CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, il başkanları ile yaptığı toplantıda partisinin yerel seçimlerde sıfır oy aldığı sandıklar ile parti üye sayısının altında oy alınan ilçeleri gündeme getirdi. Kılıçdaroğlu, örgütlerden bu konuda çalışma yapmalarını istedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de konuşulduğu toplantıda CHP liderinin il başkanlarından 3'er isim önermelerini istediği de kaydedildi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile yerel seçim sonuçlarını değerlendirmek için partisinin il başkanları ile bir araya geldi. Toplantının ilk bölümünde, Kılıçdaroğlu'nun açış konuşmasının ardından, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan "Cumhurbaşkanlığı Seçimine" ilişkin, teknik konuları içeren bir sunum yaptı. Oy kullanacak seçmen sayısı, yurtdışında kullanılacak oylar, kaç sandıkta oy kullanılacağı ve adayların ne zaman belirleneceğine ilişkin bilgi verildi.
3 İSİM İSTEDİ Kılıçdaroğlu'nun, il başkanlarından cumhurbaşkanlığı adaylığı için üçer isim istediği de öğrenildi. İl Başkanlarının, seçenek sınırlaması olmadan cumhurbaşkanlığı adayı olarak görmek istedikleri isimleri yazılı olarak Kılıçdaroğlu'na iletti.
SANDIKTAN KILIÇDAROĞLU ÇIKTI
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun il başkanlarından Cumhurbaşkanı adaylığı için 3 isim isterken il başkanlarının tamamı Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun adını yazdı. İl başkanlarının Köşk adayının isimlerini yazarken organize olduğu ve Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra en fazla önerilen ismin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olduğu öğrenildi.
BAŞBUĞ SÜRPRİZİ İl başkanları ayrıca İlker Başbuğ, Güldal Mumcu, Emine Ülker Tarhan, Deniz Baykal, Mehmet Haberal, Ümit Boyner gibi isimlerin de il başkanlarının önerdiği isimler arasında olduğu bildirildi.
"ÖNDER SAV MODELİ" ÖNERİSİ Toplantıda Tüzük Kurultayı talebi de Kılıçdaroğlu'na iletildi. Bazı il başkanları Önder Sav'ın Genel Sekreterliği döneminde çok tartışılan "Güçlü Genel Sekreterlik" dönemine geri dönülmesini talep etti. Bunun ancak tüzük değişikliği ile yapılabileceğinin altını çizen il başkanları, "Mevcut tüzük, 17 genel başkan yardımcısının talimatlarının ayrı ayrı gelmesine sebep oluyor. Bu yüzden bürokrasi bizi iş yapamaz hale getiriyor. Yeniden Güçlü Genel Sekreterliğe dönersek parti işleyişindeki bürokrasi azalmış olur" görüşünü iletti.
Kılıçdaroğlu'nun kurultay taleplerine ilişkin "seçimlerin ardından" olabileceği mesajı verdiği öğrenilirken, il başkanlarına, "Önümüzde iki önemli seçim var. Herkes buna odaklanmalı. Tüm öneri ve eleştirileri aldım. Beşli Komisyona gelen ciddi eleştiriler var ancak bu komisyon kötü niyetle çalışmadı. En iyiyi bulmak için çalıştı. Elbette bazı hataları olabilir ancak burada bir kasıt yok" değerlendirmesi yaptığı bildirildi.
SIFIR OY ÇIKAN SANDIKLAR Toplantıda Kılıçdaroğlu'nun, "Yerel seçimler elbette beklediğimizi alamadık, bizi mutlu etmedi ancak 'öldük, bittik' gibi bir durum da söz konusu değil. Örgütlerdeki bu motivasyon düşüklüğünü kabul etmiyorum. Önümüzde çok önemli seçimler var. Daha çok çalışacağız. Çalışamayacağım diyenler şimdiden yerini başkasına bırakmalı. Biz burada suçlu aramıyoruz, nerede aksaklık oldu nerede sıkıntı yaşandı bunları tespit edip bir daha yaşanmaması için çalışacağız" dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu, CHP'nin sıfır oy aldığı sandıkları da gündeme getirip, "Neredeyse her ilde sıfır oy aldığımız sandık var. Bu sandıklar neden boş bırakıldı, sandık çevre sorumluları kim. Bunlarla ilgili çalışma yapın" talimatı verdiği de öğrenildi.
