MURAT DEMİRBAĞ- BORSAGUNDEM.COM Çok büyük, dünya çapındaki bir sektörde, Türkiye’nin sanayi devleriyle, uzun soluklu iş yapmanın gururunu yaşıyorlar. Şimdi bu gururu, yeni bir vizyonla geleceğe taşımak, yurt içinde, yurt dışında yatırımları büyütmek, hedeflere koşar adım gitmek istiyorlar. Sloganları çok açık: Kazan-kazan. Yani halka arzla sağlıklı bir fon girişini sağla, dürüstlükten cayma, işi büyüt, zaten karda olan ciroyu katla, sana güvenen tasarruf sahibi ortaklarınla zaferini paylaş. Özetlemek gerekirse San-El Mühendislik’i, kısaca böyle…
Peki, San-El Mühendislik Elektrik Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş.'yi bugünlere taşıyan yönetim kadrosu ne diyor? Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yalçın’a soruyoruz. Aldığımız cevap büyük bir sorumluluk yüklenmeye hazır olduklarını gösteriyor: “Halka arzdan sonra en çok hissedeceğim duygu, yeni ortaklarımızdan üzerimize düşecek olan emanet duygusu olacak…” Yani mali ve vicdani sorumluluk ağır basacak.
Bahadır Yalçın’ın, “Türkiye’nin ilk 500’de bulunan sanayi şirketlerine hizmet veriyoruz. Enerji dağıtım kontrol ve kumanda panellerinin imalatını ve satışını gerçekleştiriyoruz. 2013 yılında yaklaşık 22.5 milyon TL’lik proje imza edilmiş durumda. General Elektric ile çözüm ortaklığı anlaşmamız var. Türkmenistan ve Kazakistan’da projelerimiz sürüyor” sözleri ‘işin gidişi’… 2012’yi 3,6 milyon TL net kârla kapatıp, 2013 için 4.2 milyon TL kar beklentisi ‘işin keyfi’... Hele, “Bizim en iyi bildiğimiz iş bu ve bunun dışında başka iş yapmayı düşünmüyoruz” cümlesi ‘işin ciddiyeti’... Üstelik bazılarına ‘ders’ gibi…
Halka arza giden yolun mimarı Piramit Menkul Kıymetler Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu’nun şirketler için saydığı ‘olmazsa olmaz kriterleri’ de duyunca San-El değil sanki bir ‘samimi el’ geliyor yatırımcı dünyasına…
Geçtiğimiz günlerde SPK’dan vize alan ve BİST’te gong için gün sayan San-El Mühendislik’i projelerden hede flere, halka arza, soru yağmuruna tutuyoruz. Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yalçın’ı, Yönetim Kurulu Üyeleri Serkan Dinçbaş’ı, Zeynel Abidin Erdaloğlu’nu dinliyoruz. Samimi, dolu dolu yanıtların ardından finali, Mehmet Osmanoğlu ile yapıyoruz. Halka arzda payların satış fiyatının 3.98 TL olduğunu öğreniyoruz…
İşte, yetkililerinin ağzından San-El gerçeği…
2013’DE KAR BEKLENTİSİ 4.2 MİLYON TL Borsagundem.com: San-El’i tanıyabilir miyiz? -San-El Mühendislik, demir çelik, kimya, çimento gibi endüstriyel tesisler, oteller, alışveriş merkezleri, toplu konutlar gibi sosyal tesisler ve bunun gibi birçok orta büyüklükteki ve büyük işletmelerin ihtiyaç duyduğu enerji dağıtım kontrol ve kumanda panellerinin imalatını ve satışını gerçekleştiren bir organizasyon. San- El, yaklaşık 60 kişilik şirket çalışanı ile toplam 4.500 m2 kapalı alanında 2012 yılı itibarıyla 45 milyon TL ciro gerçekleştirerek kendi ciro rekorunu kırdı. Aynı yıl içerisinde yaklaşık 3,6 milyon TL net kâr elde etti. 2013 yılı 6 aylık kârı da 1.6 milyon TL olarak gerçekleşti. 2013’de kâr beklentisi 4.2 milyon TL.
- Çalışmalarınız sadece yurt içinde mi? -Büyük çoğunlukla yurt içi çalışıyoruz. Yurt dışına da dolaylı yoldan çalışmalarımız var. Türkiye içinde çalıştığımız müteahhit grupların yurtdışı projelerine, aldığı ihalelere hizmet vermek suretiyle yurtdışında da devam eden projelerimiz bulunuyor. Yurt dışına direkt ihracat anlamında çalıştığımız oran, şirketin toplam cirosu içinde yüzde 5’lik yer tutuyor. Bu oranı büyütmek için ciddi çalışmalarımız da mevcut durumda.
