E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son ayların en dikkat çeken konularının başında Microsoft ve yapay zeka robotu Chat GPT’nin yaratıcısı OpenAI şirketi arasındaki yakın ilişki geliyor. Chat GPT’ye yatırımlarını büyüten Bill Gates, geleceğin yapay zeka teknolojisinde olduğuna inandığını belirtiyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bill Gates ‘gelecek’ derken bunu mu kastediyor bilinmez ama Chat GPT, geleceğe dair öngörülerde bulunmayı gayet iyi başarıyor gözüküyor.
Geçmişi ancak 2021 yılına uzanabiliyor
Insider’dan Phil Rosen, bir muzurluk yapıp Chat GPT’ye, resesyon dönemlerinde nasıl yatırım yapılacağını soruyor. Chat GPT ise bir durgunluk sırasında nasıl yatırım yapılacağına dair soruya, dengeli bir portföy kriterini de göz önünde bulundurarak 5 parçalı bir stratejiyle yanıt veriyor.
Bot, flört uygulaması mesajlarından haber makalelerine kadar birçok başlıkta yaptığı kapsamlı açıklamalarla herkesi şaşırtıyor. Borsa hakkındaki düşünceleri sorulan yapay zeka robotu, meme hisse senetlerinden S&P 500 Endeksi’ndeki olası hamlelere ve pandemiden kalan piyasa etkilerine kadar detaylı bir döküm sunabiliyor. Olası bir resesyon döneminde iyi bir yatırım stratejisi talep edildiğinde ise yapay zeka robotu, 5 aşamadan oluşan bir yatırım stratejisini muhatabıyla paylaşıyor.
Ancak botun geçmişi yalnızca 2021 yılına kadar uzanıyor. Bu nedenle gerçek zamanlı piyasa verilerine veya güncel olaylarla ilgili haberlere erişimi bulunmuyor. Yine de Chat GPT’nin ortaya koyduğu portföy tavsiyesinin birçok insanın yatırım stratejisiyle benzerlikler göstermesi kafaları karıştırıyor.
İşte 5 strateji
Chat GPT, yatırım tavsiyesi talebine, “Bir durgunluk sırasında, piyasa dalgalanmalarını atlatabilecek, iyi çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüne sahip olmak önemlidir” diye yazarak başlıyor. Ardından şunları sıralıyor:
Defansif sektörler: “Sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri ve temel tüketici ürünleri gibi sektörler, ekonomik koşullardan bağımsız olarak talep edilen temel mal ve hizmetleri sağladıkları için bir durgunluk sırasında iyi performans gösterme eğilimindedir.”
Tahviller: “Tahviller, istikrarlı bir gelir akışı sağladıkları ve borsa oynaklığına karşı yatırımcıları koruyabildikleri için varlık sınıfları arasında güvenli liman olarak kabul edilir. Bir durgunluk sırasında, ABD hükümeti tarafından ihraç edilen yüksek kaliteli tahvillere yatırım yapmak akıllıca olabilir.”
Değer hisse senetleri: “Bu şirketler genellikle, ekonomik gerilemeleri atlatmalarına yardımcı olabilecek yüksek nakit rezervleri ve düşük borç seviyeleri gibi güçlü temellere sahiptir.”
Gayrimenkul: “Gayrimenkul, kira geliri yoluyla nakit akışı sağlayabilen maddi bir varlık olduğu için bir durgunluk sırasında iyi bir yatırım olabilir. Emlak piyasası durgunluktan etkilenebilirken bu etki, hisse senetleri kadar şiddetli değildir. Piyasa ve gayrimenkulün uzun vadeli beklentileri olumlu olmaya devam ediyor.”
Temkinli bir yatırım danışmanı
Chat GPT, durgunluğun kısa vadeli bir ekonomik yavaşlama olduğunu ve piyasaların eninde sonunda toparlanacağını vurguluyor. Bu, yatırımcıların, yatırımlarının her biri için uzun vadeli bir bakış açısı benimsemelerinin akıllıca olacağı anlamına geliyor.
Herhangi bir temkinli danışmanın uyaracağı gibi, Chat GPT de önerilerini, bir yatırımın geçmiş performansının gelecekteki performansının göstergesi olmadığını ve yatırımın her zaman risk taşıdığını hatırlatarak bitiriyor.
Microsoft, Bing için Chat GPT’ye güveniyor
Bill Gates’e göre gelecek ne Web3’te ne kriptoda ne de metaverse’te
2025 yılında GSYH'nin yüzde 5'i yapay zekadan sağlanacak
Meta'dan tüm dilleri 'anında çevirecek' yapay zeka projesi
Japonya'dan yapay zekaya 4,4 milyar dolar yatırım
Yapay zeka destekli robotlar bu işe de el attı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:41)