altyapı yatırımlarında büyük potansiyel olduğunu belirtti. Köprüsünden, otoyoluna, barajından, sulama kanallarına kadar yapılması gereken çok iş olduğunu kaydeden Çağlar, ileriki 10 sene için Türkiye'den oldukça ümitli olduğunu söyledi.
Çağlar, 2012 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2 ile 4 arasında büyümesi beklenirken inşaattaki büyümenin yüzde 7 - 8' lerde olması gerektiğini, aksinin inşaat sektöründe ciddi bir problem yaratacağını, inşaattaki büyümenin sürdürülebilir olması için ekonomik büyümeyle inşaat arasında artı bir farkın olması gerektiğini belirtti.
2012'de konut talebinde sınırlı artış olacağını, ofis yatırımları ve AVM talebinin artacağını dile getiren Çağlar, konut kredisi faizlerinin yüzde 0.80'lerden yüzde 1.20'lere çıkmasının alım gücünü yüzde 15-20 gibi geri çektiğini fakat yabancıya mülk satışının çıkmasının bu açığı kapatacağını belirtti.
İnşaat sektöründeki beklentiler ve açıklanan alt yapı yatırımları sebebi ile 2012 yılına dair iyimser olduğunu bildiren Çağlar, kentsel dönüşümün önünü açacak yasaların çıkması ve yabancılara gayrimenkul satışını engelleyen mütekabiliyet ilkesinin değiştirilmesi ile gayrimenkul sektörünün 2012’nin 3. çeyreğinden sonra rahatlama sürecine girmesini beklediğini iletti. Bunun yanısıra 3. Köprü, Kanal İstanbul, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Gebze – Organgazi – İzmir Otoyolu, Karadeniz ve Akdenizi birbirine bağlayacak 18 otoyolun yapımı, İstanbul’da Marmaray ve Metrobüs bağlantı noktalarının sayısının artırılması, Anadolu yakasında 2. Metro çalışmaları, Esenboğa Raylı sistem, GAP Bölgesi yatırımları, Akdeniz Oyunları, barajlar, havaalanları gibi projelerin hız kesmeyeceğini düşündüklerini ve 2012 yılında çimento sektöründe bu gelişmeler paralelinde yüzde 5 civarı iç pazar büyümesi olacağını tahmin ettiğini söyledi.the lira

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)