O İLÇELER GÜNDEMDE Kılıçdaroğlu'nun toplantıda 1 oy çıkan ilçeler ile CHP'nin üye sayısından daha az oy aldığı seçim bölgelerini de gündeme getirdiği öğrenildi. Kılıçdaroğlu'nun, "Üyemizden daha az oy alıyorsak bir sorun var. Bu üyeliklerin sağlıklı olmadığını gösterir. Bu konuda da yeni bir çalışma yapmamız gerek. Üyelikleri yeniden gözden geçirin. Üyelikleri askıya çıkarın, kim vefat etmiş, kim başka yere taşınmış, ilçede üye olabilir ama başka ilçede mi oy kullandı hepsi belirlensin. Üyelikleri askıya çıkardıktan sonra da üyelikler elden geçirilsin askı süresinde üyelikleri yenilemeyenlerin üyelikleri de düşürülsün, net tabloyu görelim" dediği öğrenildi. CHP'de üyeliklerin en son Altan Öymen'in genel başkanlığı döneminde üyeliklerin sağlıksız olduğu gerekçesiyle askıya çıkarıldığı ve üyeliklerin elden geçirildiği da ifade edildi.
BİLGİSAYAR KULLANAMAYAN... Toplantıda CHP lideri, seçim günü sandık sonuçlaırnın CHP'nin kurduğu sisteme girilmediği bazı örgütlerde de ıslak imzalı sandık tutanaklarının eksik kaldığı değerlendirmesi de yaparak, "Biz bu verilerin sisteme girilmesini seçimi kazanıp kazanmadığımızı görmek için değil, YSK sonuçları ile kıyaslamak için yaptık" dedi. Birçok il başkanının "sistem tıkandı giremedik" sözleri üzerine söz alan genel başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı'nın, "Sandık sonuçlarının yüzde 50'ye yakını sisteme girildi. İlk kez yapılan bir uygulama için iyi bir oran. Bilgisayar kullanmayı dahi bilmeyen bazı ilçe yöneticilerimiz vardı ve girişler yapılamadı" değerlendirmesi yaptığı da ifade edildi.
1 TL DAHİ ÖDENMİYOR Toplantıda, örgütlerle ilgili mali durum da ele alındı. Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, toplantıda üye aidatlarının toplanması konusunda yaşanan aksaklıkların kesin olarak giderilmesi konusunda uyarıda bulundu. Aylık 1 tl olan aidatların ödenmesi noktasında dahi sıkıntı olduğu değerlendirmesi yapıldı. Buna göre parti üyeleri için, aidat ödememeleri durumumda, tüzükte belirtilen "Aidat yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyeler parti içi seçme ve seçilme haklarını kullanamazlar" hükmü uygulanacak. Böylece aidat ödemeyenler herhangi bir göreve aday olamayacak ve yapılacak, il ilçe kurultayları ile önseçimlerde oy kullanamayacak.
CHP'de örgütlere tüzüğe göre yüzde 40 gelirin aktarılması düzenlemesi de toplantıda ele alınırken yıl sonunda bu oranının yüzde 40'ı da aşacağı ve yüzde 55 civarında örgütlere pay aktarımının beklendiği ifade edildi.
"RAHAT ELEŞTİRSİNLER DİYE..." Toplantının ikinci bölümüne, Genel Başkan Yardımcılarının, Kılıçdaroğlu'nun isteğiyle katılmadığı da öğrenildi. İl başkanlarının özellikle aday belirleme sürecinde görev yapan "Beşli Komisyon"a olan eleştirileri başta olmak üzere genel başkan yardımcılarına yönelik eleştirileri varsa bunu rahat dile getirebilmeleri için ikinci bölüme sadece Kılıçdaroğlu katıldı. Söz alan il başkanlarının genel olarak aday belirleme sürecinde örgütün bu sürecin dışında tutulmasını eleştirdikleri öğrenildi. Antalya, Mersin, Ordu Büyükşehir belediyelerinin kaybedilmesinde ise Bütünşehir Yasası'nın rolüne dikkat çeken il başkanları, bu yasa olmasaydı bu 3 ilçe ile birlikte, Ankara, Trabzon, Adana gibi ilçeleri de CHP'nin kazanma ihtimalinin yüksek olduğu değerlendirmesinde bulundu. Buna karşın, bazı yöneticilerin Eskişehir, Aydın gibi Bütünşehir olsa da kaybedilmeyen ilçeleri örnek gösterip, "Doğru aday ile kaybedilen yerler de kazanılabilirdi" yorumu yaptıkları ifade edildi.Toplantıda il başkanlarının bazı il ve ilçeler için "sağ aday" ve "cemaat ile işbirliği yapıldığı" algısının da CHP hanesine "eksi" olarak yazıldığın yorumunu yaptı.