SEKTÖRDEKİ 6-7 FİRMADAN BİRİYİZ
-San-El’in sektördeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? -San-El’in sektördeki konumunu anlatırken öncelikle Türkiye’nin ilk 500’de bulunan sanayi şirketlerine hizmet verdiğini belirtmekte fayda var. San-El’in müşterileri çoğunlukla bu şirketler. Ve bu şirketlerle uzun süreli çalışma içindeyiz. Diğer taraftan kendi sektöründe rakiplerle kıyasladığınızda oldukça güçlü ve lider konumda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Elektrik pano imalatçısı bir firma olarak, yılda 3000 göz pano imal edebilme kapasitesi açısından sektördeki 6-7 firmadan birisiyiz.
-Devam eden projeleriniz var mı, varsa neler? -2013 yılında yaklaşık 22.5 milyon TL’lik proje imza edilmiş durumda. Bunların faturasının önemli kısmının bu yıl içinde kesilmesi planlanmakta. Yaklaşık 20 firma ile imzalanmış toplam tutardır bu rakam. San-El’in güçlü yapısından birisi de tek bir firmaya bağlı kalmadan çalışabilmesi. Her ihalede ihaleyi alan firma San-El’in potansiyel müşterisidir. San-El gerek kamu gerek özel ihalelere direkt girmez, o ihalelere giren firmalar bizim potansiyel müşterimizdir.
EN BÜYÜK 500 SANAYİ ŞİRKETİNE HİZMET VERMEKTEYİZ
-General Elektric (GE) ile de ortaklığınız bulunuyor. Bu konuyu açabilir misiniz? -GE ile çözüm ortaklığı anlaşmamız var. Bu anlaşma 2012 yılında yapıldı. GE’nin endüstriyel tip pano sistemlerinin lisans altında imalatını gerçekleştirme hakkına sahip 2 firmadan birisiyiz. Bu panoların imalat hakkının bulunması bizi, sektör içinde otomatikman belirgin ve seçkin bir konuma atlatmıştır. Bu pano sistemiyle en büyük 500 sanayi şirketine rahatlıkla hizmet vermekteyiz.
-GE’nin Türkiye’deki payı nedir? -GE Türkiye’de diğer operasyonlarıyla beraber yaklaşık 1,5 milyar dolar ciroya sahip. GE sadece elektrik sektöründe değil, ulaşım ve enerji sektörlerinde de yapılanması güçlü bir organizasyon. Sözkonusu sektörde ise son 4 yıldır faaliyette. Anlaşmamız kendi kendini yenileyen bir anlaşma şekli.
-Tesisleriniz hakkında bilgi verir misiniz? -San-El toplam 3 binada ticari faaliyetlerini yürütüyor. İdari kadromuz Dudullu’da bulunan merkez binada. Diğeri Alemdağ’da; 2600 m2 kapalı alanda yılda 3000 adet pano imalatı yaptığımız üretim tesislerimizin olduğu bina. Bir de şubemizin sahip olduğu pazarlama ve satış faaliyetlerinin devam ettiği Bursa’da 500m2’lik binamız bulunuyor.
GÜVEN ORTAMI BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ FİNANS KAYNAĞI OLACAKTIR
-San-El’in başka iştirakleri ya da düşündüğü yatırım alanları var mı? -Ortak olduğumuz başka organizasyon yok. Başka yatırımlar da düşünmüyoruz. Bizim en iyi bildiğimiz iş bu. Bunun dışında başka iş yapmayı da düşünmüyoruz.
-Halka arzdaki amaç nedir? -Halka arzda amaç, diğer şirketler için neyse bizim içinde geçerli. Bunları sayacak olursak en başta hesaplı bir fon girişinin olması. Şirketin sermaye yapısının daha kuvvetli olması. Pazar içinde bilinirliğinin ve güvenirliğinin artması. Daha nitelikli insan kaynağına ulaşacak olması. Bütün bunlar halka arzdan beklentilerdir. Ancak bizim için iki neden daha önemli. Birincisi, şirketin güvenilir ve bilinirliğinin artması; diğeri de nitelikli insan gücünün artması ve bunların korunması. Zira bizim mali tablolarımıza baktığınızda acil olarak paraya ihtiyacımızın olmadığı görülecektir. Son yıllarda şirketlerdeki güven sorunu finansmanı da pahalı hale getirmiştir. Bugün teminat mektupları havada uçuşuyor. Türkiye’de güven ortamı neredeyse bitmiş durumda. Özellikle Çek Yasası’ndan sonra gelinen nokta budur. Yani güvensizliğin maliyetini ödeyen firmalar konumuna gelindi. Bundan sonraki çalışmalarımızda güven ortamı bizim için en önemli finans kaynağı olacaktır.
