E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÇıkışın ardında petrol ve vergi yatıyor---

Çıkışın ardında petrol ve vergi yatıyor

Çıkışın ardında petrol ve vergi yatıyor
13 Nisan 2016 - 13:53 borsaningundemi.com

BİST’te bu seviyelerden alım yapılır mı? Borsa İstanbul'daki yükselişi uzmanlar yorumladı...

Borsa İstanbul bugün 11 ayın zirvesine çıkarak 85 bin puanı devirdi. Borsa İstanbul yurtdışı piyasalara paralel olarak yukarı yön izlemeye devam ediyor.

Borsa İstanbul'daki yükselişi analistlere sorduk. A1 Capital Direktörü Belgin Maviş piyasaları Borsagundem.com'a yorumladı.

YÜKSELİŞİN BAŞLICA İKİ UNSURU VAR

Piyasalar Çin’den gelen pozitif ticaret dengesi raporunu oldukça sevmişe benziyor. Özelikle Asya piyasalarında başlayan artı görünüm Borsa İstanbul’da 85 bin hedefini hızlı bir şekilde geçmesini sağlayan başlıca unsurdu. Hiç kuşkusuz dolardaki yükselişe rağmen Borsa İstanbul’un halihazırda 85.100 puan seviyesinde bulunmasının bir göstergesi.

Nelere dikkat ediyoruz?

Dolar endeksine bakıyoruz. Dün itibarıyla 94 bine doğru hızla gerileyen dolar endeksinde bugün yeniden 94.500 seviyesine doğru bir yukarı yönlü hareketlilik var. Bununla birlikte göre euro/dolar paritesindeyse 1.13’ler seviyesindeki  hareketlilik yatay, zaman zamanda satıcılı bir görünüm arz etmektedir.

Yükselişin başlıca 2 unsuru var. Bunlardan biri, petrolde yukarı yönlü hareketlerin olması. Dün itibarıyla Suudi Arabistan’ın İran konusundaki inadından vazgeçtiğini açıklaması sonrasında yükselişin kaynağı belli olmuş oldu. Özelikle Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimindeki tavan seviyede dondurma kararı alma ihtimali bu petrol fiyatlarını yukarı yönlü hareketi tetikledi. İronik bir durum belki ama bunun borsalara ve piyasalar üzerinde de yukarı yönlü hareket etme iştahını artırdığını görüyoruz.

Bankacılık kesimiyle ilgili vergi düzenlemesinin bankalara ve özelikle İslami bankalar için planlandığını belirtti Ağbal. Maliye Bakanı Ağbal’ın, “Finans şirketleri için vergi tedbirlerini tek çatı altında toplamayı istiyoruz” şeklindeki açıklamaları vardı.

Vergi genelde piyasalardaki algıyı bozan bir unsurdur. Ama bugüne baktığımızda özelikle bankacılık kesiminde endeksin yukarı yönlü hareketlenmesinde etkili ve pozitif yönde olduğunu görmekteyiz. Endeksi etkileyen bankacılık sektöründeki hisselerdeki yukarı yönlü hareketlilik 85 bin kısa vadeli hedef seviyesine ulaşmasını sağlayan başlıca unsur olmuş gibi gözükmektedir.

BİST’te bu seviyelerden alım yapılır mı? Burada hissenin önemi vurgusu önemli. 85 binin üzerinde yeniden bir kapanış gerçekleştirmesi durumunda, yeni hedeflerimiz ortaya çıkacak. Bunlar sırasıyla 86 bin ve yukarıda da 87.000-87.500 seviyesi olacaktır. Bu yukarı yönlü harekete başlamadan önce yeniden bir geri çekilme 84 bin seviyesine doğru bir kar realizasyonunun gelmesi bu yükselişi biraz daha kuvvetlendirici unsur olarak görmekteyiz.

Borsa yükseliyor, dolar da yükseliyor. Bu da ironik bir durum. 2.8527 seviyesinde ve bunun parite kaynaklı olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Özelikle FED Başkanı’ndan gelen açıklamalar ve Nisan toplantısının da yaklaşması biraz dolara doğru yönelişi artıran bir unsur. Bant aralığı dolarda 2.82-2.87 şok durumunda 2.85’in üzerinde ataklar görüyoruz ama daha dar bantta baktığımızda 2.82-2.8550 aralığında net bir şekilde görmemiz mümkün.

Kısaca özetleyecek olursak, dolarda yukarı yönlü hareketlilikler olsa bile bunu Borsa İstanbul üzerinde sınırlı etkisi olduğunu görmekteyiz. Endeksin özelikle MB Başkanı’nın toplantı öncesinde belirlenmesi, Türk varlıkları üzerinde pozitif etkisini görmekteyiz. Özelikle içeride 10 yıllık tahvil faizlerindeki hızlı geri çekilme ve an itibariyle baktığımızda 9.66 seviyesine gerilemesi de dolar ve petrolden sonra Borsa İstanbul’da etkili olan üçüncü önemli rehberimiz durumunda.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)