"ÖNDER SAV MODELİ" ÖNERİSİ Toplantıda Tüzük Kurultayı talebi de Kılıçdaroğlu'na iletildi. Bazı il başkanları Önder Sav'ın Genel Sekreterliği döneminde çok tartışılan "Güçlü Genel Sekreterlik" dönemine geri dönülmesini talep etti. Bunun ancak tüzük değişikliği ile yapılabileceğinin altını çizen il başkanları, "Mevcut tüzük, 17 genel başkan yardımcısının talimatlarının ayrı ayrı gelmesine sebep oluyor. Bu yüzden bürokrasi bizi iş yapamaz hale getiriyor. Yeniden Güçlü Genel Sekreterliğe dönersek parti işleyişindeki bürokrasi azalmış olur" görüşünü iletti.
"BİREYSEL ÇIKIŞLARA İZİN VERMEYECEĞİM" Kılıçdaroğlu, il başkanları toplantısının basına açık bölümünde de şunları kaydetti:
YÜZDE 30'A YAKLAŞTIK: Son 4 yıl içinde önemli değişiklikler oldu partimizde. Üye sayımız 2010'dan 2014'e yaklaşık yüzde 46 arttı. 700 bin olan üye sayısı 1 milyon 100 bine çıktı. Siz değerli il ve ilçe başkanlarımızın değerli katkıları var ama bu yetmiyor. Amacımız, CHP'ye oy veren her değerli yurttaşımız partiye üye kaydetmek. Almanya, İngiltere ve Fransa'yı düşündüğünde en güçlü sosyal demokrat örgütlenme burada. 2009'a göre oylarımızda da bir artış var. Oy veren yurttaşlarımızın sayısı 12 milyonu buldu. Yüzde 30 bandına yaklaştık.
BEN MEMNUN DEĞİLİM: Hileler, şaibeler ne olursa olsun her şeye karşın biz Türkiye'de toplumsal muhalefetin önderi konumundayız. Daha kararlı bir mücadele sürdürmek zorundayız. İnandığım doğruları söyleyeceğim, oylarımızda bir artış var, beklediğimiz oranda değil, ben sonuçtan memnun değilsem inanıyorum ki sizler de memnun değilsiniz. Çünkü biz kader arkadaşlığı yaptık her düşüncemizi samimi masaya yatıracağız. Oturacağız, beklediğimizle karşılaştığımızı masaya yatıracağız. Hangi gerekçelere beklentilerimiz gerçekleşmedi bunu masaya yatıracağız. Bizden kaynaklanan aksaklıklar nelerdir, sizden kaynaklanan aksaklıklar nelerdir bunları samimi masaya yatıracağız.
BEN DEĞİL BİZ: CHP'de bireysel çıkışlara, beklentilere asla izin vermeyeceğim, ben ne olacağım anlayışı CHP'de yoktur, biz ne olacağız, Türkiye ne olacaktır. Her biriniz bulunduğu illerde çalışacaksınız, sonuçlardan memnun değiliz doğru, bizim moralimizi bozmayacak. Tam aksine daha fazla çalışacağız, çalışmaktan yılmayacağız, bizim kitabımızda umutsuzluk yoktur. El ele kol kola omuz omuza çalışacağız. Bu çalışmayı yaparken İnanmadığımız şeyi söylemeyeceğiz, inanmadığımızı söyleyeceğiz.
ÇEKEMEYECEĞİM DİYEN: Çalışmayacak arkadaşlar. Ben bu kadar ağır yükü çekemeyeceğim diyen arkadaşlar köşelerine çekilebilirler, hiç itirazımız yok. Ama ben çalışacağım ülkeme sorumluluğum var ben CHP il başkanıyım diyorsanız o zaman yol arkadaşlığına devam edeceğiz. Umutla, heyecanla yolumuza devam edeceğiz, kuralımız budur.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.