E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalarda geçtiğimiz hafta merkez bankalarının karar ve açıklamaları yakından izlendi. ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında beklendiği üzere faiz değişimine gidilmezken Fed Başkanı Jerome Powell’dan ‘güvercin tonda’ açıklamalar geldi. Powell, enflasyonun yüzde 2’nin üzerine artışını muhtemel görürken bunun geçici olacağı ve faiz artışı gerektirmeyeceği, tahvil alımlarının azaltılmasının zamanı olmadığı, istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiği vurguları yaptı. Ayrıca sözlü yönlendirme ile birlikte ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini ilave etti. Ancak ekonominin istihdam ve ekonomi amaçlarından hayli uzakta olduğunu söylerken biraz köpükten söz etmesi borsalara hafif kâr satışları getirdi. Finansal sisteme zarar verebilecek herhangi bir risk görmediğini, sistemde balon varlık değerlemeleri tehdidi görülmediğini de sözlerine ekledi. Bir bakıma güzel bir fotoğraf çekti ve piyasanın duymak istediklerini söyledi. Açıklamaların ardından ABD 10 yıllık bono faiz oranı biraz yükselirken altın fiyatı ve ABD Doları zayıfladı. Öncü dış borsalarda ise (ABD, Almanya) çıkış trendleri korunmakla birlikte kâr satışlarına bağlı “patinaj” görünümü var. Borsacıların “çıkamayan borsa düşer” sözü gerçeklik kazanır mı? Veya kâr satışı, teknik düzeltme mi? Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu aşamada teknik düzeltme olarak görülebilir.
RİSK İŞTAHI SÜRÜYOR, AMA…
ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre’de yaptığı ilk konuşmasında 1.8 trilyon dolarlık aile destek paketinden söz etmesinin etkisi de çok sınırlı kaldı. Fiyatlayacak farklı gündem ve yeni beklenti olmayınca bu durumu olağan karşılamak gerekir. Bununla birlikte genel bakış olarak dış piyasalarda risk iştahının ve iyimserliğin korunduğunu söylemek mümkün. Bu görünümde ABD ve Avrupa’da salgın hastalığın kontrol altına alınması ve aşı uygulamalarındaki başarı ile ekonomik toparlanmanın devam ediyor olmasının önemli payı var.
Dalgalı dönemde borsada para kazanabilirsiniz
HİSSE BAZINDA HAREKETLER
Yeni alıcı ve beklenti tarafı güçlü olmayınca Borsa İstanbul, son günlerde görülen zayıf hacimli tepki çıkışına rağmen dış piyasalara uyumda zorlanıyor. Bu yılın ilk çeyrek bilançoları ışığında hisse bazlı hareketlilik öne çıkmış durumda. Şimdiye kadar yayınlanan bilançolarda gerek sanayi gerekse finans kesimine ait ilk çeyrek bilanço performanslarının olumlu olduğunu söylemek yerinde olacak. Borsa İstanbul’da genel çıkış hareketi olmayınca hisselerde seçicilik arttı. Hızlı bir çıkış trendinin yaşandığı geçtiğimiz aylarda herkesin kazandığı piyasa görünümü biraz geride kalmış gibi.
Sürdürebilirlik fonları fon rekoru kırmaya devam ediyor
GÖZLER ENFALSYON RAKAMLARINDA
Mart ayının son günlerinde yaşanan kur ve piyasa faizi artışı nedeniyle pazartesi açıklanacak nisan ayı enflasyon rakamının biraz yüksek gelmesi bekleniyor. Beklentiler aylık yüzde 1.7-1.8 olurken yıllıkta yüzde 17.20-17.30 civarında. Bu aralıkta gelecek bir verinin piyasalar üzerinde etkileri çok sınırlı kalabilir. Ayrıca gündem konuları arasına 7 Mayıs’ta açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerini ve Türkiye-ABD ilişkilerini de eklemek yerinde olacak.