TEMETTÜ DAĞITIMI KARARLILIĞI ŞİRKET İÇİN NET BİR KARARDIR
-Temettü konusunda ne düşünüyorsunuz? -Bizim esas sözleşmemizde bir madde var bununla ilgili. 2013 -2017 yılları arasında karın dağıtılması hedefimiz var. San-El mühendisliğin ortakları ve çalışanları bugüne kadar kazancını sermayeye ekledi. Bu anlamda yeni ortaklarımızdan gelecek finansal kaynak, bize önümüzdeki dönemde yatırımlarımızda yol açarken, kazandığımız helal paranın paylaşılması amacına hizmet edecektir. Bu yüzdende temettü dağıtımı kararlılığı şirket için net bir karardır. Bunun yanında ortak satışının da bir yıl boyunca olmayacağını belirtmek isterim.
Şirket önümüzdeki 5 yılın finansmanını halka arzla temin edeceği için dolayısıyla kazancını sermayeye ekleme durumunda kalmayacak ve kâr dağıtımı yapacak.
-Hedefleriniz neler? -San-El mühendisliğin müşteri yapısında ihale alıp almaması kaygısı yok. Bu yüzden de şirketin talep noktasında bir sıkıntısı yoktur, arz noktasında ise bir sıkıntı yaşamaktayız. Ürünümüzün tesisler için vazgeçilmez bir sistem olması bizi üretim ve arz noktasında ancak zorlamaktadır. Halka arzın önemli amaçlarından bir tanesi de bu kapasite artırımını sağlamaktır. Kapasitemizi 4-5 yıllık süreç içinde 2 katına getirmeyi hedefliyoruz. Bununla beraber ciromuzu 2 katına ve karlılığımızı 3 katına çıkarma hedefindeyiz.
-Personelin eğitim durumu nedir? -Şirketimizde 65 çalışanımızın 27 tanesi mühendis seviyesinde. Üretimde çalışan diğer personelimiz de lise düzeyinde eğitime sahipler.
TÜRKMENİSTAN VE KAZAKİSTAN’DA DEVAM EDEN PROJELERİMİZ BULUNUYOR
-Sektörün avantajları ve büyüme potansiyeliniz nedir? -Öncelikle elektrik enerjisinin alternatifsiz bir işkolu olması, sektörümüzü de evrensel yapıyor. Bırakın tesislerdeki enerji kullanımını artık otomobiller de elektrik enerjisiyle hareket etmeye başladı. Burada bile araçların şarjlarını yapmak için elektrik panolarına ihtiyaç duyulacak.
Özetle sektörümüzde en önemli avantaj, elektriğin alternatifsiz olmasıdır. Diğer bir avantaj yüksek cirolu bir işkolu olmasıdır. Teknolojik ürünlerin üretimi yüksek mühendislik gerektiren bir işkolu olmasından dolayı başka bir avantaj sektör için. Diğer bir avantaj ise sistemin kurulmasından sonra hizmet gerektiren bir iş olması. Bu sayede müşteriyle uzun soluklu iş yapmayı sağlamış olursunuz. Ayrıca büyük organizasyonlarla çalışmak bizim görgü ve gelişimimiz açısından da kazanımdır.
Her türlü tesisin elektrik enerjisine olan ihtiyacı, sektörün büyümesini de beraber getiriyor. Bu sayede kentsel dönüşüm, sektöre çok önemli bir katkı daha yapacaktır. Şehir merkezine yakın endüstriyel tesisler taşınacakları için gittikleri yerlerde bu sistemlere ihtiyaç duyacaklardır. İkincisi de taşınan şirketin yerine yapılacak binalar, elektrik panolarına ihtiyaç duyacaklar.
Yurt dışında da gelişen ülkelerde Türk müteahhit şirketlerin yaptığı işler, bizim için potansiyel fırsatlar olarak öne çıkmaya başladı. Türk müteahhitler bu konuda çok başarılı işler yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Özellikle tüm Türki Cumhuriyetlerle Ortadoğu’da artan ihtiyaçlar had safhaya ulaştı. Nitekim Türkmenistan ve Kazakistan’da devam eden projelerimiz bulunuyor.
