E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cumhurbaşkanlığı kabinesinin ikinci yüz gün hedefleri arasında Kanal İstanbul’a ilişkin çalışmalara da yer verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının söz konusu dönemde atacağı 39 başlıkta Kanal İstanbul’u yakından ilgilendiren imar planları dikkat çekti. Bakanlık, tüm Türkiye’nin merakla beklediği çılgın projenin portresini ortaya koymaya hazırlanıyor. Projenin çevresindeki nüfus yoğunluğu, gelişme yönü, ulaşım sistemleri gibi gelecekteki durumu ortaya koyan 1/5000 olarak bilinen nazım imar planı ile 1/1000 olarak bilinen uygulama imar planları onaya sunulacak hale gelecek.
GÜNLÜK 1 MİLYON M3 GAZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da 19 hedef belirledi. Bakanlık, kamu kaynaklı günlük doğalgaz üretimini yüzde 18 oranında artırarak 1 milyon metreküpe çıkarılmasını sağlayacak. Akdeniz’de hidrokarbon aramaları kapsamında 3D sismik verilerin toplanması tamamlanacak. Yerli kömür üretiminde tüvenan linyit üretimi yüzde 9 artırılarak 7 milyon tona, tüvenan taşkömürü üretimi yüzde 7 artırılarak 427 bin tona yükseltilmesi sağlanacak. Ayrıca 4 adet sahanın da özel sektöre devri tamamlanacak. Bin maden sahasının ekonomiye kazandırılması için ihale hazırlıkları tamamlanacak.
KDV İADESİNİN YARISI 10 GÜNDE
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 11 başlıkta gerçekleştireceği icraatlarının başında piyasalarda ciddi sıkıntılara neden olan KDV iade sisteminde önemli bir adım atacak. Bu kapsamda yeminli mali müşavir raporu ile nakden talep edilebilen KDV iade tutarlarının yüzde 50’sinin 10 iş günü içinde gerçekleştirilebilmesine ilişkin sistem kurulacak. Finansal istikrarın güçlendirilmesi ve finansal sektörün sağlıklı gelişimi amacıyla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) kurulacak. Genç girişimcilerin geliştirdiği projelere kaynak sağlayacak ‘kitle fonlaması’ düzenlemesi de yürürlüğe girecek.
GEBZE-HAYDARPAŞA HATTI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 35 başlıkta gerçekleştireceği icraatlarının başında Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının işletmeye alınması var. Yine İstanbul-İzmir, Kuzey Marmara (YİD) otoyollarında 73 km otoyol yapılarak otoyol ağı 2 bin 815 km’ye ulaştırılacak. Toplam 246 km olan Aydın-Denizli-Burdur Otoyolu (Aydın-Denizli kesimi) (154 km) ile Mersin (Çeşmeli)-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolunun (92 km) yap-işlet-devret yöntemiyle ihalesi yapılacak.
DAHİLERE ÇAĞRI YAPILACAK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 36 başlıktaki eylem planlarının başında sanayi sitelerinin tamamlanıp, esnaf ve zanaatkarlara teslim edilmesi geliyor. Bu kapsamda bakanlık kredisi ile desteklenen Giresun 2, Ankara Dökümcüler sitesi, Bayburt, Çankırı Çerkeş, Çorum Osmancık olmak üzere 5 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin altyapısı tamamlanarak yatırımcının hizmetine sunulacak. Yine Karaman, Rize Pazar, Hakkari Şemdinli de 4 adet Sanayi Sitesi (SS) projesi tamamlanacak. Yurda dönüş seferberliği kapsamında Uluslararası Lider Araştırmacı Programı ilk çağrısı yapılacak.
KOLAYLAŞTIRICI ÖNLEMLER
Ticaret Bakanlığı’nın 16 başlıktaki hedeflerinin başında ticareti kolaylaştırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi geliyor. Bu kapsamda Serbest Bölgeler Bilgi Sistemi (SEBİS) 8 serbest bölgede devreye alınacak. Liman ve Karasuları Yeni Denetim Standartları hayata geçirilecek. Gümrük Tarife Arama Programı (TARA) uygulamaya alınacak. Modernizasyonu tamamlanarak yenilenen 3 gümrük kapısı hizmete açılacak ve bir gümrük kapısının da modernizasyonu başlatılacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İstanbul savunması için bir kanal açılması yerinde olur. Tabi İstanbul'dan kaçmak isteyenler olursa dur demek için de bir nokta. İleride İstanbul bağımsız bir şehir devleri olup da dünya buradan idare edilir ise de şaşırmam. Bu arada ev yapıldığı kadar iş yeri de açılması gerekir, yoksa sistem göçer. İstanbul için teknoloji, yüksek öğretim, sağlık, kongre turizmi, toptan ticaret ve global şirketler için yönetim merkezi rolü ele alınmalı. Kanal yapılacak alanda az da olsa tarım var ama o alanlar spor ve yaşam için yeşil alan olarak bırakılmalı. Yap İşlet Devret olarak Katar veya Çinliler talip olur kendi cebimizden yapacak isek çok zor enflasyon hortlar.
Dünyanın sekizinci harikası olacak. Hayırlı olsun inşallah
millet açlık sınırında yaşarken ülke borç batağındayken neden ısrarla bu konu üzerinde duruyorlar anlamıyorum. o kadar batağa sağlanmışlarki birilere rant açma mecburiyetiyle istanbulu talan ediyorlar.
Çünkü insanlıktan anlamayanlar insan hâlinden anlamazlar....
istanbula ihanet etmeye devam.
ıhglm hissesi bunun neresinde olur
Sosyal medyada trader bako adındaki şahıs bu haberleri kullanıp elindeki hisselere sizlere devrediyor. Düzenbazın tekidir
EN İYİSİ KARADENİZ'İ AKDENİZ'DE BAĞLAYAN BİR ANA KANAL YAPILMALI ANA KANALA BAĞLI ARA KANALLAR YAPILMALI ARA KANALLARI HER ŞEHRİMİZE BAĞLAYAN ŞEHİR KANALLARI YAPILMALI BÖYLECE KANALLARDA SEYAHAT EDİLECEĞİNDEN BÖYLECE KARA YOLLARIMIZDA HIZLI TREN YOLLARINDA DA KAZALAR ÖNLENMİŞ OLMAZ MI ? İstanbul ve diğer illerin hava alanlarına ulaşım kanal yoluyla da yapılmalı şehirlerdeki metro bağlantıları için kanal yapılmalı
Erol gayrimenkul kardeşim senin projen de iyi ama daha çok para lazım. Şimdi elimiz dar Borçlarımız var. Daha sonra. İnşallah
Milyarlarca hektar arazi heba olur. Değmez bence.
Aptal proje rant proje istanbulun sonu projesi. Üzerine 5 köprü yap millet eve giderken gelirken iki yön kmprü parası yapıştır
Emlak konutun arazileri değerleniyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:34)