Bu hafta en çok kazandıran hisseler
YABANCI UCUZ HİSSELERE YÖNELDİ
TCMB tarafından açıklanan “yurtdışı yerleşiklerin haftalık hisse senedi ve tahvil bono” istatistiklerine göre (sıcak para hareketleri) 22 Nisan ile biten haftada yabancıların 104 milyon dolarlık hisse senedi alırken 252 milyon dolarlık tahvil bono sattıkları görüldü. Borsadaki düşüşle hisselerin ucuz ve primsiz görüntüsü biraz Hisse senetlerine yönelmelerine neden olmuş görülüyor. Ancak alımlar bu aşamada zayıf ve yabancıların takas saklamadaki payı hala yüzde 43’ün altında. Hisse senetleri ve tahvil bono (DİBS) toplamı ise 30 milyar doların altına gerilemiş durumda. 23 Nisan haftası itibariyle bankalardaki döviz mevduatı (225 milyar dolar) ile TCMB brüt rezervlerinde (88.6 milyar dolar) kayda değer bir değişim görülmüyor.
BİST hisseleri bu hafta ortalama yüzde 3,92 yükseldi
TCMB’DEN FAİZ DEĞİŞİMİ BEKLENMİYOR
Önümüzdeki hafta 6 Mayıs Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısında faiz değişimi beklenmiyor. Faiz indirimi için hazirandan ekim ayına kadar geniş zamana yayılan tahminler var. ABD’li ünlü yatırım bankası JPMorgan, ‘’TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun ifadeleri para politikasında erken bir gevşemeye gidilmesi olasılığı riskini azalttı. İlk faiz indiriminin eylülde olmasını bekliyoruz’’ dedi. Faiz kararı konusunda döviz kurlarının seyri ve enflasyon önemli olacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun “enflasyon raporu sunumu” ve sonrasında yaptığı açıklamalarda, 2021 yılı enflasyon tahminini yüzde 9.4’den 12.2 seviyesine yükseltirken enflasyonun nisan ayında zirve yapacağı, reel faiz, enflasyon hedefine ulaşana kadar beklenen ve gerçekleşen enflasyonun üzerinde politika faiziyle sıkı para politikasına devam vurguları vardı. Daha önceki açıklamalarla benzerlik gösteren söylemler olumlu algılanmakla birlikte piyasalar üzerinde çok belirgin bir etkisi görülmedi. Gerek Fed, gerekse TCMB mevcut para politikalarının korunacağının tekrarlaması kayda değer bir durum.
BİST'ten bir hisseye tek fiyat, bir hisseye de brüt takas tedbiri
DİRENÇ SEVİYESİ GEÇİLEMİYOR
Borsada tepki çıkışı sürüyor. Ancak hacim desteği zayıf olunca direnç seviyeleri geçilmekte zorlanılıyor. İlk destekler 1.390-1.380 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde tepki çıkışının devamı beklenebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 1.330 ve 1.310 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.418 ve 1.445 seviyelerinde. 1.445 daha önemli. Sonraki direnç seviyeleri 1.490-1.510 seviyelerinde bulunuyor. Yükseliş denemelerinin direnç noktalarında satışla karşılaşma olasılığı yüksek.
Dolar/TL kurunda kâr satışları destek seviyelerinde tutunup tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destekler 8.20-8.14 ve 8.00 seviyelerinde görülürken ilk dirençler 8.32 ve 8.48-8.58 seviyelerinde bulunuyor. Kâr satışlarına rağmen çıkış hareketi korunuyor.
Zeynel Balcı-Hürriyet
Küresel borsalarda ralli güç kazanacak
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Mayısta hisse al tatile çıkma. Hatta banka al
Sok,dan ucuz kağıt yok bana gore
İlk çeyrek bilançolar çok iyi geldi. Bence bu bilançoları zaten çoktan satın aldılar ve çok yükselen hisselerde mal itelemek için kullanacaklar. Borsanın en ucuzları malum bankalar ve thy, emlak konut.
Ee borsa çıkıyor ki neden düşşün. Enflafyon uçuyor faiz düşük, dolar altın herşey uçuyor. Borsa düşmez.