BAHADIR YALÇIN: HALKA ARZIN EMANETİ BİZE BÜYÜK SORUMLULUK YÜKLEYECEK
-Son olarak eklemek istedikleriniz var mı? San-El Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yalçın: Halka arza yaklaştığımız şu günlerde hissiyatımla ilgili olarak şunu eklemek isterim; Halka arz tamamlandıktan sonra en çok hissedeceğimiz duygunun yeni ortaklarımızdan üzerimize düşen ‘emanet duygusu’ olacak diye düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte görmediğiniz, tanımadığınız ortaklara karşı sorumluluk hissetmek ve onların cezayı hemen kesiyor olamaması, daha çok sorumluluk hissiyatıyla çalışma şevki verecek gibi geliyor. Daha fazla gayret, daha fazla özen göstermek gerektiği duygusu şirketi de büyütecektir.
San-El Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Dinçbaş: Şirket kurulduğundan beri kurumsal bir yapı yürütmeye çalıştık hep. Halka arzdan sonra ‘kurumsallık ve sorumluluğumuz daha çok artacaktır’ diye düşünüyorum.
San-El Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Zeynel Abidin Erdaloğlu: Bana hissettirdiği tek şey sanıyorum, bunun gururuyla çalışmak olacak.
MEHMET OSMANOĞLU: SAN-EL MÜHENDİSLİK GİBİ ŞİRKETLERİ HALKA AÇMAK BİZİM POLİTİKAMIZ Şirket yönetimiyle yaptığımız röportajda bu kez mikrofonu, Piramit Menkul Kıymetler Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu’na tuttuk. Osmanoğlu, San-El Mühendislik’in halka arzıyla ilgili olarak şunları söyledi:
‘’Şirketlerin halka arz olması gerektiğine olan inancımız var en başta. San-El’i neden halka arz ettiğimizle ilgili bizimde gerekçelerimiz var. Şirketin sadece doğru, kâr eden bir şirket olmasının yanında, halka arz fiyatının da doğru olması gerektiğini olan inancımız tam. Son 3 yıl içinde yapılan halka arzlara baktığınızda bu halka arz bizim açımızdan örnek bir halka arz. Bu şirket 13 milyonluk halka arz olmasına rağmen Borsa İstanbul tarafından İkinci Ulusal Pazar’a kabul edildi. Bu da şirketin bilanço performansıyla alakalı. Bu tip örnek olabilecek şirketleri halka açmak konusunda politikamız var bizim.”
Osmanoğlu, önümüzdeki dönemlerde halka arzını planladıkları, çalıştıkları şirketler konusunda da şu bilgileri verdi: “Halka arz konusunda Piramit Menkul Kıymetler olarak bizim olmazlarımız var. Ortak satışından hazzetmiyoruz. Geçmişte kâr etmemiş şirketleri arz etmiyoruz. Şirketin karlılığı sürekli artmalı. Geçmişte kâr etmiş olmalı, bugün de kâr etmeli, gelecekte de kâr edecek olmalı. Bu trendin de artarak devam etmesi önemli. Halka arzdan gelen hasılatın mutlak bir şekilde şirketin faaliyetlerini en az 2 vites ileri atarak büyütmesi gerek. Gelecekte, temettü dağıtımı konusunda bir politikası olmalı. Şirketin finansal değerlerinin de mutlak bir şekilde bu politikayı desteklemesi lazım. Şirketin faaliyetlerinin pamuk ipliğine bağlı olmaması ve seçici bir alanda, uzman olduğu alanda faaliyet göstermesi de önemli kriter bizim için. Bu tip şirketleri halka arz etmeyi planlıyoruz. Daha doğrusu Piramit’ten sadece iyiler halka arz olur. San-El’in seçiminde de bu kriterlere bakıldı. Halka arzın kalitesi, şirketlerin halka arzının büyüklüğü küçüklüğüyle ilgili değil bizce. Az önce saydığımız kriterler daha önemli. Bu anlamda halka arz için dosyalarını hazırladığımız 4 tane daha şirket var. Yatırımcısına bilanço değerleriyle kazandıracak şirketler borsaya gelmeli.
Halka arzla ilgili düzenlemelerle ilgili olarak da şunu söyleyeceğim; esas itibarıyla mesele kısıtlayıcı olmak değil . Halka arzlarla ilgili sorun, ilgili düzenleyici kurulların ve aracı kurumların ortak çalışmasıyla çözümlenecek olan bir şeydir. San-El Mühedislik’te çok ciddi bir SPK ve Borsa İstanbul incelemesi gördüm. Burada yapılan standardın hepsinde olmasını istiyoruz. Bu olmuş olsa borsanın marka değerini zedeleyecek olan kötü performansın, halka arzlarda olmayacağını düşünüyorum. Sözünü ettiğim kriterler dikkate alındığı sürece halka arzın her zaman bir bereketi vardır. Nasıl bir bereket vardır? Bu arzlar yeni heyecan, yeni yatırımcılar getirir. Girecek fon girişleriyle ülke ekonomisi de faydalanır…
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.