İlk çeyrekler çok güzel, bankalar dahil, bağzı gereksizler bankalar çok kötü gelecek diyordular, g*öt üstü oturmaları lâzım ama yeni mavralar heybelerinde hazırdır.
Herkes borsa düşecek derse borsada alım zamanı gelmiştir bu durum tam tersi için de geçerlidir.
Birazdaha geri gelsin bence iyi olur
Bekle eeee bekle
Büyük şirketlerde biraz yabancı yatırımcı kaldı, onlarda alıcı bulsa zararına verip gider. Gerisi bıyıklıların yurtiçi yırtdışı hesaplar arasında yaptıkları al gülüm ver gülüm! Dovizin bu kadae zararın yükseldiği bir ülkede yabancının ne işi var, doviz bazında hep zarar ziyan! Dış mihraklar yaptı diyerek birileri sürekli doviz üzerinden operasyonlar yapıp servetlerine servet katıyor! Aşağıdan topla, dış mihraklar yükseltsin, onlarda en yüksekten en mill showlarla en yerli hareketlerle büyük karla bozup dış mihraklarıda dize getiriyorlar :)
Yabancı ucuz denen bu fiyatlarda alıcı bulsa hemen satıp gşdecek, ama alıcı yok! daha alt fiyatlardan vermezler, zaten yıllardır dovizden çok kaybettiler, satsalar borsaya girdiklereri dovşzin yarısını alamazlar!
Yabancı yatırımcı hisse almıyor, alıcı bulunca satıyor. Günlük işlem hacmi 7-8 milyar dolardan 2-3 milyar dolar düştü. Robotlar eskisi kadar aktif değil.
Borsacı Dedenin Orge analizi izledim aldım 😄
Orge son beş yıl özkaynak büyüme oranı yüzde 500 e yakın aynı oranda devam ederse beş yıl içerisinde özkaynakları 1 milyar tl yi geçer bu da şu anki fiyatı baz alınırsa yüzde 400 civarı artış getirebilir orge birden yükselmektense istikrarlı yükselen hisseler içerisinde yer alır gibi duruyor ytd
Cemaşa bir yonelim başliyor.hadi hayirlisi uçuş zamanidir.ytd
Turizm hisseleri icerisinde MERIT togg tedarikçisi DMSAS desem
Sabır RUMUZLU kardeşim teşekkür ediyorum değerli bilgiler için 👍👍👍👍
Eğer bölünme sonrası voyager ortaklığı söylenen yüzde 15 oranına yükselirse ve merit sadece cirodan işletme ücreti değil de ortak olarak toplam kardan da pay alırsa 3-5 yıl içerisinde merit sizi zengin edebilir
Şu eski kafalıların klişe sözlerine inanmayın onlara kalsa bist 30 dan ayrılmayın saplam temel vs vs ne var la bist 30 da he ne var ? Eskiden di o günler bitti,banka alacanda gidecekde he he oldu bak bakalım 20 senede ne kazanmış banka ? Temettü mü vermiş ? Ya bunlara bakmayın siz teknolojik şirketler candır bırakın kendileri alsın bankayı aselsanı şişeyi çimentoyu eşek gibi taşır durursun
thyao dan ucuz hisse mi kaldı kaç senedir hisse12 tl bankalarda öyle ,,nerede adı sanı duyulmamış hisse varsa 10 kat oldu
Benim favorim haftaya ASELSAN ve vakıflar bankası
Beklemeye basla sekiz on seneye kazanırsın
Mayıs ayı sat 2020 dede vardı, satanlar avuclarini yaladı tutanlar voleyi vurdu geberik hisseler bile % 300 ile 1000 arası prim yaptı
Mayıs ayıyla birlikte sat faize yat tatile çık dönemi başlar.
He yav papağan veli amca
O dönemler mazide kaldı dostum pandemide hangi tatile çıkıyorsun borsa istatistik değildir alırsan çıkar satarsan almazsan düşer güç kimdeyse Süleyman odur.
Faiz adatmaca,isstersen dene.En yüksek yüzde 17.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:52)